Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duzy problem z radiem

Featured Replies

Napisano

Witam panow, mam dosc duzy problem polegajacy na tym ze :

Winowajca to Alpine 9881 ( czyli zwykle radio z zwyklym wysfietlaczem) kupione rok temu w sklepie , akumulator tez w tym samym czasie kupiony do tej pory sprawował sie rewelacyjnie, no i sedno sprawy , wczoraj wieczorem wyciagnołem sobie płyte z radia no, zamknolem panel wysiadlem z auta i zamknolem drzwi z pilota no i wszystko bylo OK, przychodze rano cisne pilota NIC otwieram drzwi kluczykiem alarm niewyje to mysle cos jest nietak, wlanczam lampke pod dachem ledwo sie zazy crazy.gif no to juz wiem ze aku rozładowany, no to odpiolem komputer i podlaczylem prostownik za jakies 10 min przychodze wsiadam do auta a tam podajnik płyt caly czas działa podejzewam ze to on był calym winowajcą!! mad.gif opuściłem panel dalej chodzi zdjolem panel przestał chodzic załozyłem go spowrotem i ok niechodzi płyte wsuną normalnie , podładowałem jeszcze chwile ten akumulator i po jakiejs godzinie sprawdzilem miernikiem pobor pradu 0,19 A crazy.gif odłaczyłem radio zostało 0,02A czyli normalny pobor z alarmem , podłaczyłem radio dalej 0,19 mad.gif obecnie mam radio w domu bo myslałem ze to moze cos na kablach w aucie jakies male zwarcie lub inne ustrojstwo zre akumulator ale niestety w domu pokazuje mi 0,17A z panelem i bez panela tak samo, Ktos mi moze powiedziec co uległo uszkodzeniu sick.gif albo lepiej jak by ktos mogl sprawdzic ile u niego z tym samym radiem zre pradu ale podejzewam ze to radio sie upaliło bo niewieze zeby normalny pobor podtrzymywania pamieci to 0,17A crazy.gif

Napisano

możliwe, że radio złapało wilgoci i tak wiariuje. Raczej powinienes zapytac o to na jakims forum elektronicznym lub chociaz car audio. Jesli masz jakies pojecie o elektronice to zajrzyj do srodka radia, wysusz jesli jest wilgoc, jesli widzisz jakies zasniedziałe styki, np. na ukladach scalonych to wyczyść spirytusem. Mi w radiu wariował panel jak go pare dni zostawilem niezamknietego w etui, sam sobie pogłaszał radio, cyfry znikały, rozebrałem go, wyczyscilem zasniedziałe czesci i gra. Moze u Ciebie tez pomoze. A ten prad 0,17 A nie jest az tak duzy zeby rozladowac akumulator przez noc, moze taki ma byc.

Napisano
  • Autor

> możliwe, że radio złapało wilgoci i tak wiariuje. Raczej powinienes

> zapytac o to na jakims forum elektronicznym lub chociaz car

> audio. Jesli masz jakies pojecie o elektronice to zajrzyj do

> srodka radia, wysusz jesli jest wilgoc, jesli widzisz jakies

> zasniedziałe styki, np. na ukladach scalonych to wyczyść

> spirytusem. Mi w radiu wariował panel jak go pare dni zostawilem

> niezamknietego w etui, sam sobie pogłaszał radio, cyfry znikały,

> rozebrałem go, wyczyscilem zasniedziałe czesci i gra. Moze u

> Ciebie tez pomoze. A ten prad 0,17 A nie jest az tak duzy zeby

> rozladowac akumulator przez noc, moze taki ma byc.

jak podajnik płyty pracuje to było 0,30A tak sobie mysle ze chyba masz racje niejest to az tak strasnie duzy prad bo lampka pod dachem ma 0,60A ale sobie przypomnialem ze wczoraj przez pol dnia sluchalem radia czyli jakies 1,5 A przez 8H jak dłubałem przy aucie , ale to tez nie rozladowało by 45AH akumulatora wiec cos w nocy musiało sie stac crazy.gif zaraz zabieram sie za bebeszenie radia moze cos wyczuje albo wypatrze , hmm no ale co do pradu 0,16 to wydaje mi sie hyba troche zaduzy crazy.gifale fakt faktem niewiem ile wczesniej brało

Napisano

> jak podajnik płyty pracuje to było 0,30A tak sobie mysle ze chyba

> masz racje niejest to az tak strasnie duzy prad bo lampka pod

> dachem ma 0,60A ale sobie przypomnialem ze wczoraj przez pol

> dnia sluchalem radia czyli jakies 1,5 A przez 8H jak dłubałem

> przy aucie , ale to tez nie rozladowało by 45AH akumulatora wiec

> cos w nocy musiało sie stac zaraz zabieram sie za bebeszenie

> radia moze cos wyczuje albo wypatrze , hmm no ale co do pradu

> 0,16 to wydaje mi sie hyba troche zaduzy ale fakt faktem niewiem

> ile wczesniej brało

jeśli masz do niego instrukcje to sprawdz, moze jest podany nominalny pobór prądu przy wyłączonym odbiorniku

Napisano
  • Autor

> jeśli masz do niego instrukcje to sprawdz, moze jest podany nominalny

> pobór prądu przy wyłączonym odbiorniku

zaraz tak zrobie bo juz o tym myslałem , ale jest nastepna sprawa co do radia podpinam mase pod mase i zostaja w radiu jescze 2 kable + 12 i podtrzymywanie , TEORETYCZNIE myslac radio powinno dzialac po podpieciu masy i + 12 a jemu sie niezabardzo chce jescze sobie podtrzymywania zyczy , czy to w 100% normalne ? bo cos tak mi sie niebardzo wydaje crazy.gif

Napisano

> zaraz tak zrobie bo juz o tym myslałem , ale jest nastepna sprawa co

> do radia podpinam mase pod mase i zostaja w radiu jescze 2 kable

> + 12 i podtrzymywanie , TEORETYCZNIE myslac radio powinno

> dzialac po podpieciu masy i + 12 a jemu sie niezabardzo chce

> jescze sobie podtrzymywania zyczy , czy to w 100% normalne ? bo

> cos tak mi sie niebardzo wydaje

w większości wypadków normalne

Napisano

> zaraz tak zrobie bo juz o tym myslałem , ale jest nastepna sprawa co

> do radia podpinam mase pod mase i zostaja w radiu jescze 2 kable

> + 12 i podtrzymywanie , TEORETYCZNIE myslac radio powinno

> dzialac po podpieciu masy i + 12 a jemu sie niezabardzo chce

> jescze sobie podtrzymywania zyczy , czy to w 100% normalne ? bo

> cos tak mi sie niebardzo wydaje

wydaje mi się, że jest w porządku, jakbyś podłączyl odwrotnie, znaczy się tylko ten kabel co nazywasz podtrzymaniem i mase to radio by działało. W kazdym razie u mnie jest standardowo, dwa przewody zasilające do radia, w jednym napiecie jest cały czas i radio moze grac w kazdej chwili, a w drugim napiecie pojawia sie po właczeniu świateł postojowych, przez to nawet gdy radio jest wylaczone zaświeca się oświetlenie przycisków w panelu po właczeniu świateł.

p.s. zamiast 'kabel' wszędzie powinno być napisane "przewód", dziś się dowiedziałem na materiałoznawstwie ze kabel i przewod to nie to samo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

bylem przed sekundą w aucie i poza radiem jest inny problem crazy.gif polega na tym ze po wyłaczeniu zapłonu auto mialo 0,70A i sie trzymalo i trzymało dopiero jak odpiolem kompa cos chyba w nim zrobilo pyk i napiecie spadło tak ze rozładowanie mojego aku pewnie bylo przez to tylko teraz pytanie to cos w kompuie moze pykac czy to był przekaznik podwojny ??

Napisano

> bylem przed sekundą w aucie i poza radiem jest inny problem polega

> na tym ze po wyłaczeniu zapłonu auto mialo 0,70A i sie trzymalo

> i trzymało dopiero jak odpiolem kompa cos chyba w nim zrobilo

> pyk i napiecie spadło tak ze rozładowanie mojego aku pewnie bylo

> przez to tylko teraz pytanie to cos w kompuie moze pykac czy to

> był przekaznik podwojny ??

trza było poczekać tak z 5 minut, i wtedy samo by zrobiło "cyk" zeby.GIF

Normalny objaw

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.