Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ekonomiczna jazda

Featured Replies

Napisano

tak juz pomykam troche hienka i sie zastanawiam jaki styl jazdy jest najbardziej ekonomiczny dla silnika 1.6 16v tzn. po czesci wiadomo ze nalezy myslec o sytuacji na drodze gwaltownie nie przyspieszac itp, ale zastanawia mnie w sumie w ktorym momencie jest nahbardziej optymalne zmienianie poszeczegolnych biegow tzn przy jakiej predkosci obrotowej za wszelakie rady i doswiadczenia z gory dzieki.

pozdrawiam

Napisano

> tak juz pomykam troche hienka i sie zastanawiam jaki styl jazdy jest

> najbardziej ekonomiczny dla silnika 1.6 16v tzn. po czesci

> wiadomo ze nalezy myslec o sytuacji na drodze gwaltownie nie

> przyspieszac itp, ale zastanawia mnie w sumie w ktorym momencie

> jest nahbardziej optymalne zmienianie poszeczegolnych biegow tzn

> przy jakiej predkosci obrotowej za wszelakie rady i

> doswiadczenia z gory dzieki.

> pozdrawiam

Ten temat już się przewijał wielokorotnie przez Autokącik. Generalnie należy jeździć w okolicach maksymalnego momentu obrotowego. Choć mi się wydaje, że przy mocniejszym motorze spokojnie można zejść trochę niżej bez większego przemęczania silnika, a jednocześnie obniżyć jeszcze nieco spalanie.

Oprócz tego hamowanie silnikiem, co może wzbudzić nieco gniewu u miejskich rajdowców jadących za tobą (ale oni lubią stać na czerwonym, więc to oni są dziwni, a nie ci co jadą tak, by minimalizować bezsensowne postoje).

Jeśli chodzi o przyspieszanie to są różne szkoły. Jedni twierdzą, że trzeba jak najszybciej osiągnąć "prędkość podróżną" inni spokojnie dobijają do niej trzymając się wyżej wspomnianej zasady z max. momentem. Moim zdaniem ten drugi styl jest lepszy.

Zobacz jak wyglądają wykresy mocy i maksymalnego momentu w Twoim aucie i na tej podstawie możesz mniej więcej teoretycznie określić do jakich obrotów dobijać, żeby było ekonomicznie, resztę dopracujesz "na czuja". Z silnikiem 16V chyba troszkę trudniej się oszczędza. Gdzieś też przeczytałem, że kierowcy podczas spokojnej jazdy mają tendencję do korzystania ze zbyt wysokich biegów, tym samym jadą ze znacznie zaniżonymi obrotami w stosunku do wskazanych, co powoduje, że silnik co prawda pracuje ciszej, jednak szybciej się zużywa, a może i więcej pali.

To tyle, znawcą tematu nie jestem, ale udaje mi się utrzymać całkiem przyzwoite zużycie benzyny, a przy zachowaniu sensownych prędkości (choć chwile szaleństwa wiadomo, zdarzają się smile.gif ).

Napisano

w sumie ciezko o ekonomiczna jazde przy silniku 1,6 16V 270751858-jezyk.gif Mnie ostatnio spalil w miescie 10,9 l benzynki. Jezdze po cieeeezko remontowanej lodzi glownie na odcinkach 8 km w jedna strone ( na uczelnie ). Jezdze dynamicznie ( w koncu po to sa te konie mod maska 270751858-jezyk.gif ) natomiast jak widze czerwone swiatlo to hamuje silnikiem, staram sie jak najrzadziej uzywac hamulca, bo to wlasnie takie szarpanie powoduje duze spalanie (gaz w podloge a 300 m dalej hamowanie) i wq mnie jest bez sensowne smile.gif Dodam tylko ze jak odebralem prawko i zaczalem jezdzic sienka to palila mi 12-13 270751858-jezyk.gif Normalnie pali mi w granicach 10, wiec w sumie tyle ile w katalogu

Napisano

> w sumie ciezko o ekonomiczna jazde przy silniku 1,6 16V Mnie

> ostatnio spalil w miescie 10,9 l benzynki. Jezdze po cieeeezko

> remontowanej lodzi glownie na odcinkach 8 km w jedna strone ( na

> uczelnie ). Jezdze dynamicznie ( w koncu po to sa te konie mod

> maska ) natomiast jak widze czerwone swiatlo to hamuje

> silnikiem, staram sie jak najrzadziej uzywac hamulca, bo to

> wlasnie takie szarpanie powoduje duze spalanie (gaz w podloge a

> 300 m dalej hamowanie) i wq mnie jest bez sensowne Dodam tylko

> ze jak odebralem prawko i zaczalem jezdzic sienka to palila mi

> 12-13 Normalnie pali mi w granicach 10, wiec w sumie tyle ile

> w katalogu

No cóż, ja Pandą 1.1 w Krakowie raczej nie schodziłem poniżej 7 więc nietrudno mi wyobrazić sobie ile brać musi 1.6. Albea 1.4, poteznie przeciazona wziela mi na trasie 1800 km pokonanej z predkoscia srednia 103 km/h 6.4 litra/100 km. Wiec jest dobrze. Wskazania licznika mniej wiecej zgadzaja sie z wyliczeniami na podstawie rachunkow z tankowania. W miescie wstepnie widze, ze bierze mi 8-8,4, ale to jeszcze dane nieoficjalne. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.