Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimny - pracują 3 cylindry .

Featured Replies

Napisano
Zanim silnik sie rozgrzeje , to pracują tylko 3 cylindry . Po kilku minutach kolanko od czwartego cylindra robi się gorące , więc dopiero wtedy zaczyna pracować - silnik od razu reaguje na dodanie gazu . Kawałek się przejechałem - może z kilometr i motor powędrował do garażu . Na drugi dzień sytuacja się jednak powtórzyła . Ostatnio naprawiałem swoją elektryczną pompkę paliwa i może jest jeszcze w tym jednym gaźniku za mało paliwa ? Tylko , że taka pompka powinna dobrze uzupełnić paliwo w układzie . Zmieniałem świece - to samo . Może wystarczy zrobić dłuższą trasę ? Ma ktoś jakiś pomysł ?
Napisano

jezeli wykluczymy paliwo i uklad zaplonowy, to ja bym zobaczyl jakie jest cisnienie w cylindrach moze akurat na tym jest slabe i jak zalapie temperature to olej go uszczelni i wtedy dziala ale to sa tylko takie moje domysly i obys sie nie sprawdzaly

Napisano
  • Autor
Wygląda to tak , jakby na początku brakowało paliwa w tym cylindrze . Może problem jest związany z tym , że nie było w ogóle paliwa w gaźnikach ? Jak kupowałem motor dwa tygodnie temu , to odpalał bez problemu na 4 cylindry . Naprawiając pompkę paliwa zużyłem całe paliwo w gaźnikach . Może trzeba po prostu trochę pojeździć , by w tym jednym gaźniku też się wszystko unormowało ?
Napisano

> Wygląda to tak , jakby na początku brakowało paliwa w tym cylindrze

> . Może problem jest związany z tym , że nie było w ogóle paliwa

> w gaźnikach ? Jak kupowałem motor dwa tygodnie temu , to odpalał

> bez problemu na 4 cylindry . Naprawiając pompkę paliwa zużyłem

> całe paliwo w gaźnikach . Może trzeba po prostu trochę pojeździć

> , by w tym jednym gaźniku też się wszystko unormowało ?

Może coś przy okazji namieszałeś i ucieka paliwo z jednego gaźnika po zgaszeniu?

Zanim napompuje, to chwilę potrwa?

Gdybam tak - niech to obejrzy jakiś mechanior. ok.gif

Napisano

> Wygląda to tak , jakby na początku brakowało paliwa w tym cylindrze

> . Może problem jest związany z tym , że nie było w ogóle paliwa

> w gaźnikach ? Jak kupowałem motor dwa tygodnie temu , to odpalał

> bez problemu na 4 cylindry . Naprawiając pompkę paliwa zużyłem

> całe paliwo w gaźnikach . Może trzeba po prostu trochę pojeździć

> , by w tym jednym gaźniku też się wszystko unormowało ?

specjalista nie jestem ale jak wczesniej bylo dobrze napewno sie da odtworzyc ten stan moze jakis syf sie dostal do gaznika albo cos przycielo pojezdzij troche i zobacz co sie bedzie dzialo

Napisano
  • Autor

> Może coś przy okazji namieszałeś i ucieka paliwo z jednego gaźnika po

> zgaszeniu?

> Zanim napompuje, to chwilę potrwa?

> Gdybam tak - niech to obejrzy jakiś mechanior.

Przy gaźnikach nic nie robiłem . Jest to pompka elektryczna i sama się wyłącza po kilku sekundach - pewnie jest to jakieś zabezpieczenie dla niej . Wyłączyłem więc stacyjkę i ponownie włączyłem - pompka znów się uruchomiła i podniosła ciśnienie paliwa w układzie . Po kilku takich próbach już się nie włączyła . Sprawdzę jutro jeszcze raz i dam mu dłużej popracować

Napisano

> Zanim silnik sie rozgrzeje , to pracują tylko 3 cylindry . Po kilku

> minutach kolanko od czwartego cylindra robi się gorące , więc

> dopiero wtedy zaczyna pracować - silnik od razu reaguje na

> dodanie gazu . Kawałek się przejechałem - może z kilometr i

> motor powędrował do garażu . Na drugi dzień sytuacja się jednak

> powtórzyła . Ostatnio naprawiałem swoją elektryczną pompkę

> paliwa i może jest jeszcze w tym jednym gaźniku za mało paliwa ?

> Tylko , że taka pompka powinna dobrze uzupełnić paliwo w

> układzie . Zmieniałem świece - to samo . Może wystarczy zrobić

> dłuższą trasę ? Ma ktoś jakiś pomysł ?

Przede wszystkim to nie włączaj motocykla tylko na chwile i gaś... Mimo że zmieniłeś świece mogłeś je już zanieczyścić. Jak odpalisz to niech motocykl pracuje do osiągnięcia normalnej temperatury i niech troszke popracuje w tej temperaturze.

Najlepiej było by się przejechać tak żeby go nagrzać, ale w tych warunkach ciezko...

Napisano
  • Autor
Zrobiłem kilka kilometrów w sobotę i po pewnym czasie zauważyłem , że w filtrze jest bardzo mało paliwa - tylko na jego dnie . To chyba źle ? Wydaje mi się , że powinien być pełen . Rozebrałem dzisiaj kranik i go wyczyściłem - było trochę brudu . Pewnie on trochę blokował . Przy okazji zacząłem czyścić przedni hamulec - wyjąłem już klocki i zacząłem czyścić tłoczki - jutro dokończę i uruchomię silnik . Dzwoniłem już do serwisu " japończyków " i wiem , że za czyszczenie i synchronizację gaźników zapłacę ok.150 zł , a za regulację luzów zaworowych ok. 200 zł . Jak mnie ten silnik będzie tak wpieniał , to jadę z nim do Bydgoszczy .
Napisano

> Zrobiłem kilka kilometrów w sobotę i po pewnym czasie zauważyłem ,

> że w filtrze jest bardzo mało paliwa - tylko na jego dnie . To

> chyba źle ? Wydaje mi się , że powinien być pełen .

Nie, to akurat norma.

Napisano
  • Autor

> Nie, to akurat norma.

To skąd elektryczna pompa paliwa ma wziąć paliwo ? Nie ma ryzyka , że zaciągnie powietrze ?

Napisano

> To skąd elektryczna pompa paliwa ma wziąć paliwo ? Nie ma ryzyka ,

> że zaciągnie powietrze ?

Gdyby było zapowietrzone zasilanie to pyrkotałby jak Trabant, a zamiast niepalenia na 1 cylinder.

Mnie cały czas zastanawia ta cena....Ja mogłem kupić XJ 600 Diversion za 6500, po negocjacji za 6000. Znajomi Miklasa oglądali moto za mną i stwierdzili że to złom. Ty kupiłeś taki sprzęt za ok. 3000 zł. Albo masz zajebiste szczęście, albo.......

Napisano

> Mnie cały czas zastanawia ta cena....Ja mogłem kupić XJ 600 Diversion

> za 6500, po negocjacji za 6000. Znajomi Miklasa oglądali moto za

> mną i stwierdzili że to złom. Ty kupiłeś taki sprzęt za ok. 3000

> zł. Albo masz zajebiste szczęście, albo.......

To zależy jaki rocznik i jaki stan wizualny... ponadto do tej ceny dodaj jeszcze koszty rejestracji moto sprowadzonego

Napisano
  • Autor

Ponieważ dałem mało za motor , to mogę teraz go trochę " podreperować " smile.gif .

Pomóż lepiej z tym " niepaleniem " drugiego cylindra na zimno , bo serwis troszeczkę hehe.gif sobie zażyczy . Za gaźniki i zawory i tak mnie ładnie skasują .

Napisano

> Zrobiłem kilka kilometrów w sobotę i po pewnym czasie zauważyłem ,

> że w filtrze jest bardzo mało paliwa - tylko na jego dnie . To

> chyba źle ? Wydaje mi się , że powinien być pełen . Rozebrałem

> dzisiaj kranik i go wyczyściłem - było trochę brudu . Pewnie on

> trochę blokował . Przy okazji zacząłem czyścić przedni hamulec -

> wyjąłem już klocki i zacząłem czyścić tłoczki - jutro dokończę i

> uruchomię silnik . Dzwoniłem już do serwisu " japończyków " i

> wiem , że za czyszczenie i synchronizację gaźników zapłacę

> ok.150 zł , a za regulację luzów zaworowych ok. 200 zł . Jak

> mnie ten silnik będzie tak wpieniał , to jadę z nim do

> Bydgoszczy .

ale to kilka kilometrów to ciągle zamało...

Spróbuj przeczyscić kanał odpowietrzania zbiornika bo też może być brudny lub zardzewiały, wtedy też jest problem z dostarczeniem paliwka.

Czytajać to co pisal nizej Cinek z zaciekawieniem bede śledził dalsze losy...sam po sobie wiem że OKAZJE motocyklowe nie istnieją.

Napisano
  • Autor

> ale to kilka kilometrów to ciągle zamało...

> Spróbuj przeczyscić kanał odpowietrzania zbiornika bo też może być

> brudny lub zardzewiały, wtedy też jest problem z dostarczeniem

> paliwka.

Gdy zlewałem dzisiaj paliwo do baniaka , to nie było z tym żadnych problemów - benzyna leciała mocnym strumieniem . Profilaktycznie sprawdzę go jutro .

> Czytajać to co pisal nizej Cinek z zaciekawieniem bede śledził dalsze

> losy...sam po sobie wiem że OKAZJE motocyklowe nie istnieją.

Tylko , że ja nie szukałem okazji . Chciałem kupić jakiś tani motocykl . Mógł być do " zrobienia " . Teraz chcę doprowadzić go do " normalności " .

Napisano

za regulacje zaworów to wystarcza 3 piwka dla brata. Wpadniesz i ci wyreguluje.

Napisano

> Ponieważ dałem mało za motor , to mogę teraz go trochę "

> podreperować " .

> Pomóż lepiej z tym " niepaleniem " drugiego cylindra na zimno , bo

> serwis troszeczkę sobie zażyczy . Za gaźniki i zawory i tak

> mnie ładnie skasują .

Koledzy już pisali. Ja zacząłbym od regulacji zaworów, przejrzenia i synchronizacji przewodów, wymiany przewodów WN i świec, sprawdzenia ciśnienia sprężania na garach.

Napisano
  • Autor

> za regulacje zaworów to wystarcza 3 piwka dla brata. Wpadniesz i ci

> wyreguluje.

I brawo Rysiu ok.gif , znaczy się brachu zlosnik.gif . Jesteśmy umówieni ok.gif . Najpierw jednak muszę diabła doprowadzić do normalnej pracy na zimno .

Napisano
  • Autor

Po założeniu zbiornika paliwa ( po czyszczeniu jego i kranika ) i " pobawieniu " się z uzupełnieniem benzyny w całym układzie , a także zamienieniu kabli od cewki uruchomiłem silnik . Zaskoczył od razu ... na 3 cylindry . Oczywiście to drugi nie pracował . Założyłem kable , tak jak powinny być i dalej było to samo . Po zamianie świec również bez zmian . Popracował ok. 2 minuty na 3 cylindry i po wyłączeniu silnika znów wykręciłem świecę na 2 cylindrze . Była lekko mokra , więc ją wkręciłem z powrotem . Uruchomiłem silnik - od razu zaczęły pracować wszystkie cztery cylindry . Trochę pojeździłem ( na tyle , że mogłem wyłączyć ssanie , a silnik od razu reagował na dodanie gazu ) . Teraz odczekam kilka godzin i znów go uruchomię . Jak znów drugi cylinder nie będzie pracował , to albo spróbuję wymienić motor u sprzedawcy , albo oddam do naprawy .

P.S.

O godz. 14:15 poszedłem diabła dobić grinser006.gif . Przestraszył się jednak mojego wzroku i ... od razu odpalił na 4 cylindry . Jutro rano sprawdzę , czy nadal jest OK ?

Napisano
  • Autor
Odczekałem 24 h . Silnik od razu zapalił na 4 cylindry ok.gif . Temat zamknięty ok.gif .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.