Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[UWAGA] - Książka serwisowa a prawdziwość przebigu

Featured Replies

Napisano

Czego to już ludzie nie wymyślą!!!

Quote:

Nawet książka serwisowa nie daje pewności prawdziwego przebiegu samochodu

Klienci szukają okazji: samochodów z małym przebiegiem potwierdzonym wpisami w książce serwisowej. Tymczasem czyste książki dowolnych modeli w kilku językach można kupić.

Przeglądając ogłoszenia sprzedaży aut, można natknąć się na okazję, np. siedmioletni samochód z przebiegiem 50 tys. km potwierdzonym książką serwisową. Jest jednak znacznie droższe.

- Opel Astra II z października 2004 r. z przebiegiem normatywnym około 50 tys. km, będzie o ponad 6,5 tys. zł droższy niż takie samo auto z przebiegiem 130 tys. km - mówi Robert Kulczyk z firmy Info-Ekspert, monitorującej rynek cen aut.

Z danych Stowarzyszenia Rzeczoznawców Techniki Samochodowej wynika, że samochód średniej klasy o pojemności od 1200 do 1800 cm3 może zyskać ze względu na mały przebieg 12-13 proc. w stosunku do przeciętnie używanego auta. Maksymalna korekta w dół to już 24-26 proc.

Widać więc, że sprzedawcy opłaca się przekręcić licznik, żeby uzyskać znacznie lepszą cenę. Tym bardziej że bardzo łatwo zdobyć czyste książki serwisowe do dowolnie wybranych modeli i w dowolnym języku. W wyszukiwarkach serwisów aukcyjnych można znaleźć książki serwisowe i gwarancyjne, bez wpisów, niemal w dowolnym języku w cenach już od 10 zł do kilkuset. Wystarczy znaleźć zaprzyjaźnionego pracownika stacji obsługi, który przystawi pieczątki w pustych miejscach i okazja gotowa.

Jak się przed tym bronić? Przeciętny klient może dać się łatwo nabrać, nawet jeśli dostał książkę od innego modelu czy kopię oryginału. Pewną wskazówką może być to, że wszystkie pieczątki są w tym samym kolorze i odcieniu, a rubryki wypełnione tym samym charakterem pisma i kolorem długopisu. Jeszcze trudniej ocenić mu stan techniczny. Pewną wskazówką mogą być np. opony, które wytrzymują przeciętnie 70-100 tys. km, więc nasza przykładowa okazja powinna mieć jeszcze oryginalne opony. Problem w tym, że teraz większość jeździ też na oponach zimowych, więc te przebiegi będą dwa razy większe.

Za 200-250 zł można zamówić ekspertyzę wykwalifikowanego rzeczoznawcy, który jest w stanie ocenić, jaki rzeczywiście przebieg może mieć auto. Podobne koszty pociąga za sobą wizyta w autoryzowanej stacji obsługi, gdzie można zbadać stan techniczny pojazdu i sprawdzić, czy komputer rejestrujący przebieg nie był resetowany.

10 zł kosztuje najtańsza czysta książka serwisowa w serwisie allegro.pl

Żródło: Gazeta Prawna

Napisano

zadna nowosc sick.gif

juz dawno o tym trabia ze nie problemem jest kupienie ksiazki serwisowej do samochodu...

ostatnio tez nawet w tvn turbo bylo jak te pieczatki podrabiaja icon_eek.gif

Napisano

> zadna nowosc

> juz dawno o tym trabia ze nie problemem jest kupienie ksiazki

> serwisowej do samochodu...

> ostatnio tez nawet w tvn turbo bylo jak te pieczatki podrabiaja

A jak można rozpoznać czy dana książka jest prawdziwa czy porobiona. Pomijam wszystkie wpisy dokonane jednym długopisem i charakterem pisma...

Napisano

> A jak można rozpoznać czy dana książka jest prawdziwa czy porobiona.

> Pomijam wszystkie wpisy dokonane jednym długopisem i charakterem

> pisma...

patrzysz chocby na date jej produkcji wink.gif jak bede made in china 2007 to chyba cos nie halo 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A jak można rozpoznać czy dana książka jest prawdziwa czy porobiona.

> Pomijam wszystkie wpisy dokonane jednym długopisem i charakterem

> pisma...

pojechać z książką serwisową do serwisu który się wstemplował i sprawdzić??

Napisano

> pojechać z książką serwisową do serwisu który się wstemplował i

> sprawdzić??

Ja mam 7 letni samochód który chce sprzedać, a ma przejechane 71 tys km i jak ktoś dzwoni to zaraz jest tekst w stylu: "Panie ale ten przebieg to chyba kręcony i czy jest książka serwisowa" na co ja odpowiadam, że nie, i jak chce to jest możliwość ustalenia w serwisie prawdziwego przebiegu itd. Książki niestety nie mam bo auto było sprowadzone jak miało przebieg 20 tys km a jak wiadomo kto nie musi to nie serwisuje. Ale morał z tego taki, że przy sprzedaży powinienem teraz podkręcić przebieg i dać tak ze 120 tys km to by się nikt nie czepiał screwy.gif

Napisano

> Ale morał z tego taki, że przy

> sprzedaży powinienem teraz podkręcić przebieg i dać tak ze 120

> tys km to by się nikt nie czepiał

dokup do niej takie CUŚ {nalezy uzupelnic bo to czysta 270751858-jezyk.gif } i dla wiekszosci przyszlych nabywcow auto wowczas juz bedzie z przebiegiem o wiele bardziej rzetelnym i realnym a i oni beda sie cieszyc ze kupili perelke {czlowiek jak czegos nie zobaczy na pismie to nie uwierzy zakrecony.gif

btw... oczywiscie napisalem to w formie zartu i nie nalezy tak robic nono.gif, chociaz tak jak w twoim przypadku na udowodnienie NISKIEGO przebiegu hehe to by oszustwo az takie duze nie bylo wpysk.gif

Napisano

> dokup do niej takie CUŚ {nalezy uzupelnic bo to czysta }

Baaaa nawet nie muszę kupować bo mam auto ma swoją książkę oryginalną francuska palacz.gif tyle, że właśnie jest pusta, tzn tylko dane samochodu wpisane przy zakupie smile.gif

Napisano

> Czego to już ludzie nie wymyślą!!!

> Quote:

> Nawet książka serwisowa nie daje pewności prawdziwego przebiegu

> samochodu

Przeciez o tym wiadomo bylo od dawna. Jednak takie wpsiy mozna zweryfikowac w prosty sposob dzwoniac/pytajac sie o przebieg w ASO, w ktorym byl serwisowany samochod. Ja tak ostatnio robilem, i mimo, iz samochod byl zaresjestrowany za granica uzyskalem wyczerpujaca informacje na jego temat ok.gif

Napisano

> Czego to już ludzie nie wymyślą!!!

> Quote:

> Nawet książka serwisowa nie daje pewności prawdziwego przebiegu

> samochodu

Jakby tego było mało i komisy i dealerzy oszukują na potęgę,niczego nie można być już pewnym chyba że kupuje się auto z naprawdę pewnego źródła

Napisano

> Jakby tego było mało i komisy i dealerzy oszukują na potęgę,niczego

> nie można być już pewnym chyba że kupuje się auto z naprawdę

> pewnego źródła

Tylko, ze "pewne zrodlo" jest trudne do zweryfikowania tongue.gif. Ja wolalem sprawdzic na wlasna reke, aby nie miec przykrych konsekwencji.

Napisano

> Tylko, ze "pewne zrodlo" jest trudne do zweryfikowania . Ja wolalem

> sprawdzic na wlasna reke, aby nie miec przykrych konsekwencji.

jasna sprawa waytogo.gif mnie się też udało kupić auto z prawdziwą książką którą zweryfikowałem w serwisie

Napisano

> Jakby tego było mało i komisy i dealerzy oszukują na potęgę,niczego

> nie można być już pewnym chyba że kupuje się auto z naprawdę

> pewnego źródła

Jeżeli zależy nam na prawdziwym przebiegu auta to można znależc takie, którego właściciel serwisował samochód w ASO lub przynajmniej raz na jakiś czas robił przeglądy i przechowywał faktury. Ja tak niechcący zrobiłem po prostu upychałem wszystkie faktury w schowku, a przy sprzedaży okazały się lepsze od książki serwisowej, którą zgubiłem. Na każdej z tych faktur był wpisany przebieg samochodu i od razu było wiadomo czy był cofany licznik czy nie.

Napisano

> Jeżeli zależy nam na prawdziwym przebiegu auta to można znależc

> takie, którego właściciel serwisował samochód w ASO lub

> przynajmniej raz na jakiś czas robił przeglądy i przechowywał

> faktury. Ja tak niechcący zrobiłem po prostu upychałem wszystkie

> faktury w schowku, a przy sprzedaży okazały się lepsze od

> książki serwisowej, którą zgubiłem. Na każdej z tych faktur był

> wpisany przebieg samochodu i od razu było wiadomo czy był cofany

> licznik czy nie.

Bardzo czesto, szczegolnie w przypadku aut sprowadzanych faktury nei uswiadczysz z racji np tego, iz poprzedni wlasciciel uzytkowal auto na firme

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.