Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ogrzewanie - uklad chlodzenia

Featured Replies

Napisano

Witam mam maly problemik a mianowicie po zmianie silnika z 900 na 1.1 z uno nagrzewnica przestala mi grzac tak jak powinna( jak bylo z 900)

dodalem zdiecie jak wyglada podlaczenie tego wszystkiego teraz.

Podczas jazdy gdy silnik ma wysokie obroty wtedy pojawia sie cieple powietrze z nagrzenicy ale jak sa niskie i srednie jazda tak do 80-90

to z nagrzewnicy leci chlodne powietrze sciana.gifco moze byc albo jest nie tak????

6514146963.jpg

do zdiecia kolektor jest podpiety z gornym przewodem nagrzewnicy

Napisano

Witam

Masz parownik podłączony szeregowo z nagrzewnicą. (też tak podłączyłem poprzedniej zimy i kiszka ). Do czasu kiedy termostat nie włączy dużego obiegu ( chłodnicy ) ogrzewanie jest spoko. Jak otwiera sie duży obieg opór przepływu w nim jest mniejszy niż w obwodzie z nagrzewnicą i parownikiem i na niskich obrotach cały płyn wali przez chłodnice a z kratek zaczyna lecieć zimne powietrze. Teraz mam podłączony parownik równolegle z nagrzewnicą, ale dodatkowo w przewodzie parownika wstawiłem 6 mm kryzę żeby większość płynu leciała przez nagrzewnicę. Jest jeszcze możliwość podłączenia parownika nie w obieg nagrzewnicy, ale w obieg podgrzewania przepustnicy, wtedy nie powinien mieć wcale wpływu na ogrzewanie w środku auta.

Pozdro

Napisano

podlacz parownik rownolegle a nie szeregowo w obieg nagrzewnicy i bedzie ok.gif

Napisano
  • Autor

zrobilem tak jak mowiliscie zaraz za kolektorem dalem trojnik na nagrzewnice i na reduktor w przewodzie do reduktora dalem mala zwezke na 6mm i powiem ze w garazu jak odpalilem wygladalo ze wszystko bedzie oki a nawet jeszcze lepiej rotfl.gif a tu lipa dzis zrobilem praiwe 7km i nie dalo sie jechac na gazie a o cieplym powietrzu to moglem pomazyc furious.gif co moze byc nie tak???

jesli termostat by padl to wogole bedzie aktywny maly obieg czy caly plyn pojdzie przez chlodnice????

Napisano

bedzie aktywny ale w duzo mniejszym stopniu niz normalnie, pozatym co z tej aktywnosci skoro duzy obieg nie pozwala cieczy chlodzacej osiagnac temperature

zostaje ostatnie wyjscie, skoro rownolegle podlaczenie nic nie dalo:

-wymien termostat bo moze byc padniety (12zl)

Napisano

wymien termostat i dobrze odpowietrz nagrzewnice ok.gif wtedy zobaczysz co sie bedzie dzialo

Napisano
  • Autor

a czy ma znaczenie z ktorym przewodem idacym do nagrzewnicy (na gorze czy na dole) podlacze kolektor ???? bo ja tak to podlaczylem:

zraz za kolektorem dalem trojnik na nagrzewnice i na reduktor w przewodzie od reduktora jest zwezka na 8mm, idac w strone nagrzewnicy jest jeszcze jeden trojnik i tam odchodzi na wprost przewod do zbiorniczka wyrownawczego a do gory na dolny przewod do nagrzewnicy a dalej to juz prosto w trojnik przed pompa wody. i jeszcze jedno gdzie najlepiej zalozyc umiescic ten przewodzik do nadmiaru (co wchodzi od gory w zbiorniczek) ???

a co do termostatu to mozna zalozyc inny taki zeby odrazu mial kolano i kierowal sie ta rurka w strone chlodnicy???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.