Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Resetujący się komputer

Featured Replies

Napisano

Witam

W pandzie mojej żony 1.2 8 v szczególnie teraz kiedy zaczyna się wilgotno na dworze resetuje się komputer. Wygląda to tak , że wieczorem jest wszystko ok a kiedy np. następnego dnia rano wchodzi do samochodu na wyświetlaczu mruga godzina 0:00. Robi się tak i w krótszym czasie np. po 2 godz.

Nie wpływa to na pracę silnika.

Jak temu zaradzić?

Napisano

> Witam

> W pandzie mojej żony 1.2 8 v szczególnie teraz kiedy zaczyna się

> wilgotno na dworze resetuje się komputer. Wygląda to tak , że

> wieczorem jest wszystko ok a kiedy np. następnego dnia rano

> wchodzi do samochodu na wyświetlaczu mruga godzina 0:00. Robi

> się tak i w krótszym czasie np. po 2 godz.

> Nie wpływa to na pracę silnika.

> Jak temu zaradzić?

może słaby akumulator lub trzeba styki trochę przeczyścić i dokręcić hmm.gif

Napisano
  • Autor

> może słaby akumulator lub trzeba styki trochę przeczyścić i dokręcić

WSZYSTKO JEST OK

Napisano

> WSZYSTKO JEST OK

jak by bylo OK to by sie tak nie robilo

gdzies moze byc slaby styk

moze obluzowana kostka moze zly styk na aku?

Napisano

> Witam

> W pandzie mojej żony 1.2 8 v szczególnie teraz kiedy zaczyna się

> wilgotno na dworze resetuje się komputer. Wygląda to tak , że

> wieczorem jest wszystko ok a kiedy np. następnego dnia rano

> wchodzi do samochodu na wyświetlaczu mruga godzina 0:00. Robi

> się tak i w krótszym czasie np. po 2 godz.

> Nie wpływa to na pracę silnika.

> Jak temu zaradzić?

macie radio ? kasują się też zaprogramowane stacje? Aku bym eliminował z góry - zeby skasował się licznik trzeba całkowicie zasilanie odpiąć. Słaby /zaśniedziały/ styk może mieć wpływ na zwiększony opór, spadek napięcia nie będzie na tyle duży, zęby doprowadzić do resetu kompa. Do tego dochodziły by problemy z odpaleniem autka. Ja bym obstawiał złamany przewód, luźną kostkę/styk ... no chyba ze gdzieś Ci się woda leje - po jakimś złączu np. i czasem zwiera zasilanie (body? licznika? - tu już nie mam pojęcia)

Napisano

> macie radio ? kasują się też zaprogramowane stacje? Aku bym

> eliminował z góry - zeby skasował się licznik trzeba całkowicie

> zasilanie odpiąć.

wcale nie - licznik moze migac gdy masz przy uruchamianiu znaczne spadki napięcia- ja stawiam na akumulator! waytogo.gif

Napisano

następnego dnia rano

> wchodzi do samochodu na wyświetlaczu mruga godzina 0:00.

Jeżeli mruga 0:00 przy wejściu do samochodu to znaczy że właśnie, w tym momencie się zresetował. Jeżeli problem jest przed odpaleniem - problemem może być jakieś zwarcie pobudzane przez otwieranie drzwi (centralny?) ew. wsiadanie i poruszenie samochodem. Chyba że licznik w ogóle nie dostaje napięcia do momentu odpalenia. Sprawdź czy jak się otwiera drzwi to licznik podaje godzinę i przebieg.

Jeżeli reset następuje przy odpaleniu i jednocześnie rozrusznik kręci z wyczuwalnym dużym oporem - obstawiam aku, co prawda mrozy się jeszcze nie zaczęły ale nigdy nie wiadomo.

Jeżeli rozrusznik kręci dobrze a komp dalej się resetuje - to mogą być kable zasilania licznika. Ale jakby było coś nie tak to wydaje mi się że resetował by się też w czasie jazdy... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> następnego dnia rano

> Jeżeli mruga 0:00 przy wejściu do samochodu to znaczy że właśnie, w

> tym momencie się zresetował. Jeżeli problem jest przed

> odpaleniem - problemem może być jakieś zwarcie pobudzane przez

> otwieranie drzwi (centralny?) ew. wsiadanie i poruszenie

> samochodem. Chyba że licznik w ogóle nie dostaje napięcia do

> momentu odpalenia. Sprawdź czy jak się otwiera drzwi to licznik

> podaje godzinę i przebieg.

> Jeżeli reset następuje przy odpaleniu i jednocześnie rozrusznik kręci

> z wyczuwalnym dużym oporem - obstawiam aku, co prawda mrozy się

> jeszcze nie zaczęły ale nigdy nie wiadomo.

> Jeżeli rozrusznik kręci dobrze a komp dalej się resetuje - to mogą

> być kable zasilania licznika. Ale jakby było coś nie tak to

> wydaje mi się że resetował by się też w czasie jazdy...

Mruga 0:00 przy wejściu do samochodu.

Napisano

> Mruga 0:00 przy wejściu do samochodu.

a konkretnie: mruga jak wsiadasz do auta czy mruga dopiero jak masz kluczyk przekrecony w stacyjce?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> a konkretnie: mruga jak wsiadasz do auta czy mruga dopiero jak masz

> kluczyk przekrecony w stacyjce?

Jak wsiadam

Napisano

> Jak wsiadam

Jeżeli 0:00 jest przed włożeniem kluczyka do stacyjki, to obstawiam centralny - zobacz czy reset powoduje też zablokowanie centralnego z wewnątrz lub ponowne otwarcie drzwi. Problemy może powodować też rozbrojenie autoalarmu, jeżeli go masz. Hipoteza ze zwarciem pobudzanym przez poruszenie wsiadaniem jest mało prawdopodobna, ale nigdy nic nie wiadomo. No chyba że to kierowca/kierowniczka swoją nierozładowaną energią vibra.gif tak działa na miśka wink.gif

Napisano

> Jak wsiadam

confused.gif Jeli problem tkwi to tak jak napisał kolega wyżej jest on spowodowany najprawdopodobniej jakimś zwarciem co wiąże sie ze spadkiem napięcia i licznik sie resetuje. Proponował bym sprawdzić czy po otwarciu auta rano (nie wchodzić do niego przez powiedzmy 3 min) pożniej wsiąść i zobaczyć co pokaże licznik (bo jak wiadomo podświetli sie nam). Jeśli będzie 0:00 oznacza to że przy otwieraniu drzwi coś jest nie tak może czujnik w drzwiach . Jeśli zaś będzie 0:03 to trzeba szukać w centralnym ewentualnie alarmie.

Napisano
  • Autor

Ale dzieje sie to nie za każdym razem, tylko od czasu do czasu. Powiedzmy, że raz na miesiąc.

Pozdrawiam

Napisano

> Jak wsiadam

alarm masz fabryczny (meta) czy costam Ci ASO wmontowało?

Napisano
  • Autor

> alarm masz fabryczny (meta) czy costam Ci ASO wmontowało?

alarmu nie mam.

Napisano

> alarmu nie mam.

nie pamietam czy podpinales pod examiner, ale moze trzeba - powinien wykazac jakis blad. jak nic nie znalezli trzeba aso zmienic.

miganie zegara juz znamy, ale nie w takiej konfiguracji jak u Ciebie.Resetowanie sie zegerowto ja mialam, ale dzialo sie to po odpaleniu silnika, ASO tlumaczylo ze to efekt spadku napiecia i stad sie licznik resetuje i potem mruga. Do wymiany poszly zegary. i po klopocie. Ten blad examiner pokazywal jako blad sieci can.

• 1 miesiąc później...
Napisano

u mnie tak bywa (bywało wcześniej ale ostatnio jest ok).

Czasami też po właczeniu silnika miga zegarek, pomaga przy tym wyłączenie i włączenie. Przy miganiu nie zerowało mi zegara. Rok temu mówiłem w serwisie o tym, wgrali mi nowy program czy coś takiego, NIE POMOGŁO !

Nie przejmowałem się tym, samo przyszło i ..... samo poszło. Ostanio, już chyba rok nie zeruje się zegar chyba raz migał.

Pozdrawiam

Napisano

Wiele klopotow z odpaleniem, z mruganiem, resetem zegarka jest zwiazanych ze skorodowana masa idaca od aku do nadwozia i na skrzynie biegow. Do konca 2005 stosowana byla stalowa masa, potem weszla miedziana. Chcieli zaoszczedzic na starcie ale sie nie udalo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.