Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytań o 1.8

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam kilka pytań:

- czy to prawda, że katalizator kosztuje 4.500zł? czy komuś poleciał po założeniu gazu?

- czy to prawda, że dobrze się gazują te silniki?

- co ile się wymienia wariator i ile on kosztuje? rozumiem, że co wymianę rozrządu?

- mam na myśli rocznik 2002, czy czegoś szczególnie się wystrzegać?

- czy w fotelu faktycznie podnosi się i opuszcza tylko siedzisko??? można to olać?

- czy jest koło dojazdowe i ile ono zajmuje w bagażniku 3d?

- hehe ;-) czy to fajny samochód ;-) ???

Poproszę o wszelkie niuanse (takie jak ten katalizator), które mogą spotkać posiadacza takiego silnika. W moim przypadku w grę wchodzi tylko 1.8 albo 1.9JTD 115KM innej alternatywy nie widzę i nie dam się przekonać ;-) no chyba, że do innego samochodu (ale tylko do Alfy albo Lybry ;-) )

Napisano

> - czy w fotelu faktycznie podnosi się i opuszcza tylko siedzisko???

Tak, tylko siedzisko.

Napisano

> - co ile się wymienia wariator i ile on kosztuje? rozumiem, że co

> wymianę rozrządu?

Nie - różnie: zależnie od egzemplarza i niewiadomo jeszcze czego. zlosnik.gif Trwałość wariatora to od kilkuset do grubo ponad stu tysięcy przebiegu - większość egzemplarzy trafia gdzieś po środku tego przedziału. Jazda miejska na krótkich dystansach generalnie żywotność wariatora skraca (duża liczba uruchomień silnika w stosunku do przebiegu).

Miałem trzy auta z tymi nieszczęsnymi wariatorami, w każdym wyglądało to inaczej - więc ogólnej reguły raczej nie ma.

Sam wariator kosztuje jakieś 400 zł z kawałkiem (przynajmniej ostatnio jak kupowałem to jakoś tyle trzeba było zapłacić) - sprawę komplikuje wymiana (trzeba zdjąć pasek rozrządu).

> - czy w fotelu faktycznie podnosi się i opuszcza tylko siedzisko???

> można to olać?

Tzn. co chcesz "olać"? hmm.gif To nie jest usterka - tak jest zbudowany fotel: oparcie stoi w miejscu, opuszcza i podnosi się siedzisko.

> - czy jest koło dojazdowe i ile ono zajmuje w bagażniku 3d?

Normalnie koło jest we wnęce, która jak rozumiem ma posłużyć do montażu zbiornika na LPG - musiałbyś wyjąć i przymierzyć do bagażnika, chyba że ktoś tak woził koło i ma jakieś fotki. hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

Było 1000 razy !

Jest opcja szukaj na górnym pasku nie gryzie !!

Napisano
  • Autor

> Było 1000 razy !

> Jest opcja szukaj na górnym pasku nie gryzie !!

dyskusja o katalizatorze skończyła się jakoś tak na niczym frown.gif no chyba, że nie doszukałem...

Napisano
  • Autor

> Tzn. co chcesz "olać"? To nie jest usterka - tak jest zbudowany

> fotel: oparcie stoi w miejscu, opuszcza i podnosi się siedzisko.

No chodziło mi o to, czy w praktyce jest to niewygodne ;-) czy nie przeszkadza. Bo pamiętam, że było to mocno krytykowane, ale może w praktyce to nie przeszkadza?

> Normalnie koło jest we wnęce, która jak rozumiem ma posłużyć do

> montażu zbiornika na LPG - musiałbyś wyjąć i przymierzyć do

> bagażnika, chyba że ktoś tak woził koło i ma jakieś fotki.

A normalnie jest dojazdówka czy normalne koło?

Pozdrawiam

Napisano

> - czy to prawda, że katalizator kosztuje 4.500zł? czy komuś poleciał po założeniu gazu?

Gaz od 50kkm i jajami jeszcze nie śmierdzi. wink.gif Podejrzewam, że katalizator jest zaimpregnowany olejem i gaz go nie rusza. rotfl.gif

> - czy to prawda, że dobrze się gazują te silniki?

Tak, ale tylko jeśli założysz instalację sekwencyjną.

> - co ile się wymienia wariator i ile on kosztuje? rozumiem, że co wymianę rozrządu?

Daniel dokładnie wyłuszczył temat. Z warczącym (przy co którymś uruchamianiu) wariatem jeżdżę od 30kkm i nic złego się nie dzieje. zlosnik.gif

> - mam na myśli rocznik 2002, czy czegoś szczególnie się wystrzegać?

Patrz wątek podwieszony.

> - hehe ;-) czy to fajny samochód ;-) ???

Tak, ale MW. wpysk.gif

> Poproszę o wszelkie niuanse (takie jak ten katalizator), które mogą spotkać posiadacza takiego silnika.

3 sondy lambda, 2 przednie takie same, tylna inna.

Napisano

> - hehe ;-) czy to fajny samochód ;-) ???

ok.gifserce.gifzlosnik.gif

NAJLEPSZY smile.gif

Napisano

> No chodziło mi o to, czy w praktyce jest to niewygodne

Trochę czasu trzeba żeby się przyzwyczaić. Ja długo nie mogłem znaleźć wygodnej pozycji za kierownicą - albo bolały mnie lędźwie, albo sztywniała szyja. Teraz jest OK. Aha, kiera jest regulowana dwupłaszczyznowo ok.gif

> A normalnie jest dojazdówka czy normalne koło?

Nie wiem czy w kolejnych rocznikach tego nie zabrali, ale u mnie w 3d z 2002r. jest pełnowymiarowe koło 15". Nigdy jeszcze go nie używałem skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.