Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AII] pomozcie w zlokalizowaniu wycieku plynu chlodniczego

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio borykam sie z kapaniem plynu chlodniczego, pod samochodem jest widoczna nieduza plama a z oslony pod silnikiem zwisa kropla (a nawet dwie smile.gif. Zerknalem od spodu (z gory nic nie widac kompletnie) uprzednio po zdjeciu oslony i wydawalo mi sie ze zlokalizowalem wyciek , niby kapalo z trojnika na wezu (wg rysunku z EPC wąż nr 2), wymienilem ten waz (130 zl w plecy) i po dniu niestety dalej kapie. Wiec powtorka zagladam od spodu i kurcze pomylilem sie przy lokalizacji wycieku. kapie jednak z innej strony a dokladnie na zlaczce pomiedzy metalowym przewodem i krotkim gumowym prowadzacym do termostatu (wiecej ponizej na fotkach). Pomozcie mi zlokalizowac wyciek czy to moze byc dziura w rurze (ta metalowa jest lekko skorodowana ale to chyba normalka), bo nie sposob rozebrac wszystkiego jak sie okaze ze to male gowno.

Wg mnie odpada nieszczelnosc uszczelki w termostacie gdyz ewidentnie mokro jest na zlaczce przewodu metalowego i gumowego, pozniej krople biegnie po metalowym w dol i w bok a pozniej kapie na mise olejowa i czesciowo po skrzyni biegow. HELP!!! smile.gif

Numeracja na fotkach ta sama co na wydruku z EPC:

cd59966d7bd4acf5.jpg

5dc7e3a1eaf32b1f.jpg

0b43c2e9e6943171.jpg

b57e4f65481de800.jpg

Napisano

Ja zdjąłbym gumę 12 z rury 16, oczyścił króciec z korozji i brudu na rurze 16 i założył z powrotem. Mozna przy kokazji zrobić to samo z gumą 7.

Może też kapać na to złącze z gumy powyżej połaczenia 12 i 16.

Dodatkowo sprawdziłbym, czy mam korek na zbiorniczku sprawny - bo przecieki mogą być spowodowane za wysokim ciśnieniem płynu w układzie. Mój kolega tak miał w Omedze, połączenia miał szczelne to mu pękł na pół jeden z węży gumowych, cały płyn stracił w ciągu kilku sekund, na fizykę nie ma rady...

A wycieki płynu sprawdza sie tak: silnik zimny, czyścisz do sucha wszystkie gumy i podejrzane o nieszczelność miejsca. Włączasz silnik na wolne obroty i po kolei macasz palcami wszędzie i szukasz przecieku. Zaczynasz od góry do dołu. Gdy silnik sie rozgrzeje na maksimum to sprawdzanie nie ma sensu, bo jeśli płyn wycieka to zamienia się w opary i wąż w tym miejscu zawsze będzie suchy. Musisz też wyczuć moment, kiedy sie termostat otworzył i wtedy szybko obmacać duży obieg, bo jak węże się nagrzeją i już nic nie zobaczysz.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Może też kapać na to złącze z gumy powyżej połaczenia 12 i 16.

Mowisz o tym zlaczu co jest nr 7 ??

Jesli chodzi o korek to zmienilem wzialem od kumpla z Corsy bo taki sam jest, ale bez zmian.

Aha dodam ze jak odpale zimny silnik (choc na cieplym tez to troche slychac) to przy lekkim gazowaniu tak do 2000 tys slychac dzwiek jakby pod deska rozdzielcza ciecz przeplywala. Wydaje mi sie ze taki dzwiek powstaje dlatego ze powietrze sie dostaje do ukladu chlodzenia w miejscu przecieku. Poprawcie mnie jesli sie myle

Napisano

> Mowisz o tym zlaczu co jest nr 7 ??

Wcześniej tak, ale potem miałem na myśli tę rurę, która na zdjęciu pierwszym jest nad cyfrą "7" i chyba dochodzi do termostatu.

Ale to nie ważne, musisz macać wszystko, przez co płynie chłodziwo, nawet wejścia do silnika, bo woda może spływać po wężu i kapać niżej. Dlatego sprawdzać trzeba zaczynając od góry.

Ja też miałem ubytki, ale tak małe, że nie widać było plam, bo od razu parowało - i tą metodą znalazłem nieszczelność. Musiałem mieć dokładnie suche palce, żeby wydostająca się ciecz pozostawiła ślad (co jakiś czas pocierałem o piasek, żeby na palcach był drobny pył).

> Aha dodam ze jak odpale zimny silnik (choc na cieplym tez to troche

> slychac) to przy lekkim gazowaniu tak do 2000 tys slychac dzwiek

> jakby pod deska rozdzielcza ciecz przeplywala.

Po wzroście obrotów pompa wody tłoczy ją i słychać odgłosy przepływu cieczy w nagrzewnicy (jak pod deską).

> taki dzwiek powstaje dlatego ze powietrze sie dostaje do ukladu

> chlodzenia w miejscu przecieku. Poprawcie mnie jesli sie myle

Raczej nie, bo ciśnienie w układze rośnie, a nie maleje, prędzej powietrze wydostaje się z układu - zwykle przez zaworek w korku... No, chyba, że przed pompą wody jest podciśnienie, ale to tylko teoria, bo w układzie jest zawsze wyższe ciśnienie niż na zewnątrz, a poza tym ciecz się nagrzewa i wzrost ciśnienia jest jeszcze większy i moim zdaniem, ciśnienie przed pompą jest i tak wyższe, niż poza układem.... No i przecież pod deską to jest ZA pompą, a nie PRZED, moim zdaniem.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

master masz na mysli ta gruba rure nad "7" co wchodzi do termostatu bodajze ??

pomacam jutro niech skapie "pare kropel"

a co do szumu przeplywajacej cieczy to nie jest chyba normalne ze taki glos slychac prawda? czy w innych astrach tez tak jest (np w twojej)? bo w samochodach rodzicow i brata sie to nei dzieje (VW i Renault)

Napisano

> master masz na mysli ta gruba rure nad "7" co wchodzi do termostatu

> bodajze ??

Napisałem powyżej.

> a co do szumu przeplywajacej cieczy to nie jest chyba normalne ze

> taki glos slychac prawda? czy w innych astrach tez tak jest (np

> w twojej)? bo w samochodach rodzicow i brata sie to nei dzieje

> (VW i Renault)

Nie wiem, nie sprawdzałem. Ale może słyszysz szum powietrza w przepustnicy? Ja to mam.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Rozmawialem z mechanikiem z ASO mowil ze te zlaczki (ktore widac na zdjeciu) samozaciskajace sa nietrwale, mowil zeby zamienic je na skrecane. Co wy na to??

I wracajac do tematu odglosu przeplywajacej cieczy pod deska rozdzielcza posiadacze Asterek tez tak macie??

Napisano

> Rozmawialem z mechanikiem z ASO mowil ze te zlaczki (ktore widac na

> zdjeciu) samozaciskajace sa nietrwale, mowil zeby zamienic je na

> skrecane. Co wy na to??

Ja uważam, że jesli guma i powierzchnia klocka są czyste to te oryginalne opaski są najlepsze. Maja odpowiednio dobraną siłę zasisku oraz średnicę i to wystarczy. Ja mam wszystkie złaczki oryginalne i jestem zadowolony.

Nieszczelności na takich opaskach wynikają głównie z odkształceń lub pęknięć i starzenia gumy. Sama opaska się nie odkształca, zachowując siłę opasania.

Co do opasek skręcanych - tutaj oczywiście tez obowiązuje zasada czystości i gładkości elementów. Ale w tym przypadku trzeba dobrze dobrać średnicę i siłę skręcenia, ani za lekko, bo będzie przeciekać, ani za mocno, bo uszkodzi gumę i też będzie przeciekać. Czasami takie opaski potrafią same sie poluzować, gdy były za mocno zakręcone - po prostu wkręt przeskoczy do tułu o 1 ząbek - i już mamy problem. Nie polecam do połączeń wysokociśnieniowych.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

a mozesz mi wyjasnic zasade dzialania tych krotkich wezykow 7 i 12 one obydwa wg schematu wchodza jesli dobrze patrze do termostatu, na jakiej zasadzie toto dziala?

Napisano

> a mozesz mi wyjasnic zasade dzialania tych krotkich wezykow 7 i 12

> one obydwa wg schematu wchodza jesli dobrze patrze do

> termostatu, na jakiej zasadzie toto dziala?

Ja nie wiem. Mają być szczelne i mi to wystarczy. Pozdr.

Napisano

> Witam

> Ostatnio borykam sie z kapaniem plynu chlodniczego, pod samochodem

> jest widoczna nieduza plama a z oslony pod silnikiem zwisa

> kropla (a nawet dwie . Zerknalem od spodu (z gory nic nie widac

> kompletnie) uprzednio po zdjeciu oslony i wydawalo mi sie ze

> zlokalizowalem wyciek , niby kapalo z trojnika na wezu (wg

> rysunku z EPC wąż nr 2), wymienilem ten waz (130 zl w plecy) i

> po dniu niestety dalej kapie. Wiec powtorka zagladam od spodu i

> kurcze pomylilem sie przy lokalizacji wycieku. kapie jednak z

> innej strony a dokladnie na zlaczce pomiedzy metalowym przewodem

> i krotkim gumowym prowadzacym do termostatu (wiecej ponizej na

> fotkach). Pomozcie mi zlokalizowac wyciek czy to moze byc dziura

> w rurze (ta metalowa jest lekko skorodowana ale to chyba

> normalka), bo nie sposob rozebrac wszystkiego jak sie okaze ze

> to male gowno.

> Wg mnie odpada nieszczelnosc uszczelki w termostacie gdyz ewidentnie

> mokro jest na zlaczce przewodu metalowego i gumowego, pozniej

> krople biegnie po metalowym w dol i w bok a pozniej kapie na

> mise olejowa i czesciowo po skrzyni biegow. HELP!!!

> Numeracja na fotkach ta sama co na wydruku z EPC:

Witam,widze ze mamy taki sam problem ja na poczatku mialem wyciek na termostacie "na odpowieczniki" plastikowa rurka ktora wychodzi z termostatu próbowałem skleic pomoglo na tydzien pozniej na nowo. Oczywiscie slychac powietrze w kabinie w nagrzewnicy. Kupilem termostat zamontowalem i cieszylem sie az 1 dzien ze bylo ok. I znowu zaczelo sie "akwarium" pod deska mecze sie z tym juz 2 tyg juz myslalem ze pompa siadla ale nie widze nigdzie wyciekow ani ubytku plynu ,uszczelka pod glowica raczej nie bo nie widze "mleka" w oleju ani babli w zbiorniczku. Mysle ze wsypie preparat do uszczelniania chlodnic co wy myslicie o tym?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.