Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dolna uszczelka przedniej szyby

Featured Replies

Napisano

Witajcie mam kretyńskie pytanko.. w moim astrolocie ( Astra II Kombi ) zaobserwowałem jedno dziwactwo - mianowicie pomiędzy przednią szybą o podszybiem znajduje się dość szeroka ( koło 3 cm ) uszczelka / osłona która u mnie przy samym końcu szyby po prawej i po lewej stronie regularnie odchodzi od szyby - można tam praktycznie palec wepchnąć .. czy to normalne?? czy to jest uszczelka przedniej szyby czy też jakaś osłona uszczelki i może tak odstawać.... i ew. czy można to jakoś uszczelnić bez pomocy szklarza foch.gif

Napisano

>.... i ew. czy można to jakoś uszczelnić bez pomocy

> szklarza

nie no, szklarz to był by chyba potrzebny jak by szyba się tak sfałdowała biglaugh.gif

miałem coś takiego w eFce kiedyś ale

to była sprawa plastiku nad szybą ok.gif

Napisano

Witam

To nie jest uszczelka szyby jest to taka gumowa listwa zaslaniajaca przestrzen pomiedzy szyba a podszybiem

Nabijana jest na krawedz ponizej szyby i opiera sie czesciowo na szybie

Prawdopodobnie blacha ktora jest zatopiona w tej gumie mogla juz przerdzewiec i dlatego odstaje

Sprobuj troche zdjac ta gume i scisnac te blache a nastepnie mocno wcisnac calosc na ta krawedz moze to pomoze

Pozdrawiam

Napisano

Też tak mam (kombi 2001) i myśle co z tym zrobic - daj znać jak coś wymyślisz. Mechanik twierdzi że woda i tak leje się na zewnątrz. Z drugiej strony szlak trafił mechanizm wycieraczek (nowy to ok 800 zł) - i myśle czy lejąca sie tam woda nie była jednym z powodów.

Napisano

niestety ten typ tak ma - to kolejny badziewny wynalazek Opla. Matalowa wkładka w owej listwie gnije bardzo szybko i wyglada tak jak opisujesz ...... nowa to wydatek około 130 pln

Napisano

sprawny mechanizm na alegro to wydatek od 100 jak trafisz do 250 pln. Wiem bo ostatnio przerabiałem temat angryfire.gif

Napisano
  • Autor

Wymontowywał ktoś tą listwę ??? jakaś masakryczna robota czy wepchnięte na duś ??

Napisano

> Wymontowywał ktoś tą listwę ??? jakaś masakryczna robota czy

> wepchnięte na duś ??

wyciągasz normalnie do góry tzn. pod kątem prostym do szyby a nie w stronę dachu wink.gif

wchodzi jak to nazwałeś "na duś" hehe.gif

Napisano

> u mnie to samo

a moze wywalić/wyskrobać tę metalową listwe i w to miejsce jakiś plastik włożyć a tę gumę lekko przyłapać na silikon do szyby żeby nie odstawała...

pozdr.

Napisano
  • Autor

> a moze wywalić/wyskrobać tę metalową listwe i w to miejsce jakiś

> plastik włożyć a tę gumę lekko przyłapać na silikon do szyby

> żeby nie odstawała...

> pozdr.

Właśnie... zastanawiał się ktoś nad patentem z silikonem ??? zastanawiam się co by można było zastosować co by zime przetrwało i nie narobiło szkód... koleś z budowlanki zastanawiał się czy silikon przy - 20 nie stwardnieje do tego stopnia że uszkodzi szybe...

Napisano

klej do szyb tylko potem oderwać icon_rolleyes.gif

Napisano

> Właśnie... zastanawiał się ktoś nad patentem z silikonem ???

> zastanawiam się co by można było zastosować co by zime

> przetrwało i nie narobiło szkód... koleś z budowlanki

> zastanawiał się czy silikon przy - 20 nie stwardnieje do tego

> stopnia że uszkodzi szybe...

zainspirowany tym wątkiem zerwałem listwę. z obu końców rzeczywiście metal był skorodowany - dosłownie próchno. a na środku zdrowy.

postąpiłem tak: odciąłem piłką do metalu te skorodowane metalowe końce nie naruszając gumy (na środku listwy został około 40 cm kawałek z metalem). oczyściłem i odtłuściłem całość, założyłem "na wcisk" na swoje miejsce a gumowe końce pozbawione taśmy metalowej przykleilem niewielką ilością silikonu do szyby. do plastiku nie kleiłem. efekt wizualny się poprawił znacznie. zastanawiam się jeszcze nad nałożeniem większej ilości silikonu na całej długości tej listwy aby silikon pełnił funkcję uszczelnienia - może wtedy nie zgnije pozostały kawałek blachy w tej gumie. jakby przyszło wymieniać szybe to najwyżej da się nową tę listwę i juz.

aha, nie wiem dlaczego silikon miałby uszkodzić szybę? to silikon szklarski temp. chyba do -50.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.