Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gasnące piksele na wyświetlaczu komputera

Featured Replies

Napisano

W mojej E39 jest "duży" komputer z jakimiś tam dodatkowymi funkcjami. Pod zegarami jest wyświetlacz, górna część pokazuje przebieg całkowity, dzienny i temperaturę. Na dole jest duża linia do wyświetlania komunikatów itd. I w tej właśnie linie zauwazyłem wczoraj, ze czasem gaśnie mi jedna pionowa linia pikseli, np przy zimnym aucie a po jakimś czasie zaczyna znów świecić.

Czy wie ktoś jak rozwiązać ten problem?

Napisano

> W mojej E39 jest "duży" komputer z jakimiś tam dodatkowymi funkcjami.

> Pod zegarami jest wyświetlacz, górna część pokazuje przebieg

> całkowity, dzienny i temperaturę. Na dole jest duża linia do

> wyświetlania komunikatów itd. I w tej właśnie linie zauwazyłem

> wczoraj, ze czasem gaśnie mi jedna pionowa linia pikseli, np

> przy zimnym aucie a po jakimś czasie zaczyna znów świecić.

> Czy wie ktoś jak rozwiązać ten problem?

Hehe, staly problem w wiekszosci beemek.

Mi tez raz zglasla jedna pionowa linia, ale nastepnego dnia bylo ok.

Problem lezy w polaczeniu wyswietlacza z tasma, ktora jest do niego przyklejona na calej jego szerokosci. "Naprawa" polega zwykle na wsadzeniu czegos, co te tasme mocniej docisnie do wyswietlacza... Tak to przynajmniej rozwiazuja manuale w necie zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Hehe, staly problem w wiekszosci beemek.

> Mi tez raz zglasla jedna pionowa linia, ale nastepnego dnia bylo ok.

> Problem lezy w polaczeniu wyswietlacza z tasma, ktora jest do niego

> przyklejona na calej jego szerokosci. "Naprawa" polega zwykle na

> wsadzeniu czegos, co te tasme mocniej docisnie do

> wyswietlacza... Tak to przynajmniej rozwiazuja manuale w necie

rozumiem, ze konieczna jest operacja wyjęcia zegarów, jak to zrobić, możesz może podesłac jakiś link do manuala?

Napisano
  • Autor

> Tak to przynajmniej rozwiazuja manuale w necie

no bez jaj allegro

Napisano

> no bez jaj allegro

Znalazlem to na e-mule, czy googlem, juz nie pamietam - tak to wlasnie rozwiazuja hehe.gif

Podaj maila, wysle Ci taki manual.

Napisano
  • Autor

> Znalazlem to na e-mule, czy googlem, juz nie pamietam - tak to

> wlasnie rozwiazuja

> Podaj maila, wysle Ci taki manual.

poszedł priv

poczytałem troche w sieci, tam ponoć jest taka taśma łącząca płytke z wyświetlaczem. W taśmie są cieniutkie przewody przewodzące prąd. trzeba ta taśme ponakuwać w miejscach gdzie łączy sie z wyświetlaczem i płytką. Generalnie do zrobienia ale przeraża mnie troche akacja z wykręcaniem zegarów.

Napisano

> poszedł priv

> poczytałem troche w sieci, tam ponoć jest taka taśma łącząca płytke z

> wyświetlaczem. W taśmie są cieniutkie przewody przewodzące prąd.

> trzeba ta taśme ponakuwać w miejscach gdzie łączy sie z

> wyświetlaczem i płytką. Generalnie do zrobienia ale przeraża

> mnie troche akacja z wykręcaniem zegarów.

W moim opisie tez o tym mowi gosc, zreszta sam przeczytasz.

Co do wykrecenia zegarow to daj spokoj, prosta sprawa ok.gif

Napisano

W Oplu w MIDzie robilo sie taki patent ze sie grzalo zelazkiem i pixele sie pojawialy. Ale niewiem czy BMW tez sie to tyczy smile.gif

Napisano
  • Autor

> W Oplu w MIDzie robilo sie taki patent ze sie grzalo zelazkiem i

> pixele sie pojawialy. Ale niewiem czy BMW tez sie to tyczy

co konkretnie sie grzało żelazkiem? a jak przestygnie?

Napisano

> co konkretnie sie grzało żelazkiem? a jak przestygnie?

Nie grzej żadnym żelazkiem! Możesz niechcący spalić taśmę lub uszkodzić płytkę! Ja osobiście przerobiłem patenty z nakłuwaniem igłą (pomogło na 2 dni), pryskaniem sprayem poprawiającym kontakt (poprawa na około tydzień). Na dłużej (jakieś trzy tygodnie) pomogło wepchnięcie cienkiej gumki tam, gdzie taśma styka się ze stykami. Tak naprawdę pomogło kupno nowego licznika (500 PLN), niestety...

Napisano

I to jest wlasnie bledne myslenie. Najprosciej pojsc i kupic za 500zł.

Tu cytaty z forum LOB (Forum Opel Omega)

"Jak wiadomo od dawna w oplach istnieje wada wyświetlaczy ciekłokrystalicznych komputera .Wadą jest połączenie lutowane pomiędzy płytką główną ,a taśmą wyświetlacza .W miejscu łączenia taśma ma tendencje do pękania ,a dokładnie ścieżki miedziane w taśmie się przerywają zaraz za miejscem lutowania .

Teraz opiszę krok po kroku jak można takie połączenie naprawić bez potrzeby lutowania .

Bardzo ważne jest żeby podczas rozbierania komputera ,nie wyjmować wyświetlacza i taśmy z obudowy plastikowej ,wyciągamy tylko płytkę drukowaną . Żeby to zrobić musimy rozlutować blaszki od przycisków ustawień . Jeżeli jeszcze sporo połączeń taśmy się trzyma i taśma nie chce swobodnie nam odejść od płytki to trzeba zginać płytkę raz w jedną raz w drugą aż połączenia zostaną przerwane . Następnie ostrym nożykiem lub ostrym śrubokręcikiem płaskim oczyszczamy z pozostałości lutu płytkę drukowaną w miejscu przylegania taśmy ,robimy to powoli i ostrożnie ,aby nie zerwać ścieżek miedzianych ,a starannie je oczyścić ,na koniec oczyszczamy jeszcze igłą przerwy między ścieżkami. Później wyrównujemy grzebień ścieżek płytki ostrzem nożyka uniwersalnego ,całą jego powierzchnią tak aby ścieżki były równe i żadna ich część nie wystawała w górę więcej od innych . Po czyszczeniu ścieżki w miejscu połączenia z taśmą maja się świecić kolorem czystej miedzi przez całą swoją długość . Fabrycznie na taśmie wyświetlacza w miejscu łączenia z płytką jest usunięta jedna warstwa foli tak żeby ścieżki miedziane były na wierzchu i jest to długość około 6mm i w tym miejscu jest połączenie lutowane ,ale tylko na długości 4mm, więc zostaje nam 2mm odsłoniętych ścieżek na taśmie ,pozostałe 4mm się pourywały i zostały na płytce .Następnie należy delikatnie oczyścić te 2mm odsłoniętych ścieżek ,najlepiej nożem ,ale bardzo delikatnie , wystarczy raz przejechać . Pod taśmą w miejscu łączenia znajduje się pasek niby uszczelki silikonowej , przeźroczystej i na ten pasek naklejamy trzy wąskie paski zwykłej taśmy izolacyjnej przyciętej do około 4mm szerokości ,tylko trzeba uważać aby paski naklejane jeden po drugim były równe tzn. nie podwinęły się pod następnym paskiem . Paski naklejamy w celu zwiększenia docisku taśmy do płytki ,u mnie wystarczyły trzy ,ale jak trzy nie przyniosą efektu to można jeszcze jeden dołożyć . W celu zmontowania całości musimy zaopatrzyć się w mocne źródło światła i udać się do pojazdu .Teraz bardzo ważne jest aby tak włożyć płytkę żeby taśma pierwszą swoją ścieżką zgadzała się z pierwszą ścieżką na płytce , można to sprawdzić wzrokowo po delikatnym włożeniu płytki , pierwsze ścieżki muszą się znajdować w tej samej linii . Również głębokość włożenia taśmy pod płytkę ma znaczenie ,dlatego należy metodą prób i błędów w aucie sprawdzać czy prawidłowo złożyliśmy . Przy kolejnych próbach należy środkowy zaczep plastikowy płytki do obudowy kompa zabezpieczyć np. kawałkiem grotu do lutownicy , ponieważ nacisk taśmy jest tak duży że zaczep odskakuje nie blokując płytki co może prowadzić do błędnych prób i na czas prób nie potrzeba lutować blaszek przycisków po drugiej stronie płytki ,to można zrobić na końcu jak wyświetlacz będzie działał bez zarzutu .Mój wyświetlacz był w opłakanym stanie prawie nic na nim nie było ,a udało mi się go przywrócić do życia bardzo szybko i dodam że robiłem to pierwszy raz , może opis wydać się trochę skomplikowany ,ale to tylko dlatego ,aby ustrzec innych przed ewentualnymi błędami .Technicznie zastępujemy połączenie lutowanie , połączeniem stykowym ,dodam że takie połączenie jest po drugiej stronie taśmy ze szklanym wyświetlaczem. "

Oraz co jeszcze w tym temacie:

"Już kiedyś kolega autoseba opisał naprawę kompa ,więc o samej rozbiórce nie będę pisał ,z ta tylko różnicą ze w moim sposobie trzeba oddzielić wyświetlacz i płytę od plastiku . Po rozbiórce kompa mając na stole wyświetlacz połączony listwą z płytą bierzemy ogólnie dostępne w każdym domu żelazko i rozgrzewamy do najwyższej temperatury , wyświetlacz przykrywamy szmatką i w miejscu łączenia listwy z wyświetlaczem prasujemy dociskając w miarę delikatnie i z wyczuciem aby nie złamać szkła wyświetlacza i tak aby rant żelazka nie wychodził poza zgrubienie na wyświetlaczu , tak przez chwile zaprasowujemy listwę aż w miejscu łączenia będzie gorąca .Tak samo prasujemy listwę od strony płytki a szmatka ma za zadanie zapobiec przyklejeniu się listwy do żelazka .Takim oto sposobem rozgrzewamy miejsce łączenia powodując ponowne połączenie się miejsc gdzie ono zostało utracone.

Ja tak zrobiłem już parę ładnych miesięcy temu do tej pory mam spokój z wyświetlaczem ."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.