Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corolla E11 czy Honda Civic ok 99-2001 co wybrać ???

Featured Replies

Napisano

Witam .

Pomóżcie w wyborze samochodu . Mam zamiar coś kupić i tak za ok 15-16000 zł mozna kupić Toyotę Corollę E 11 lub Hondę Civic z lat ok 99-2000 . Nie wiem na co się zdecydować . Toyota podobno niezawodna , Honda zaś ładniejsza ... Co polecacie i dlaczego ... Bardzo proszę o opinię.

Pozdrawiam.

Napisano

osobiście jeździłem corollą teścia i bardzo dobrze mi sięjeździło... a honde to ja bym nie kupił bo jak widze co te autka przechodzą w klubie hondy to aż żal patrzeć... sick.gif

Napisano

> osobiście jeździłem corollą teścia i bardzo dobrze mi sięjeździło...

> a honde to ja bym nie kupił bo jak widze co te autka przechodzą

> w klubie hondy to aż żal patrzeć...

No cóż takiego przechodźą hmm.gif Naprawdę mnie zaintrygowałeś smirk.gif

Napisano

Ja osobiscie jestem za honda zeby.GIF jakos bardziej mi przypada do gustu niz toyota zeby.GIF Jesli kupowac autko za taka kase to tylko honde zeby.GIF to malo awaryjne jest zeby.GIF

Napisano

Mogę cos więcej na ten temat jako że miałem dwie Corolle E11 (teraz mam drugi raz) i raz miałem Civika 6G (95 w zwyż)

Wszystkie auta 1,4 16V

Civikiem jeździło mi się dobrze jednak jakoś mniej mi przypadł do gustu-może dlatego że silnik jaki miałem żłopał olej.

Wybrałem po raz 2 Corollę i nie żałuję, dodatkowo nie planuję żadnych zmian-jedynie zbieram i rozglądam się za ładnymi alu na lato.

teraz + i - obu aut w wersji 3 drzwiowej

Civik:

+ ładna sportowa sylwetka

+ nisko się siedzi jak Ktoś to lubi

+ ogromny asortyment "zaplecza Tuningowego"

+ mało awaryjne(choc nie taka mimo Wszystko jak Toyota która

jest mistrzem)

+ możliwości podkręcania silników począwszy od 1,4 w zwyż niewielkim kosztem

+ dobrze oświetlające drogę reflektory

+ dobre materiały użyte do deski rozdzielczej oraz siedzeń

+ łatwo trafic na egzemplarz z szyberdachem

+ nawet jak kupisz bez klimy to Civiki sa fabrycznie przystosowane pod jej montaż-kupujesz na szrocie, montujesz Plag&Play, nabijasz klime masz Air Contition zlosnik.gif

+ trudno zajeździć-choć bardzo dużo wlascicieli nimi "daje ognia" ................ palacz.gif

+ zawieszenie jest komfortowe ale i z żyłką sportową-fajnie sie trzyma na zakrętach

+ dostępność części używanych jaby co

- zawias jest dosyć niski przez co niektórym to może przeszkadzać (mi nie przeszkadzało zlosnik.gif )

- dużo samochodów jest zajeżdzonych (popularne wśród małolatów i ścigaczy oraz wyjątkowo zdolnych but.gifcfaniaczek.gif)

- z racji tego że sa bardzo popularne to podobny egzemplarz rocznikowo będzie jakiś rok starszy niż Corolla

- mało miejsca z tyłu nad głową z racji pochylenia tylnej szyby

- według mnie silnik jest o gorszej charakterystyce niż Toyoty: aby szedł trza go kręcić powyżej 4000 obr i ciągle but przez co jeszcze bardziej jest paliwożerny niz silnik Toyoty.

- jest przez to również mniej elastyczny

- jakiś średnio litr na sto paliwożerny.

- dużo trudniej znaleźć zadbany bezwypadkowy samochód np. "od emeryta" gdzie Corollę nie tak trudno znaleźć.

Corolla:

+ absolutnie bezawaryjna (mam już 2 więc mogę dużo o tym powiedzieć)

+ silnik o bardzo dobrej charakterystyce (elastyczność)

+ nie trudno znaleźć egzemplarz w stanie jak prawie nowym (jesli masz 16000 ) I wł serwisowana (serwis corolli E 11 nie jest aż tak drogi )bezwypadkową, również że sporo osób jak je kupi to juz dłuuugo jeździ i po iluś tam latach sprzedaje na 7 letnia a jest w pelni serwisowana "od dziadka" i gen. mucha nie siada.

+ mało pali

+ dobrze wiciszona oraz bardzo miło "wyściełana" kabina-deska rozdzielcza jest w miłych materiałach, tak jak i fotele które sa bardzo wygodne i materiał trwały i miły w dotyku ( troche jeżdżę nowym Grande Punto i jak porównam materiały wnętrza do mojej 10 letniej Corolli to śmiać mi się chce .............. jak można taka tandetę dać na dechę ........... )

+ zawieszenie standardowe jest bardzo komfortowe

+ również dostępnośc części użuywek bardzo dobra jakby co ...

+ 1,6 juz jeździ naprawdę przyzwoicie ... (wersja G6, G6R)

jakieś minusy

- sylwetka nie tak sportowa jak civik (jelsi komus to przeszkadza)

- podstawowy silnik 1,4 jest w zasadzie nie tuningowalny i nie podatny na podkrecanie

- jak Ktos chce pojeździć bardziej dynamicznie to trza coś zrobić z zawiasem .... (ja wsadziłem Eibachy Progresywne - 20 mm i teraz jeździ jak po szynach .... zlosnik.gif )

innych minusów nie znam.

Reasumując:

Civik bardziej szpanerski z możliwościa nieograniczoną tuningowania i ew. SWAPY

ale ... łatwiej trafić na zajeżdżony motor czy karoserię z przeszłością dobrego dzwona ....

Corolla......jak Ktoś chce kupic samochód bezawaryjny ale używany w super stanie którym pojeździ jeszcze wiele lat- to to jest dobry wybór-ja polecam Corollę (choć 5 drziowa i kombi brzydka......................)

więc albo 3 drzwiowa najlepiej w wersji "G6 lub G6R"-silnik 4EFE 1,4 16V lub 4AFE 1,6 16V 110KM obie 6 biegowe i z innym sportowym wnętrzem ... zlosnik.gif

a jak dla rodziny to sedan ktory jest równiez bardzo ładny

benzyna to polecam 4AFE 1,6 16V 110

również dla obu wersji nadwoziowych jeśli oszczedny to diesel

albo starszy nie do zajeżdżenia 2,0 D bez doładowania (jeszcze z Cariny E) + super cicha praca i małe spalanie

albo bardziej nowoczesny równie polecany D4D z którym motorem ma kolega fixxer .....

jakby mial pytania jeszcze odnosnie Corollu to chętnie służe

myślę że coś pomogłem 20.GIF

P.S. fotka kolegi z klubu Corolli z Niemiec

jak widać i Corolla może nieźle wygladać grinser006.gif

post-56985-143524887818_thumb.jpg

Napisano

> P.S. fotka kolegi z klubu Corolli z Niemiec

> jak widać i Corolla może nieźle wygladać

Znaczy, że ta corolka "nieźle wygląda"? blush.gif

hahaha.gif

Napisano

Witam serdecznie.

Jeździłem kilkoma Civic-ami 5d z tego rocznika w firmie. Jeździłem też zastępczą Corolla o którą pytasz podczas naprawy blacharskiej.

Jeśli chodzi o różnicę, bo to od razu dało się odczuć to prowadzenie. Civic prowadzi się znacznie lepiej. Mniej podsterowny. Corolla jest taka bardziej "gumowata".

Wnętrze w Civic-u jest też lepszej jakości. I Civic wcale nie jest taki niższy. Tak się wydaje, bo ma progi, które optycznie go obniżają, ale prześwit ma podobny. I nic pod spodem nie wystaje, więc jeździ się bez obaw, tak samo jak innymi z klasy.

Swoimi Civic-ami jeździłem od nowości do około 200kkm całkowicie bezawaryjnie.

Tyle moich uwag.

Pozdrawiam.

Napisano

> No cóż takiego przechodźą Naprawdę mnie zaintrygowałeś

a co jesteś w honda klub? ja mam mnóstwo kumpli w honda-śląsk i wiem co mówie... a na spotach to są gorsi niż golf'y3 i te ich powiedzenia... min: Bóg stworzył ziemie i honde na swoje podobieństo... kurde, sami idioci zlosnik.gif

Napisano

> Znaczy, że ta corolka "nieźle wygląda"?

wygląda super grinser006.gif

Napisano

> Witam serdecznie.

> Jeździłem kilkoma Civic-ami 5d z tego rocznika w firmie. Jeździłem

> też zastępczą Corolla o którą pytasz podczas naprawy

> blacharskiej.

> Jeśli chodzi o różnicę, bo to od razu dało się odczuć to prowadzenie.

> Civic prowadzi się znacznie lepiej. Mniej podsterowny. Corolla

> jest taka bardziej "gumowata".

To prawda ale jesli Ktos lubi duży komfort to jest ok. Jeśli dynamikę to zawias jest słaby i trza zainwestować te pare set złotych np. jak pisałem w progresywne springi które daja komfort oraz możliwość dynamicznej jazdy (utwardza się w zakrętach i jest np. 2 cm obnizona)

> Wnętrze w Civic-u jest też lepszej jakości.

Może Tobie się bardziej podoba bo stylistycznie jest ciekawsze-ja bym obiektywnie powiedział że są jakościowo podobne.

I Civic wcale nie jest

> taki niższy.

Chyba troszke jest po tym jak mogłem to sprawdzic u siebie na wjeździe do garażu gdzie Corollą na serii zawiasie wjeżdżałem bez bólu a Civikiem seria zawias zawadzałem delikatnie-różnieca niewielka jest-to sam jeśli chodzi o krawężniki wysokie-corolla zero problemów-Civik zawsze przycierałem tym czy tamtym.

Tak się wydaje, bo ma progi, które optycznie go

> obniżają, ale prześwit ma podobny. I nic pod spodem nie wystaje,

> więc jeździ się bez obaw, tak samo jak innymi z klasy.

> Swoimi Civic-ami jeździłem od nowości do około 200kkm całkowicie

> bezawaryjnie.

> Tyle moich uwag.

> Pozdrawiam.

Oba auta sa mało awaryjne jednak jeśli chodzi o bezawaryjność to ze wskazaniem na Toyotę. + jak pisałem że Toyotę łatwiej kupić w super stanie. Jakbym miał kupic cos szpanerskiego w miarę i jeżdżącego dynamicznie to Civik. Jeśli Bezapelacyjnie moim wyborem byłaby bezawaryjność (a nawet nuda jak niektórzy piszą - choc mi się to podoba) to Toyota. Dla siebie, 2 osób jak pisałem jesli dynamiczna to najlepiej z silnikiem 1,6 16V (G6 sa najładniejsze)-oszczędne i tańsze to 1,4 lub diesle . Jeśli dla rodziny i oszczędne-diesle lub dynamiczny 1,6. 1,4 dla sporej rodziny jedzie ale potwór to z niego nie będzie wink.gif (

Napisano

to prawda co piszesz, ale jak Ktoś chce np. rodzinne auto z bardziej sportową linią niż Corolli to civik np. sedan byłby polecenia. Jest Japończykiem i jak piszą fanatycy Hond - lepszy od "Anglika" czyli 5 dzrwiówki robionej w Anglii, choć ta ma ładne wnętrze (z drewienkiem zlosnik.gif)

sedanika można by dorwać od np. starszej osoby a nie małolata.

silniki godne polecenia to 1,5 i 1,6. (1,4 nie jedzie, jedzie dopiero jak się go katuje).

Napisano

> No cóż takiego przechodźą Naprawdę mnie zaintrygowałeś

koledzie chodziło że wielu właścicieli civów je ostro katuje.

To prawda i nie prawda zlosnik.gif. Znam wielu użytkowników civów i fakt katują niemiłosiernie, ale i znam takich co jeżdżą spokojnie więc nie ma reguły.

ale jak pisałem trafić Corollę z dobrych rąk łatwiej. palacz.gif

Napisano
  • Autor

No fajnie. Pomału otwieram oczy . Ale jeszcze takie pytanko . Jeśli była by to Corolka to z którym silnikiem brać 4E-FE czy VVTi . W grę wchodzi tylko jak narazie 1.4. A tak wogóle to ile te auta spalają paliwa.?

Napisano

Hmm, ja sobie zadaje pytanie co lepsze, czasem porecic do odciecia i czy wbijac 5ke przy 60. Moim zdaniem to pierwsze - szczegolnie w wysokoobrotowych silnikach.

Bo to chyba pierwsze co przychodzi na mysl - hondy sa palowane, a toyotami jezdza stateczni ludzie.

Napisano

.

Rozwin swoja mysl? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.