Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wypłata z OC a przegląd techniczny

Featured Replies

Napisano

Wytłumaczcie mi jak to dokładnie jest (o ile możliwe z jakąś podstawą prawną) w przypdku następującym:

Kolega wczoraj nie wyhamował na światłach i przyłozyl facetowi przed sobą w kuper. Wezwał policję, podpisał wswzystko, ale mały zonk - od 6 miesięcy nie ma przeglądu (zapomniał sciana.gif). Poplicja ukarała go mandatem i chyba zabrała dowód. Ale zonk jescze większy - poszkodowany nie ma przeglądu od miesiąca. Jak w takim przypadku wygląda sprawa wypłaty ubezpieczenia dla poszkodowanego, bo kumpel martwi się, że z własnej kieszeni musi naprawić obydwie furki. A mi się obiło o uszy, że jeśli szkoda jest likwidowana z OC sprawcy, to ubezpieczyciela nie powinien przegląd interesować. Miałem rację, czy nie??? Szukałem w google'u, ale nic konkretnego nie znalazłem. Pomóżcie, bo burza mózgów wśród znajomych i linie telefoniczne się grzeją wink.gif

Napisano

> Jak w takim przypadku

> wygląda sprawa wypłaty ubezpieczenia dla poszkodowanego, bo

> kumpel martwi się, że z własnej kieszeni musi naprawić obydwie

> furki. A mi się obiło o uszy, że jeśli szkoda jest likwidowana z

> OC sprawcy, to ubezpieczyciela nie powinien przegląd

> interesować. Miałem rację, czy nie???

Przy ubezpieczeniu OC odpowiedzialność firmy ubezpieczeniowej określają przepisy zawarte w Ustawie z 22.05.2003r. (Dz.U z 2003r. Nr 124 poz. 1152 z późniejszymi zmianami). Na podstawie wspomianej ustawy każdy zakład Ubezpieczeniowy opracowuje swoje OWU. W większości przypadków zawarty jest tam artykuł mówiący o zwolnieniu z odpowiedzialności firmę ubezpieczeniową w przypadku nie dopuszczenia do ruchu pojazdu. Brak ważnego badania technicznego traktowany jest jako nie dopuszczenie do ruchu pojazdu. Twój kumpel musi naprawić Swoją bryczkę i poszkodowanego z własnej kieszeni. Może odmówić wyłożenia kasy na naprawę auta osoby poszkodowanej ale w tym wypadku, poszkodowany może pójść ze sprawą do sądu.

Napisano

> Wskaż mi Kolego we wskazanej ustawie wyłączenie odpowiedzialności

> ubezpieczyciela w przypadku braku badań technicznych pojazdu czy

> to poszkodowanego, czy też sprawcy.

Czytaj dokładnie ! Na podstawie wymienionej ustawu zakład ubezpieczeniowy opracowuje swoje OWU. Posłużę się OWU firmy AXA. Paragraf 5, pkt 3. Ponadto z odpowiedzialnosci AXA Ubezpieczenia wyłączone są szkody oraz inne skutki zdarzeń: ppkt.3 powstałe w czasie ruchu pojazdu, gdy pojazd nie byl dopuszczony do ruchu, a w przypadku pojazdów podlegających rejestracji - w chwili zaistnienia szkody pojazd nie posiadał waznego badania technicznego.

OWU PZU

Paragraf 9. pkt1. ppkt. 4c. Z odpowiedzialnosci PZU S.A. wyłączone są następstwa nieszczęśliwych wypadków powstałych: w odniesieniu do kierowców lub pasażerów: powstałe podczas kierowania pojazdem niezarejestrowanym lub pojazdem nie posiadającym ważnego dowodu rejestracyjnego lub badania technicznego... .

Napisano

> Czytaj dokładnie !

Staram się. ok.gif

> Na podstawie wymienionej ustawu zakład ubezpieczeniowy opracowuje swoje OWU.

Na podstawie ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych ?

Mówisz o ubezpieczeniach dobrowolnych powołując się na akt normatywny dotyczący ubezpieczeń obowiązkowych ... Sory Batory, myli Ci się Ciechanów z Ciechocinkiem. crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Staram się.

> Na podstawie ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych ?

> Mówisz o ubezpieczeniach dobrowolnych powołując się na akt normatywny

> dotyczący ubezpieczeń obowiązkowych ... Sory Batory, myli Ci się

> Ciechanów z Ciechocinkiem.

Spokojnie, nie denerwuj się,mógłbys mi wskazać link do konkretnego zapisu ustawy. I uzgodnijcie swoje stanowiska, bo z takimi kłótniami to już mam tydzień z głowy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Potrzebuję konkretnej odpowiedzi, a na razie znowu mam mętlik wink.gif

Napisano

> Spokojnie, nie denerwuj się

Ależ ja jestem, że tak powiem Cool palacz.gifzlosnik.gif

> I uzgodnijcie swoje stanowiska, bo z takimi kłótniami to już mam tydzień z głowy Potrzebuję konkretnej odpowiedzi, a na razie znowu mam mętlik

Ale co mam uzgodnić, mogę jedynie powtórzyć, co powiedziałem:

> Przy OC => nie istotne.

Ponieważ nie ma wyłączeń w tym zakresie, o ile chce Ci się studiować bełkot prawniczy => kliku kliku

> Przy AC => nie ma AC.

Ponieważ tak stanowią owu umowy ubezpieczenia AC wszystkich ubezpieczycieli, vide przykłady by wojak999

Twierdzenie, że:

Quote:

Twój kumpel musi naprawić Swoją bryczkę i poszkodowanego z własnej kieszeni.

jest, delikatnie rzecz ujmując wprowadzaniem w błąd. no.gif

Robię zawodowo to co robię od 16-tu lat palacz.gif a czy dasz się przekonać mła czy też nie mła ... well, Twój wybór zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za linka, przeczytam, postudiuję i bedę mądrzejszy wink.gif.

Nie chodziło mi o to, aby dać sie komuś przekonać, ale by dostać do ręki jakieś konkrety

Napisano

> Wytłumaczcie mi jak to dokładnie jest (o ile możliwe z jakąś podstawą

> prawną) w przypdku następującym:

> Kolega wczoraj nie wyhamował na światłach i przyłozyl facetowi przed

> sobą w kuper. Wezwał policję, podpisał wswzystko, ale mały zonk

> - od 6 miesięcy nie ma przeglądu (zapomniał ). Poplicja ukarała

> go mandatem i chyba zabrała dowód. Ale zonk jescze większy -

> poszkodowany nie ma przeglądu od miesiąca. Jak w takim przypadku

> wygląda sprawa wypłaty ubezpieczenia dla poszkodowanego, bo

> kumpel martwi się, że z własnej kieszeni musi naprawić obydwie

> furki. A mi się obiło o uszy, że jeśli szkoda jest likwidowana z

> OC sprawcy, to ubezpieczyciela nie powinien przegląd

> interesować. Miałem rację, czy nie??? Szukałem w google'u, ale

> nic konkretnego nie znalazłem. Pomóżcie, bo burza mózgów wśród

> znajomych i linie telefoniczne się grzeją

Na moje OKO przy AC - Odmowa może być

a przy OC indywidualne podejscie to znaczy ........................ tak po POLSKU przy szkodzie z OC mogą orzec że nalezy sie tylko częśc odszkodowania, bo przecież sam właściciel musi utrzymywac pojazd w nalezytym stanie technicznym - czyli do tego mozna podciągnąc na siłę ze musi wykonywac przeglądy i o nich pamietać tongue.gif

Napisano

W sąsiednim wątku piszesz, że pracujesz przy likwidacji.

Uściślijmy, jesteś pracownikiem merytorycznym (likwidatorem), czy rzeczoznawcą ?

Bo stwierdzenia:

Quote:

a przy OC indywidualne podejście

oraz

Quote:

tak po POLSKU przy szkodzie z OC mogą orzec

są nie ten teges palacz.gifzlosnik.gif

Odpowiadając na posta czy aby na pewno chcesz Koledze pomóc ? hmm.gif

Napisano

> W sąsiednim wątku piszesz, że pracujesz przy likwidacji. > Uściślijmy, jesteś pracownikiem merytorycznym (likwidatorem), czy

> rzeczoznawcą ?

stawiam na likwidatora..... jump.gifjump.gifjump.gif

Napisano

> stawiam na likwidatora.....

z opisu jednego pracownika likwidacji szkod na goldenline :

LIKWIDATOR TO NIE ZAWÓD TO CHARAKTER

nie chcialem mu pisac jaki to jest ten charakter, chociaz znam milych i ludzkich liwidatorow

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.