Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

H2o+chłodnica+mroz?? czyli jak szybko wymienic plyn...

Featured Replies

Napisano

coz spaceruje sobie po supermarkecie i slysze ze zapowiadaja mroz na noc... confused.gif o kurde mam wode wiec szybko baniaczek 5l do koszyka i juz tylko za cholere niewiem jak mam sie za to zabrac?? w chlodnicy jest jakis korek czy cus?? czy -5 z woda w chlodnicy bede mial zonka z odpaleniem auta??

----------------------------------------------------------------------------------

choc serce umiera zostaje tylko reanimacja...przeszczep....unolot wieczny...

Napisano

ja u siebie odpiąłem wąż z dołu i wylał się płyn wink.gif

później go założyłem i przykręciłem wink.gif

Napisano

Witam

Na poczatek wlacz ogrzewanie w aucie, aby woda wyleciala z nagrzewnicy. Na dole chlodnicy jest waz, najlepiej go odczepic, ja np odczepilem w polaczeniu sie 3 wezow obok chlodnicy. Przed tym najlepiej nagrzac auto, aby pobudzic caly syf roczny z ukladu. Zlac wode, odczekac z 30-60min, podlaczyc wszystkie weze, zalac plynem uklad. wlaczyc silnik, jezeli poziom spada to dolac, poczekac az do wlaczenia sie wentylatora. w razie koniecznosci odpowietrzyc nagrzewnice. pzd

Napisano
  • Autor

? czy -5 z woda w chlodnicy

> bede mial zonka z odpaleniem auta??

> ----------------------------------------------------------------------------------

> choc serce umiera zostaje tylko reanimacja...przeszczep....unolot

> wieczny...

Napisano

> ? czy -5 z woda w chlodnicy

> > wieczny...

Lepiej przeprowadzić tak taką operację w ogrzewanym garażu. I koniecznie musisz odpowietrzyc ukła specjalnym zaworkiem.

Napisano

Nie ma jak to jezdzic na płynie przez cały rok, to sie nie ma problemu. 270751858-jezyk.gif

Kto to teraz jeszcze leje wode do chłodnicy. pad.gif

Napisano

> Nie ma jak to jezdzic na płynie przez cały rok, to sie nie ma

> problemu.

> Kto to teraz jeszcze leje wode do chłodnicy.

5l Petrygo Q na promocji w markecie to 22-26zł. Płyn klasy "Tesco Value" jeszcze mniej. Widać dla niektórych to za dużo wink.gif

A płyn wymienia się tak, jak przedpiścy podawali - otworzyć nagrzewnicę, odpiąć dolną rurę przy chłodnicy i spuścić. Jeżeli jest jakiś szlam, to zalać układ ciepłą wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń, dać silnikowi chwilę pochodzić, żeby przepłukał przewody, potem jeszcze raz zalać czystą wodą i powinno być ok.

Na koniec założyć z powrotem klamrę na rurę, zalać płynem do pełna, zakręcić, odpalić silnik na chwilę, uzupełnić poziom płynu, jeżeli to konieczne, to odpowietrzyć zaworkiem (u mnie sam się odpowietrzył).

Następnego dnia lub po przejechaniu dłuższego dystansu jeszcze raz sprawdzić poziom płynu i uzupełnić ewentualne braki.

UWAGA: nie spuszczać płynu z GORĄCEGO silnika, bo płyn chłodniczy/woda o temperaturze 90+ stopni i para może nieźle poparzyć.

Napisano

> ja u siebie odpiąłem wąż z dołu i wylał się płyn

> później go założyłem i przykręciłem

też to ostatio robiłem i też takim sposobem, szybko i bez żadnych problemów ok.gif

Napisano

> też to ostatio robiłem i też takim sposobem, szybko i bez żadnych

> problemów

to jednak jeździłeś na WODZIE nono.gifnono.gif, a nawet chłopcze nie pomyślałeś o skutkach jakie może nieść to za sobą biglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> też to ostatio robiłem i też takim sposobem, szybko i bez żadnych

> problemów

Ja wymieniłem wczoraj, bo 2 lata nie był wymieniany. Również bez kłopotów, ale chciałem dopytać o to odpowietrzanie. Czy jeżeli zrobiłem zabieg na płaskim terenie, poczekałem z pracującym silnikiem to muszę odpowietrzać dodatkowo? Skąd będę wiedział, że zapowietrzony mam układ??

Napisano

> to jednak jeździłeś na WODZIE , a nawet chłopcze nie pomyślałeś o

> skutkach jakie może nieść to za sobą

Ja też jeździłem jakiś czas (około 4 miesięcy) napoczątku na płynie chłodniczym z wodą, a potem na wodzie z płynem przypuszczam, że nawet pod koniec to już sama woda była spineyes.gif

Lałem wode do czasu wymiany chłodnicy, bo stara ciekła, a szkoda mi było płyn na drodze zostawiać...

Napisano

Oprócz węża od chłodnicy proponuje jeszcze odkręcic śrube w bloku silnika.

Napisano

> to jednak jeździłeś na WODZIE , a nawet chłopcze nie pomyślałeś o

> skutkach jakie może nieść to za sobą

i tu Cię zdziwię bo nie jeździłem na wodzie 033102bebe_1_prv.gifzlosnik.gif, nawet nie wiedziałem że można dolewać wody do układu chłodzącego silnika niewiem.gif dopiero nie dawno (jakiś tydzień lub dwa) kolega mi powiedział że można i nic się nie dzieje (oczywiście w lecie). A zmieniałem bo po ostatniej wymianie termostatu zauważyłem że to nie jest już płyn tylko jakaś gnojowica spineyes.gifrotfl.gif, czarny syf i wogóle do niczego nie podobne niewiem.gif więc dlatego wymieniłem na nowy skromny.gif(Borygo różowy)

Napisano

chciałem dopytać o to odpowietrzanie. Skąd będę wiedział,

> że zapowietrzony mam układ??

bulgotanie w nagrzewnicy po włączeniu ogrzewania no i wydostające się powietrze z odpowietrznika przy próbie odpowietrzenia właśnie. spróbować nie zaszkodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.