Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przygasający xenon.

Featured Replies

Napisano

Witam, w moim Stilo od pewnego czasu przygasal xenon (bardzo rzadko) ostatnio gasl po paru chwilach od uruchomienia swiatel. Przy ponownym ich wlaczeniu i wylaczeniu startowal na pare chwil tylko. Myslalem ze to zarowki (wymienione w wakacje na nowe zarniki). W serwisie powiedzieli ze to centralka sterujaca swiatlem (przetwornica czy cos) kosztuje 800 zl. - zamowili. Ale ostatnio na chwile zgasl mi drugi xenon - wylaczylem i wlaczylem i dziala do dzis ale to spowodowalo ze mam watpliwosci co do zarowek... kupilem przez allegro za ok 200 zl sztuka i to moze one sa wadliwe... co myslicie ?

Pozdro

Napisano

Ja bym najpierw zmienil zarowki - jesli dalej tak bedzie - to zamawiac, to co chca w aso. Jesli nie, masz na zapas i tak sie przydadzą...

Napisano

> Ja bym najpierw zmienil zarowki - jesli dalej tak bedzie - to

> zamawiac, to co chca w aso. Jesli nie, masz na zapas i tak sie

> przydadzą...

Tak jasne... i wydajesz na komplet przetwornic i żarówek 2000 zł a potem sie okazuje że to coś innego!

Wątpię, że to żarówki są wadliwe. Ja bym obstawiał starter... było już o tym na forum!

Napisano

witaj. mam xenony i tak naprawdę nie mogę do dziś ich rozgryźć. oslabiony.gif Miałem przypadłość niezapalania się czasem lewego xenona po włączeniu świateł. wymieniłem starter lewy i na jakiś czas pomogło. Potem znów się to powtórzyło po roku na wymienionym starterze. chciałem się już dobrać do przetwornicy i zamienić ją miejscami z lewej na prawą itd a tu samo ustało. Światła się uspokoiły i od 3 miesięcy za każdym razem się zapalają. Zdaję sobie sprawę z tego że nie musi tak być zawsze i "usterka" może powrócić, ale żyję w tym wypadku chwilą i cieszę się że nie muszę parokrotnie włączać i wyłączać świateł aż xenon zaskoczy. co do twojej przypadłości ze światłami sądzę, że coś nie łączy. U mnie przy parokrotnym włączaniu i wyłączaniu świateł kiedy powyższa wada występowała też lewy xenon świecił ledwie widzialnym światłem przez jakiś krótki czas a potem rozjaśniał się sam. tak dla ciekawostki nadmienię że jeśli xenon nie zaskakiwał przy odpaleniu świateł, to pomagało postukanie w boczną powieżchnię reflektora tego nieświecącego się z siłą nie małą ale taką, która nie niszczyła tegoż reflektora. dlatego też sądzę że coś nie łączyło w moim xenonie. No bo dlaczego wada ta narazie by samoistnie ustała? reflektor ten był notorycznie ostukiwany w różnych miejscach i narazie działa choć nie wiem na jak dłógo. cool.gif

Napisano

> witaj. mam xenony i tak naprawdę nie mogę do dziś ich rozgryźć.

> Miałem przypadłość niezapalania się czasem lewego xenona po

> włączeniu świateł.

W mojej Abarcinie dokladnie tak samo sie dzialo kilka/nascie razy. Tyle ze ja wlacznik swiatel mam zawsze w pozycji ON. I wlaczaja sie razem z silnikiem. Po pstryknieciu w OFF i ponownie w ON lewy sie zaswiecal. Po jakims czasie samo mu przeszlo niewiem.gif

Czary czy co ? zlosnik.gif Sie zastanawialem czy to przypadkiem nie jest dogorywanie xenonow i pora szukac nowych D2R.

Napisano

> Witam, w moim Stilo od pewnego czasu przygasal xenon (bardzo rzadko)

> ostatnio gasl po paru chwilach od uruchomienia swiatel. Przy

> ponownym ich wlaczeniu i wylaczeniu startowal na pare chwil

> tylko. Myslalem ze to zarowki (wymienione w wakacje na nowe

> zarniki). W serwisie powiedzieli ze to centralka sterujaca

> swiatlem (przetwornica czy cos) kosztuje 800 zl. - zamowili. Ale

> ostatnio na chwile zgasl mi drugi xenon - wylaczylem i wlaczylem

> i dziala do dzis ale to spowodowalo ze mam watpliwosci co do

> zarowek... kupilem przez allegro za ok 200 zl sztuka i to moze

> one sa wadliwe... co myslicie ?

> Pozdro

Co do przygasania miałem tak samo przygasał startował aż pewnego dnia żarnik wyzionął ducha (prawy).

Nie bawiłem sie w Alledrogo bo tam nie mieli Philipsa (takie mam fabrycznie) tylko Osramy.

Kupiłem oryginał Philipsa trochę drogo ale jestem jump.gif

Napisano
  • Autor

Koledzy a ten starter o ktorym byla mowa, gdzie go znajde w ePer? Czasami nie moge sie tam polapac, teraz nie moge np. znalezc tej przetwornicy za 800 zl...

Napisano

Jeśli chodzi o starter, to z pozycji epera ci nie pomogę. W eperze kosztuje cały komplet około 900zł. Ja kupowałem starter na Allegro, ale musisz mieć świadomość, że będzie to używka. Jeden z kolegów kupił też taki starter i jakoś nie słyszałem ażeby narzekał. ma go już mniej więcej 2 lata w swoim aucie. Kupił go oczywiście na Allegro. Najlepiej jeśli chodzi o startery i przetwornice pytać u lakierników serwisowych np. fiata. Mogą onimieć całe komplety reflektorów i instalacji xenonowych do stilo i wyprzedają je w razie potrzeby. jeśli nawet reflektor był nieco uszkodzony, to przecież przetwornica, starter, czy silniczki do poziomowania są dobre. Zawsze można je taniej odsprzedać. wiem, bo sam rozmawiałem z takim lakiernikiem i pytałem o xenony fiatowskie. wiem też, że startery pasują od instalacji xenonowych z fordów Mondeo. tak przy okazji część ta jest nazywana gdzie nie gdzie jako "zapłonnik" a nie starter.smile.gif Pewnie i przetwornice z Mondeo będą pasować. starter jest produkcji boscha, ale na próżno szukać go w sklepach firmowych. jest na wyłączność serwisów samochodowych. tak przy okazji na forum jest kolega, który może załatwić np. przetwornice nowe i startery około 30% taniej niż w ASO, ale ze względów oczywistych nie mogę podawać jego nicku w tym poscie. Pozdrawiam

Napisano

A ja zaproponuję coś z zupełnie innej beczki smile.gif

Miałem tak w czasie wilgoci. Zwarcie powodował silnik wycieraczek. Proponuję to sprawdzić.

Żarniki na zapas ? A po co to kupować. Ja na swoich przejeździłem 3 lata ... zero problemu szkoda wywalać 2 tysięcy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.