Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zbyt małe obroty przy zimnym silniku disel x17dtl opel astra

Featured Replies

Napisano
offtopic.gifWitam serdecznie wszystkich. mój problem polega na tym iż przy zimnym silniku auto odpala dobrze ale obroty są ok.600.potem gdy temperatura rośnie to i obroty rosną aż do 1000.Moim zdaniem powinno być całkiem odwrotnie a zimą mogą pojawić się kłopoty ziew.gif. Proszę o poradę w tej kwestii.może ktos miał podobny problem. ok.gif opel astra kombi 95r x17dtl /200tkm. pompa bosch
Napisano

To ma walnięte "ssanie". Prawidłowo powinno być tak: silnik zimny podciśnienie naciąga listwę i zwiększa obroty silnika. W miarę nagrzewania zawór termiczny domyka dopływ podciśnienia do regulatora (taka pucha przed pompą) a on odpuszcza listwę i obroty spadają. Czyli możliwe są usterki:

1. nieszczelny układ podciśnieniowy.

2. uszkodzony czujnik termiczny.

3. uszkodzony siłownik podciśnieniowy lub jego brak (ta pucha przy pompie).

4. rozregulowane cięgno siłownik pompa.

Jak kupiłem swoją F to siłownika nie było, a silniczek palił ładnie i szybko się rozgrzewał, także dałem rade bez niego. Na zimę podnosiłem nieco tylko obroty biegu jałowego, aby silnik się nie męczył rzucaniem po komorze silnika, a po rozgrzaniu nie wył za mocno.

Pozdrofka

Napisano
  • Autor

chyba masz rację z tym walniętym ssaniem,bo zauważyłem ,że w ogóle nie reaguje,tzn. linka jest w tym samym położeniu cały czas.zawór termiczny sprawdzałem i jest ok. .może ktoś wie gdzie taką membranę ssania można kupić.

Napisano

> chyba masz rację z tym walniętym ssaniem,bo zauważyłem ,że w ogóle

> nie reaguje,tzn. linka jest w tym samym położeniu cały

> czas.zawór termiczny sprawdzałem i jest ok. .może ktoś wie gdzie

> taką membranę ssania można kupić.

zobacz jak to działa

http://pl.youtube.com/watch?v=iDeS0INqFks

http://pl.youtube.com/watch?v=K7dykhqYWsk

Napisano
  • Autor

dzięki ,wiem o co chodzi. u mnie nie dziąła ten siłownik,tzn. przepływ powietrza jest po rozgrzaniu , natomiast siłownik nie reaguje, czyli jest walnięty. nie wiem czy coś takiego można dokupić i gdzie ,oraz jaka jest fachowa nazwa tego elementu.cześć

Napisano

> chyba masz rację z tym walniętym ssaniem,bo zauważyłem ,że w ogóle

> nie reaguje,tzn. linka jest w tym samym położeniu cały

> czas.zawór termiczny sprawdzałem i jest ok. .może ktoś wie gdzie

> taką membranę ssania można kupić.

spróbój jeszcze ręcznie poruszać ssaniem bo z tego co wiem lubi się zaciąć (zapiec)

Napisano

Moge Ci podesłać stary element, ma uszkodzoną obudowe ale memrana jest cała. Może uda sie zrobić z dwóch jeden.

Raczej nie ma co się w nim zaciąć

Napisano
  • Autor

dzięki wszystkim za pomocną dłoń przy moim problemie, jeśli nie uda mi się kupić używanej części to chyba będę musiął zamówić w serwisie boscha. idzie zima to ssanie będzie bardzo potrzebne szczególnie,że często tym samochodem jeździ moja żona, a dla kobiet wszystko musi być sprawne bo będą trudności z odpaleniem. ok.gifpozdrawiam

Napisano

rzecz w tym że ssanie działa!

tylko się nie wyłącza

czyli astera więcej pali...

Napisano
  • Autor

> rzecz w tym że ssanie działa!

> tylko się nie wyłącza

> czyli astera więcej pali...

confused.gifw moim przypadku jest dokładnie na odwrót czyli ssanie nie załącza się wcale shocked.gif

Napisano

>. Może uda sie zrobić z dwóch jeden.

> Raczej nie ma co się w nim zaciąć

Witam,

otóż dzisiaj spojrzałem z ciekawości pod maskę po obejrzeniu filmików ( super robota), czy mój astrolot też się tak zachowuje - i klapa. Zupełnie nie reagował na wyjmowanie i wkładanie wężyków. Okazało się że metalowa linka, która wychodzi z tej czarnej puszki i naciąga tę listwę jest zerwana w miejscu gdzie przechodzi przez dziurkę w tej listwie. Czy da się to jakoś prosto wymontować, nie wyjmując puszki przy pompie i podmienić linkę na dłuższą??

Czy trzeba to wszystko odkręcać (całą puszkę) i dopiero rozbierać.

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano
  • Autor

> Witam,

> trzeba dosztukować linkę, aby to zrobić trzeba odkręcić cały element.nie jest to trudne, dwie śruby na klucz ampulowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.