Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

alternator??

Featured Replies

Napisano

Latem miałem problem z szumiącym alternatorem na wolnych obrotach (w czasie jazdy nie wsłuchiwałem się) + piszczeniem paska klinowego. Ostatnio te objawy przeszły, ale za to przy wyższych obrotach (powiedzmy na II biegu od ok. 35-40 kmh a na III - pow.55, a na jedynce od 20-25) słyszę taki szum. Przy przegazówce na luzie też to jakby słychać ale znacznie słabiej. Szum metaliczny, jakby przycierające się łożysko, słychać jakby z okolic rozrządu. Ale rozrząd wymieniony 15tys km temu. Mogą to być łożyska w alternatorze?

Napisano

> ...Mogą to

> być łożyska w alternatorze?

Moga. skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Moga.

To lepiej niech to będzie alternator niż coś poważnego. Dźwięk jest raczej z komory silnika, zależny od jego obrotów i po trochu też od obciążenia (nagłe wciśnięcie gazu to lekki wzrost natężenia tego odgłosu). A skoro to pewnie alternator - niech tam sobie szumi smile.gif

Napisano

Sciagnij pasek z altka, zakrec nim reka i zobaczy czy nie ma oporow. Odpal silnik bez paska i zobacz, czy dalej szumi.

Jesli to altek, to szumienie moze sie skonczyc na calkowitym zatarciu lozysk i peknieciu obudowy alternatora, wiec lepiej wymienic lozyska za wczasu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Sciagnij pasek z altka, zakrec nim reka i zobaczy czy nie ma oporow.

> Odpal silnik bez paska i zobacz, czy dalej szumi.

> Jesli to altek, to szumienie moze sie skonczyc na calkowitym zatarciu

> lozysk i peknieciu obudowy alternatora, wiec lepiej wymienic

> lozyska za wczasu

Ale mi się nie bardzo chce w to bawić, w końcu co tam innego może szumieć, a alternator zawsze można za stówkę używany kupić, przełożyć i gra. Mi raczej po głowie chodziło żeby to nie było nic poważniejszego, gdzie indziej. a alternator już wcześniej dawał niepokojące odgłosy

Napisano

No ok, to juz twoja sprawa, jak dbasz o auto.

Zycze tylko, zeby alternator padl Ci niedaleko od domu, bys dal rade na aku dojechac 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> No ok, to juz twoja sprawa, jak dbasz o auto.

> Zycze tylko, zeby alternator padl Ci niedaleko od domu, bys dal rade

> na aku dojechac

Eeee... to nie tak. Po prostu w tym tygodniu już nie bardzo czas na to będzie, jutro to raczej nie wypada w garażu się grzebać, a w piątek i w sobotę mam trochę właśnie do pojeżdżenia sporo, potem niedziela, no i może w poniedziałek coś za to zabiorę się. Chociaż... jak jeszcze pogadasz to może zmobilizujesz mnie i wcześniej by się zrobiło... wink.gif

Generalnie chodziło mi o to, żeby potwierdzić czy takie objawy może dawać alternator, że na wolnych obrotach nawet tego mocno nie słychać, ale na wyższych już tak.

PS. Pogrzebałem w szukajce i faktycznie to chyba objawy alternatora, tym bardziej że wcześiej już o sobie przypominał. No ale nic, po niedzieli będziemy o tym myśleć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.