Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z wtryskiem - bravo

Featured Replies

Napisano

Witam! Posiadam Fiata Bravo 1,6 benzyna +LPG 97r.......... ostatnio dręczy mnie taki problem. Podczas długiej trasy (pow. 100 km) zaczyna mi zapalać się kontrolka wtrysku i pali na połowę mocy (naturalnie po wciśnięciu sprzęgła zgaśnie)..... im dłużej jeżdżę to dzieje się to coraz częściej i na coraz dłużej...........(na benzynie i na gazie to samo)...........co to może być?? HELP

Napisano

proponuję odczytać błąd na komputerze

Napisano

Witam

U mnie jak sie zapalila kontrolka wtrysku to trzeslo silnikiem i za bardzo nie chcialo jechac. Czasami gasla i zas bylo wszystko OK. Mozna zmierzyc opor na wtryskiwaczach zeby sprawdzic czy ktorys z nich nie jest padniety (oczywiscie bez ich wyjmowania). Jak sie rozepnie zlaczke zasilajaca wtryskow (wiazka wychodzi pod kolektorem dolotowym, z reszta widac ze idzie do wtryskow) to tam jest 5 kabli (srodkowy to wspolny dla wtryskow a pozostale to po jednym dla kazdego wtrysku). O ile dobrze pamietam to opor powinie byc miedzy 13-15 Ohm (mozna poszukac w haynesie). U mnie na jednym wtrysku bylo 3,5 Ohm'a wiec wymienilem i auto smiga jak ta lala cool.gif.

pozdro

P.S. Przed grzebaniem warto odlaczyc kleme akumulatora

Napisano
  • Autor

Problem w tym że komputer nic nie wykazuje. A podejrzewam że ten opór o którym mówiłeś pewnie na kompie by wywaliło błąd.

Ale widzę że miałes podobny problem jak ja teraz. Więc sądzisz że to raczej elektryka? .....Nie np: zanieczyszczone wtryskiwacze?

Napisano

Uwazam ze warto je pomierzyc bo to za wiele czasu nie zabiera. Ja odlaczylem wczesniej akumulator zeby mi komp nie chwycil zadnych bledow. Aktualnie na jednym wtrysku mam chyba 11 Ohm ale auto jezdzi bez zarzutow a z tym wtryskiwaczem ktory wymienialem to problemy byly juz od dawna. Auto jak bylo cieple i zapalilo sie je po jakis 5 -10 min od wylaczenia silnika to czasami odpalalo jakby bez mocy, nie chcialo jechac. Trzeba bylo wylaczyc silnik i zapalic jeszcze raz i wszystko mijalo jak reka odjal. Bylem z tym w roznych ASO i podpina auto wielokrotnie do kompa, meczylem sie z tym od 2002 roku shocked.gif, nawet tu na kaciku wtedy pytalem dlaczego to auto traci moc i nikt nie potrafil znalezc przyczyny az w koncu rok temu zapalila sie ta kontrolka wtrysku i poszukalem w haynesie jak zbadac te wtryski, wymienilem i mam swiety spokoj, Acha, na kompie w ASO tez bylem dla pewnosci i wykazalo ten sam wtrysk (ale to juz mi stale swiecila ta lampka wtrysku, bo przedtem to nic nie potrafili znalezc)

Napisano
  • Autor

Wiec będąc zwykłym laikiem w dziedzinie motoryzacji co mogę podpowiedzieć swojemu mechanikowi? ....a może udać się do elektryka?.......mam nadzieje ze to nie będą drogie rzeczy.

Napisano

Mozna do elektryka zeby zmierzyl opor wtryskiwacza. Moze beda OK i trzeba bedzie szukac dalej np .czyscic. Za wtrysk zaplacilem okolo 300zl w zwyklym sklepie z czesciami, w ASO chyba 480zl. Moze na forum jeszcze cos znajdziesz.

pozdrawiam

P.S. Przed wymiana probowalem STP ale na nic sie to zdalo

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Ok. Wielkie dzieki za pomoc.... Jak coś zdziałam to napiszę.

> Pozdrawiam!

No i zdziałałem. Mechanik znalazł jakiś przerwany kabelek. Chyba podciśnienie. Wymienił i działa(ł) ....przez 2 miesiące. Teraz jest podobny problem ale marchewa świeci cały czas zapalając sie kilkadziesiąt sekund po odpaleniu silnika. Brak iskry.

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.