Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nalot na klemach przy aku?

Featured Replies

Napisano

witam,

czego są to objawy? na klemie dodatniej osadza się nalot, klema ujemna jest oki ( wilgoć raczej wykluczam - obie by się zanieczyszczały ) czy to problem z aku - ma już ponad 3 lata i kilka razy rozładowany doszczętnie to już był, czy też z ładowaniem - czasami jak fura długo stoi to i kontrolka ładowania sie zapala

da się jakoś klemy i te "bolce" akumulatora zabezpieczyć przed korozją? - tak żeby rdza nie brała a i przedodzenie było

Napisano

> witam,

> czego są to objawy? na klemie dodatniej osadza się nalot, klema

> ujemna jest oki ( wilgoć raczej wykluczam - obie by się

> zanieczyszczały ) czy to problem z aku - ma już ponad 3 lata i

> kilka razy rozładowany doszczętnie to już był, czy też z

> ładowaniem - czasami jak fura długo stoi to i kontrolka

> ładowania sie zapala

> da się jakoś klemy i te "bolce" akumulatora zabezpieczyć przed

> korozją? - tak żeby rdza nie brała a i przedodzenie było

Oczyścić klemy, obejmy i ... wazelina panie. Wazelina, tylko techniczna. Obsmarować klemy, obejmy, poskładać i ... po kłopocie.

Napisano

> witam,

> ładowania sie zapala

Stary mechanik mówił że to korozja elektrostatyczna - ten biały nalot i poradził oczyścić bolce, oczyścić klemy, zaizolować tuz pod bolcami smarem, nanieść bardzo cienka warstwę smaru na kołki , nałożyć i skręcić klemy i teraz nałożyć z góry grubą (nie za grubą) warstwę smaru, a następnie na jedna z klem (jak zejdę do samochodu to Ci napiszę która) wcisnąć w ten smar stara PRLowską aluminiową złotówkę (smaru powinno być tylko tyle aby ta moneta sama zassała się w smarze i trzymała na klemie).

Napisano

> witam,

> ładowania sie zapala

ja mialem tak:zle siem masowalo przy skrzyni biegow,mialem porozwalane klemy(powyginane,poszarpane kluczami itp(bo olowiane) tak,ze juz nie chcialy dobrze przylegac),bolce mialy jakies wyrwy(gladkie na pewno nie byly sciana.gif) a akumulator zdechniety ze 4 razy na amen wiec musialem wymienic wszytsko angryfire.gif

ale to co Panowie wczesniej ze smarem mowili dzialalo tylko,ze ja juz sprzet za bardzo schetany mialem...... irked.gif

Napisano

korozja rzecz normalna,trzeba chronić a jak: dobrze oczyścić papierkiem ściernym(drobna ścierniwo 240) klemy(wewnątrz też) i 'bolce' akumulatora.Benzyną ekstrakcyjną przetrzeć złożyć na sucho i dopiero potem posmarować po wierzchu smarem miedziowanym(ja nie smarowałem wewnątrz bo zmniejsza to przewodność). wink.gif

Napisano

[...]

> nałożyć i skręcić klemy i teraz nałożyć z góry grubą (nie za

> grubą) warstwę smaru, a następnie na jedna z klem (jak zejdę do

> samochodu to Ci napiszę która) wcisnąć w ten smar stara PRLowską

> aluminiową złotówkę (smaru powinno być tylko tyle aby ta moneta

> sama zassała się w smarze i trzymała na klemie).

Zobaczyłem i ta złotówke dajemy na "+". Jest to związane cos z elektrolizą i nie utlenianiem sie bolca, ale nie chce mi sie grzebac teraz po "wiedzy" (ksiązki, skrypty) aby dokładnie wytłumaczyć.

Napisano

Benzyną ekstrakcyjną przetrzeć złożyć na

> sucho

wlasnie, ZAWSZE na sucho skladamy po starannym oczyszczeniu. wazelina izoluje, smar miedziowy takze, wiec obniza to prad rozruchu i niepotrzebnie cieplo sie wydziela zamiast w rozruszniku to na zaciskach akumulatora.

i dopiero potem posmarować po wierzchu smarem

> miedziowanym(ja nie smarowałem wewnątrz bo zmniejsza to

> przewodność).

smarem miedziowym NIE, bo jak sie z aku wydzielaja opary elektrolitu to smar taki zamienia sie w siarczan miedzi CuSO4

a swoja droga, to na klemach bialy (szary) nalot to siarczan olowiu.

siarczan stad ze w akumulatorze jest H2SO4 i stad po reakcji z olowiem, z ktorego miedzy innymi sa zrobione klemy dostajemy PbSO4

Zeby sie przed tym zabezpieczyc po zmontowaniu klem starannie "owijamy je" wazelina techniczna i bedzie z tym problemem spokoj na dlugo

Napisano

> Benzyną ekstrakcyjną przetrzeć złożyć na

> wlasnie, ZAWSZE na sucho skladamy po starannym oczyszczeniu. wazelina

> izoluje, smar miedziowy takze, wiec obniza to prad rozruchu i

> niepotrzebnie cieplo sie wydziela zamiast w rozruszniku to na

> zaciskach akumulatora.

> i dopiero potem posmarować po wierzchu smarem

> smarem miedziowym NIE, bo jak sie z aku wydzielaja opary elektrolitu

> to smar taki zamienia sie w siarczan miedzi CuSO4

> a swoja droga, to na klemach bialy (szary) nalot to siarczan olowiu.

> siarczan stad ze w akumulatorze jest H2SO4 i stad po reakcji z

> olowiem, z ktorego miedzy innymi sa zrobione klemy dostajemy

> PbSO4

> Zeby sie przed tym zabezpieczyc po zmontowaniu klem starannie

> "owijamy je" wazelina techniczna i bedzie z tym problemem spokoj

> na dlugo

Ja raz jak nie miałem wazeliny to nasmarowałem smarem grafitowym 270751858-jezyk.gif ale to był błąd smile.gif wazelina najlepsza smile.gif

Napisano

> oczyszczeniu. wazelina izoluje, smar miedziowy takze,

I tu kolega się myli ... wyraźnie napisałem, wazelina techniczna, na niektórych jest nawet dopisek - przewodzi prąd.

Napisano

> I tu kolega się myli ... wyraźnie napisałem, wazelina techniczna, na

> niektórych jest nawet dopisek - przewodzi prąd.

Tylko w jakim stopniu przewodzi, jaki niepotrzebny opór dodatkowo stawia.

Napisano

Wazna jest ochrona przed utlenieniem powierzchni przenoszacej prądy rozruchu - zewnetrznych powierzchni stożkowych zacisków akumulatora i wewnętrznych powierzchni otworów klem. Inne pow. zewnętrzne nie maja znaczenia, tylko estetyczne, ważne przy sprzedaży/zakupie bolida.

Te pow. złącz powinny być zabezpieczane - ja nie polecam smarowania gesta wazeliną, raczej śladowo olejem silnikowym, albo aerozolkiem typu WD40 czy raczej innym podobnym do ochrony złącz instalacji elektrycznych.

Wazelina, zwłaszcza w zimie, jest gęsta,nie przewodzi (mowa o wazelinie tzw. bezkwasowej, technicznej, którą należy stosować na klemy), a przy warstewce na złączu po zdjęciu i założeniu klemy może skutecznie izolować.

Pow. styku na zacisku oraz w otworze klem - ołowiane - nie należy przecierać papierkiem ściernym, a już absolutnie z ziarnem mineralnym, bo te ziarenka zostają w miękkim ołowiu jako idealne izolatorki.

Do "renowacji" klem są specjalne narzędzia; awaryjnie możemy nalot tlenku ołowiu (ciemny, twardy, kruchy) na miękkim metalu-ołowiu ściąć-zeskrobać delikatnie ostrym nożem. To samo w otworze. Ale ostrożnie, aby nie narobić bałaganu i nierówności, a usunąć kruche tlenki. Ołów ostatecznie dopasuje sie trochę po dociśnięciu klemy.

I po montażu - psikam aerozolem do ochrony złacz i jazda. Kilka aku kolejno w ostatnim ćwierćwieczu eksploatacji moich kolejnych autek wytrzymywało mi po 7-8 lat lub może i więcej, ale już mi sie znudzały i wymieniałem na nowe.

Napisano
  • Autor

dzięki za rady, właśnie wymieniłem akumulator - ale podrożały - kontrolka ładowania już się nie zapala

prawie wyeliminowało to też inny niepokojacy objaw który od pewnego czasu się pojawił a mianowicie przy zapalaniu zimnego silnika rozrusznik nie kręcił tylko słychać było "gwizd" - coś jakby piłowanie, przy drugiej - trzeciej próbie rozrusznik zaczynał kręcić, już myślałem że rozrusznik nawala i jest do wymiany ale teraz zastanawiam się czy to nie była wina wykończonego akumulatora

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.