Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylna wycieraczka - nietypowy problem

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, bo to mój pierwszy post.

Mam dziwny problem z tylną wycieraczką w moim Punto II. Na wstępie dodam, że już szukałem w archiwum, ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.

Zaczęło się od tego, że tylna wycieraczka przestała w ogóle chodzić. Po długich poszukiwaniach elektryk znalazł, że spalił się jakiś układ w przełączniku przy kierownicy. Wymieniłem ten przełącznik i wycieraczka niby chodzi, ale gdy wyłączam przełącznik, z trudem wraca do położenia początkowego. Silnik działa wtedy wolniej, jakby się męczył. Najpierw wyszło na to, że coś nie tak z plusem stałym (czerwony kabel), więc podłączyliśmy ten plus kablem bezpośrednio od akumulatora i nie pomogło. Podłączyliśmy nawet drugi taki sam silnik i jest to samo. Zresztą oryginalny silnik był rozbierany i czyszczony kilka razy. Elektryk stwierdził, że nie ma już pomysłu. Walczę z tym od dwóch tygodni, zaliczyłem już 5 wizyt w warsztacie i nic. Może ma ktoś jakiś pomysł, bo mnie ręce już opadły.

Punto II Active

Napisano

a ja sie tylko ladnie przywitam 20.GIF

Napisano

Kolego najpierw musisz zrobić TO a potem postępować według TYCH punktów smile.gif

Napisano

Witaj 20.GIF

Z tego co pamiętam,to zdaje się że kolega City walczył z tylną wycieraczka,poczekaj ,az sie zgłosi,to wtedy na pewno pomoże

nawet nie zdążyłem napisać tego postu i juz jest smile.gif

Napisano
  • Autor

> Kolego najpierw musisz zrobić TO a potem postępować według TYCH

> punktów

Ale ja już to robiłem. Wprawdzie opis dotyczy Punto I, ale rozbierałem w podobny sposób tą wycieraczkę kilka razy. Według mnie jest to problem elektryczny, bo dopóki przełącznik przy kierownicy jest na 'on', to chodzi dobrze, Dopiero jak wyłączam, to ma problem z powrotem.

Napisano

> Ale ja już to robiłem. Wprawdzie opis dotyczy Punto I, ale

> rozbierałem w podobny sposób tą wycieraczkę kilka razy. Według

> mnie jest to problem elektryczny, bo dopóki przełącznik przy

> kierownicy jest na 'on', to chodzi dobrze, Dopiero jak wyłączam,

> to ma problem z powrotem.

A ten przełącznik co podmienialiście to nowy czy uzywka ? Może tez walnięty... Spróbować podmienić na inny..

Napisano

Podłącz zasilanie silnika na krótko + i - zasilania-powinien kręcić dość szybko i bez zwolnień czy zatrzymań-jeśli tak jest jego (silnik)możesz wyeliminować i zając sie przełącznikiem wink.gif

Napisano
  • Autor

> A ten przełącznik co podmienialiście to nowy czy uzywka ? Może tez

> walnięty... Spróbować podmienić na inny..

Używany, ale na starym przełączniku jak elektryk zwarł kable z pominięciem przełącznika, to też tak się działo.

Więc wychodzi na to, że ani to wina przełącznika, ani silnika. Więc czego?

Napisano
  • Autor

> Podłącz zasilanie silnika na krótko + i - zasilania-powinien kręcić

> dość szybko i bez zwolnień czy zatrzymań-jeśli tak jest jego

> (silnik)możesz wyeliminować i zając sie przełącznikiem

Ale on kręci dobrze, ale tylko gdy jest włączony przełącznik wycieraczki.

Gdy go wyłączam, to wtedy jest problem z powrotem na miejsce. Tylko wtedy to się dzieje, tak jakby było wtedy mniejsze napięcie czy co, już sam nie wiem.

Napisano
  • Autor

> Witam serdecznie i przede wszystkim zajrzyj tutaj

Uzupełniłem profil, ale co z tą wycieraczką? Podobno miałeś z nią jakieś problemy.

Napisano

> Uzupełniłem profil, ale co z tą wycieraczką? Podobno miałeś z nią

> jakieś problemy.

Tak ja miałem problem z zatartą ośką. twój leży gdzieś w elektryce a ja w kabelkach nie jestem biegły smile.gif może CityMatic coś doradzi... a napisz jeszcze czy cały przełącznik zespolony wymieniałeś?

Napisano
  • Autor

> Tak ja miałem problem z zatartą ośką. twój leży gdzieś w elektryce a

> ja w kabelkach nie jestem biegły może CityMatic coś doradzi...

> a napisz jeszcze czy cały przełącznik zespolony wymieniałeś?

No właśnie wymieniałem.

Ale jak się zewrze kable gdzieś pod skrzynką bezpieczników tak żeby ominąć przełącznik to też tak jest.

Napisano

> Uzupełniłem profil, ale co z tą wycieraczką? Podobno miałeś z nią

> jakieś problemy.

No ja akurat nie miałem....tylko pomagałem ją naprawić ale widzę ze Twój problem leży raczej w interpretacji tego co sie z nią dzieje

Po pierwsze chcę abyś sprawdził na krótko"podając napięcie jak ona pracuje,następnie sprawdził wartości napięcia na przewodach po zadziałaniu wyłącznika i po jego wyłączeniu bo jak sam piszesz to on powoduje takie zachowanie wycieraczki-nic innego tam nie ma a przewody?są jednakowe zarówno dla pracy w przód jak i powrotu wink.gif

Napisano

A ja miałem podobny przypadek i była to wina osi wycieraczki, która pokryła sie rdzą. Przyczyna - ogrzewany garaż!!!Zapieczona ośka może być przyczyną.

Napisano
  • Autor

> A ja miałem podobny przypadek i była to wina osi wycieraczki, która

> pokryła sie rdzą. Przyczyna - ogrzewany garaż!!!Zapieczona ośka

> może być przyczyną.

Nie chcę być niegrzeczny, ale nauka czytania ze zrozumieniem się kłania. Przecież napisałem, że normalnie wycieraczka chodzi OK, dopiero po wyłączeniu jest źle! Niby co? Oś wie, kiedy wyłączam wycieraczkę i wtedy pokrywa się rdzą?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.