Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F - zmiana silnika Z C16NZ na Z16SE albo C20NE ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mma silnik C16NZ i możliwość zakupu Z16SE albo C20NE, na ile trudne (w rozumieniu kosztów części, robocizny nie liczę) jest wymiana na któryś z wymienionych silników?

Żeby nie było za łatwo to chciałbym wykorzystać używaną obecnie instalację LPG BRC Samba/Just...

Napisano

Pomijając kwestie mechaniczne ( akurat nie wiem jaka skrzynia przy którym silniku itp) to musisz przełożyć tez kompletne wiązki silnika i kompa.

Dodatkowo, Z16SE ma przepustnice nie na linkę, a sterowaną elektronicznie, więc potrzebny jest (za przeproszeniem) pedał gazu ze stosownym potemcjometrem (czujnikiem)

Napisano
  • Autor

> Pomijając kwestie mechaniczne ( akurat nie wiem jaka skrzynia przy

> którym silniku itp) to musisz przełożyć tez kompletne wiązki

> silnika i kompa.

> Dodatkowo, Z16SE ma przepustnice nie na linkę, a sterowaną

> elektronicznie, więc potrzebny jest (za przeproszeniem) pedał

> gazu ze stosownym potemcjometrem (czujnikiem)

Dzięki za info. Czy mocowanie silnika jest takie samo? Jakbym kupował Z16SE to kompletny z osprzętem i komputerem.

Napisano

> Dzięki za info. Czy mocowanie silnika jest takie samo? Jakbym kupował

> Z16SE to kompletny z osprzętem i komputerem.

Aaa, jeszcze jedno, ważne.... Z16 ma zdajesię 2 sondy lambda, jedną przed i jedną za katalizatorem. Sondy te m.in testuja sprawność katalizatora, więc przy kiepskim kacie będzie się palił czek. Z tego powodu (tych właśnie procedur testujacych) na instalacji II gen. będzie się zaświecał czek i co za tym idzie mogą występować zakłócenia w pracy na benzynie. Można ten problem rozwiązać zakładając sekwencję albo dokładając emulator stosowny, który będzie kasował błąd. Ten emulator to bodajze AEB426 i koszci coś koło 200 PLN.

Napisano

> Witam

> Mma silnik C16NZ i możliwość zakupu Z16SE albo C20NE, na ile trudne

> (w rozumieniu kosztów części, robocizny nie liczę) jest wymiana

> na któryś z wymienionych silników?

> Żeby nie było za łatwo to chciałbym wykorzystać używaną obecnie

> instalację LPG BRC Samba/Just...

Przy C20NE bedzie mniej przeróbek i będziesz bardziej zadowolony zosiągów auta-no i instalke łatwo będzie założyć-a o silniku Z16SE tak jak piszą przedmówcy

Pozdrawiam cool.gif

Napisano

witam!a mozna wiedziec czemu zmieniasz silnik c16nz,bo przeciez to dobry silnik?jest coś z nim nie tak?ile masz na nim przejechane?mi padł taki sam silnik także jestem zainteresowany ewentualnym kupnem tego silnika jeśli jest sprawny oczywiście?daj znać!

Napisano

Cześć. Ja robiłem podobnego swapa. U mnie cała reszta wyszła na duży (+), jest tylko jedno ale. Spalanie w jeździe w mieście po Wrocku to norma 14-15l LPG. W trasie przy 130 km/h w granicach 9l LPG. Więc możesz się na pewno liczyć ze zwiększeniem spalania. Ja zmianialem z x16xel bo brał olej. Teraz jak od wymiany do wymiany wleję 0,5l to max. Ale silnik nie bierze oleju tylko poci się z miski, te silniki tak mają.

Napisano

> Witam

> Mma silnik C16NZ i możliwość zakupu Z16SE

chłopie, zapomnij o Z16SE, po co Ci problemy? ten silnik ma elektroniczny pedał gazu, katalizator na kolektorze, dwie sondy lambda, jeżeli padnie ten katalizator - a to się zdarza - to mogą być kłopoty bo nawet jak się wspawa metalowy zamiennik to układ jest tak czuły że potrafi wywalać check engine, coś się dzieje z przepustnicami [pisali coś ludzie na kąciku], poza tym -dla mnie rzecz najistotniesza - ma odchudzone pierścienie tłokowe w stosunku do C16NZ, X16SZR, to powoduje że przebieg ludzie na nim robią 200kkm i remont dołu, jest też coś namieszane ze skokiem tłoka/wysokością głowicy/czy jakoś tak bo ma metalową uszczelkę głowicy i jak się zaczyna coś kombinować ze szlifami tłokami itd to są problemy - nie powiem Ci dokładnie bo nie pamiętam, w każdym razie szczerze odradzam,

brat

Napisano

Mam pytanko kto posiada silnik 1,6 osmiozaworowy 84KM (niewiem jakie oznaczenie tego silnika). Ciekaw jestem jak sie spisują te silniki, czy są z nimi jakies wieksze problemy i co najwazniejsze ile one palą ( moze byc tez w odniesieniu do innych silników bezynowych). Dzieki za informacje.

Napisano

Podczepie sie pod temat zlosnik.gif

U mnie niestety pada uszczelka pod głowicą także czeka mnie "mały" remont mojego X16SZR. Niestety od pewnego czasu pochłania jakies 10l benzyny w miescie - przy spokojnej jezdzie sick.gif Procz tego telepie sie cala kasta (mozliwe ze kolo zamachowe, albo cisnienie na zaworach - nie mialem nawet czasu sprawdzic)... Co przy okazji warto wymienic przy rozebranym silniku?

Oczywiscie planowanie głowicy, nowa uszczelka, sruby o ile sie nie ukreca wink.gif, pierscienie, zapewne przy okazji panewki... co jeszcze mozna zrobic za jednym zamachem?

Napisano

> Mam pytanko kto posiada silnik 1,6 osmiozaworowy 84KM (niewiem jakie

> oznaczenie tego silnika).

Z16SE

> Ciekaw jestem jak sie spisują te

> silniki, czy są z nimi jakies wieksze problemy

Przejechałem dopiero 13kkm, od 5kkm jeżdżę na LPG. W chwili obecnej silnik ma 117kkm.

Tak jak pisał wcześniej bratPit - zaolejona przepustnica dała o sobie znać i konieczne było gruntowne przeczyszczenie. Więcej o problemach nie napiszę bo pewnie za krótko jeżdżę grinser006.gif

Co do ogólnego użytkowania to auto spełnia moje oczekiwania, ale może to być subiektywna opinia. Do jazdy miejskiej na pewno się nadaje - całkiem dynamicznie można się pokulać.

> i co najwazniejsze ile one palą ( moze byc tez w odniesieniu do

> innych silników bezynowych). Dzieki za informacje.

Przed założeniem instalki LPG spalanie w mieście ok. 9l/100km, a w trasie 7l/100km, ale z uszkodzonym termostatem.

Teraz na LPG ok. 10,5l/100km już po wymianie termostatu.

Jest tu na kąciku kilku użytkowników tego silnika, pewnie coś dopiszą. Jeżeli nie to poszukaj w archeo smile.gif Temat był kilkakrotnie poruszany.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.