Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bezpiecznik świec żarowych w 1.7 D

Featured Replies

Napisano

Czy w zwykłym 1.7 Diesel GM jest bezpiecznik od świec żarowych ? Z tego co słyszałem to 40 A tam siedzi. Ale gdzie? W skrzyneczce przy auk?

Aha! I jeszcze jedno pytanie: Czy gdyby był spalony to czy samochód wogóle mógłby odpalić.

Pozdro

Napisano

bezpiecznik jest w skrzynce za akumulatorem a prze amortyzatorem, taki duzy...jak bedzie spalony to auto wogole nie odpali bo nie bedzie pradu na swiecach...

Napisano
  • Autor

> bezpiecznik jest w skrzynce za akumulatorem a prze amortyzatorem,

> taki duzy...jak bedzie spalony to auto wogole nie odpali bo nie

> bedzie pradu na swiecach...

tak właśnie myślałem ,więc nie ma sensu iść nawet do garażu sprawdzać ten bezpiecznik bo auto zapala ale rano ma z tym ogromny problem. Zwłaszcza gdy na dworze temp poniżej 0.

Nie pozostaje nic innego jak jechać do sklepu po nowe świece żarowe. A tak zaypam kolegi z ciekawości: Jak Tobie pali asterka w takiej temp po dłuższym postoju?

Boję się że jak wymienię świece to okaże się że to nie rozwiąże problemu. W grę wchodzi jeszcze cofające się paliwo hmm.gif

Napisano

> tak właśnie myślałem ,więc nie ma sensu iść nawet do garażu sprawdzać

> ten bezpiecznik bo auto zapala ale rano ma z tym ogromny

> problem. Zwłaszcza gdy na dworze temp poniżej 0.

Jak zapala po nocy to bezpiecznik jest ok ok.gif

> Nie pozostaje nic innego jak jechać do sklepu po nowe świece żarowe.

> A tak zaypam kolegi z ciekawości: Jak Tobie pali asterka w

> takiej temp po dłuższym postoju?

No ja tez troche mam klopot z odpaleniem ale 2 razy podgrzeje i jakos tam łapie choc na poczatku tak jakby przez 5 sek. chodzil bez jednego cylindra. tez podejrzewam swiece ale nie w 100% bo kupilem te co mam rok temu i przejechałem na nich jakies 15000 km wiec nie powinny chyba jeszcze pasc... niewiem.gif gdy jest powyzej zera to tego nie odczuwam, dopiero po spadku temp. poniozej 0 st.

> Boję się że jak wymienię świece to okaże się że to nie rozwiąże

> problemu. W grę wchodzi jeszcze cofające się paliwo

Napisano
  • Autor

ja nie wymieniłem jeszcze świec od kupna samochodu 2 lata temu. Od tamtego momentu zrobiłem 40 kkm. A świece nie wyglądają na nowe więc już chyba warto je wymienić nawet dla własnego spokoju.

Za tydzień podobno zima atakuje shocked.gif

Napisano

a na jakie kolega bedzie wymieniał, ja miałem BERU ale zastanawiam sie czy nie kupic cos innego...??

Napisano

sprawdź najpierw świece zanim kupisz nowe bo troche kosztują w sklepie ja kupiłem na allegro po 10zł za szt czeskie iskry i nie narzekam a i jeszcze jedno jak świece nie działają to auto też odpali ale musisz długo kręcić bynajmniej u mnie tak jest.

więc żarówka i kawałek kabelka i sprawdź najpierw czy jest napięcie na kablu doprowadzającym prąd do świec a później każdą po kolei chyba że masz miernik prądu albo powykręcaj je i możesz sprawdzić prostownikiem ale też widać jak jest odymiona końcówka świecy to odrazu wiadomo że ona nie działa

Napisano

kabelkiem sprawdzalem i wszystkie sa dobre ale zastanawiam sie nad pomiarem miernikiem tylko co mierzyc(rezystancje?) i jak??

Napisano

jeżeli sprawdzałeś kabelkiem i prąd też dochodzi to raczej problem tkwi w czym innym możesz je wykręcić i sprawdzić prostownikiem czy napewno robią sie czerwone bo rezystancje sprawdzić to za dużo nie pomoże jeżeli robi sie czerwona to musi grzać

Napisano

> A czemu prostownikiem..nie mozna z akumulatora??

można z akumulatora ale prościej prostownikim nie musisz kabli podłanczać prostownik ma klamry ale jak wolisz

Napisano
  • Autor

> a na jakie kolega bedzie wymieniał, ja miałem BERU ale zastanawiam

> sie czy nie kupic cos innego...??

w sklepie mieli 3 marki świec do mojej astry.

1. Iskra 16zł za szt

2.Bosch 40zł za szt

3.Denso 32 zł za szt

Wziąłem te ostatnie. Są to świece japońskiej firmy - podobno warte swej ceny. Czy napewno to się okaże jutro gdy pojadę do mechanika odebrać samochód. Myślałem o tym żeby samemu wymienić ale dam zarobić chłopakowi 20zł i będę wiedział że chociaż dobrze wkręcona odpowiednim kluczem.

A do tego musiałem kupić opaskę na końcowy tłumik bo stara dzisiaj nie wytrzymała i rozleciała się na pół.

Całkowity koszt kupna świec to 128zł

A tu linki do firmy produkującej te świece Świece

Jutro napiszę jaki efekt

Pozdro

Napisano

> w sklepie mieli 3 marki świec do mojej astry.

> 1. Iskra 16zł za szt

> 2.Bosch 40zł za szt

> 3.Denso 32 zł za szt

> Wziąłem te ostatnie. Są to świece japońskiej firmy - podobno warte

> swej ceny. Czy napewno to się okaże jutro gdy pojadę do

> mechanika odebrać samochód. Myślałem o tym żeby samemu wymienić

> ale dam zarobić chłopakowi 20zł i będę wiedział że chociaż

> dobrze wkręcona odpowiednim kluczem.

> A do tego musiałem kupić opaskę na końcowy tłumik bo stara dzisiaj

> nie wytrzymała i rozleciała się na pół.

> Całkowity koszt kupna świec to 128zł

> A tu linki do firmy produkującej te świece Świece

> Jutro napiszę jaki efekt

> Pozdro

Wszystkie 4 kolega zmienił yikes.gif Były padnięte czy tak profilaktycznie bo z wątku rozumuje że nie sprawdzałeś która ewentualnie padła hmm.gif JA swoją astrę przywiozłem z niemiec i przejechałem nią przez 3 lata ok 70kkm i świec nie ruszałem, ale autko nawet w wielkie mrozy paliło bez problemu. ciekaw jestem czy teraz twój astrolot będzie palił bez problemu cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystkie 4 kolega zmienił Były padnięte czy tak profilaktycznie bo

> z wątku rozumuje że nie sprawdzałeś która ewentualnie padła JA

> swoją astrę przywiozłem z niemiec i przejechałem nią przez 3

> lata ok 70kkm i świec nie ruszałem, ale autko nawet w wielkie

> mrozy paliło bez problemu. ciekaw jestem czy teraz twój astrolot

> będzie palił bez problemu

z tego co wyczytałem na tym i innym forum , jak wymiana świec żarowych - to odrazu komplet.

Od kilku dni aż zaciskałem zęby na dźwięk kręcącego rozrusznika. Poprostu już gdy ją kupiłem to aby odpalić ją w rano w mróz -5 stopni musiałem grzać świece przynajmniej 3 razy po 5-7 sekund. Inaczej nie było mowy o odpaleniu za pierwszy m razem,

W lato było ok. 2 razy grzałem króciutko i odpalała bez większego problemu. Niestety gdy temperatury spadły odpalanie przestało być miłym doświadczeniem.

Myślę że na tych świecach pojeżdżę już do końca żywota astry.

I mam teraz pytanie: Kiedyś gdzieś usłyszałem albo przeczyatłem (nie pamiętam) że na rozgrzanym silniku nie powinno się nawet czekać żeby kontrolka od świec żarowych zgasłą tylko odrazu przekręcać zapłon bo podobno takim sposobem wykańcza się świece.

Ja tak zawsze czekam aż po gasną mi kontrolki od abs-u , airbag-u i świec - nawt na rozgrzanym silniku.

A jeśli chodzi o kilkukrotne grzanie świec w temp. poniżej zera to nawet chyba w instrukcji opla tak zalecają i do tego żeby wcisnąć pedał gazu.

Napisano

> z tego co wyczytałem na tym i innym forum , jak wymiana świec

> żarowych - to odrazu komplet.

Nigdzie z taką informacją się nie spotkałem ale może nie kłócę się

> Od kilku dni aż zaciskałem zęby na dźwięk kręcącego rozrusznika.

> Poprostu już gdy ją kupiłem to aby odpalić ją w rano w mróz -5

> stopni musiałem grzać świece przynajmniej 3 razy po 5-7 sekund.

> Inaczej nie było mowy o odpaleniu za pierwszy m razem,

> W lato było ok. 2 razy grzałem króciutko i odpalała bez większego

> problemu. Niestety gdy temperatury spadły odpalanie przestało

> być miłym doświadczeniem.

To faktycznie denerwujące , ja grzałem po 2 razy jak mrozy były poniżej ok -10 C tak to autko paliło po pierwszym grzaniu

> Myślę że na tych świecach pojeżdżę już do końca żywota astry.

No powinieneś na chwilę mieć spokój choć wypadki sie zdarzają że świeca padnie szybko

> I mam teraz pytanie: Kiedyś gdzieś usłyszałem albo przeczyatłem (nie

> pamiętam) że na rozgrzanym silniku nie powinno się nawet czekać

> żeby kontrolka od świec żarowych zgasłą tylko odrazu przekręcać

> zapłon bo podobno takim sposobem wykańcza się świece.

> Ja tak zawsze czekam aż po gasną mi kontrolki od abs-u , airbag-u i

> świec - nawt na rozgrzanym silniku.

Ja jak paliłem to też czekałem aż zgaśnie kontrolka świec, choć nieraz jak się śpieszyłem to paliłem autko szybciej. Ale generalnie kontrolka świec gasła to zapalałem waytogo.gif

> A jeśli chodzi o kilkukrotne grzanie świec w temp. poniżej zera to

> nawet chyba w instrukcji opla tak zalecają i do tego żeby

> wcisnąć pedał gazu.

Po zgaśnięciu kontrolki cofnij kluczyk odczekaj ok3 sek i znowu zagrzej świece i przy rozruchu wciśnij gaz do dechy i jak zaskoczy to puszczaj gaz

279926417-uru.JPG

pozdro

Napisano

> I mam teraz pytanie: Kiedyś gdzieś usłyszałem albo przeczyatłem (nie

> pamiętam) że na rozgrzanym silniku nie powinno się nawet czekać

> żeby kontrolka od świec żarowych zgasłą tylko odrazu przekręcać

> zapłon bo podobno takim sposobem wykańcza się świece.

> Ja tak zawsze czekam aż po gasną mi kontrolki od abs-u , airbag-u i

> świec - nawt na rozgrzanym silniku.

Kontrolka świec żarowych nie świeci gdy silnik jest rozgrzany (bynajmniej tak jest w DTL`u).

Pozdro

Napisano

> Kontrolka świec żarowych nie świeci gdy silnik jest rozgrzany

> (bynajmniej tak jest w DTL`u).

> Pozdro

U mnie swieci zawsze... I to okolo 15-20 sekund.

Napisano

> A jeśli chodzi o kilkukrotne grzanie świec w temp. poniżej zera to

> nawet chyba w instrukcji opla tak zalecają i do tego żeby

> wcisnąć pedał gazu.

U siebie jak jest siarczysty mroz to wlaczam sobie wewnetrzna lampke przekrecam zaplon i czekam az uslysze takie delikatne pukniecie przekaznika, z 10 sekund po zgasnieciu kontrolki swiec zarowych ( w tym samym momencie lampka oswietlenia rozblyska mocniejszym swiatlem) i samochod odpala bez problemow .Kontrolka informuje ze mozna juz uruchamiac silnik a swiece zarowe i tak grzeja jeszcze (u mnie tak okolo 10-15 sek dluzej )

Napisano

> Kontrolka świec żarowych nie świeci gdy silnik jest rozgrzany

> (bynajmniej tak jest w DTL`u).

> Pozdro

W starszych oplach szczególnie tych bez turbiny kontrolka świec świeci się zawsze przy przekręceniu kluczyka. W nowszych silnikach kontrolka nie sygnalizuje wstępnego nagrzewania świecami przy temperaturach zew wyższych od ok 2C

Napisano
  • Autor

odebrałem właśnie astrę od mechanika. Odpaliła normalnie, na ciepłym silniku zakręciła niczym rozgrzany bęzyniak grinser006.gif

Jutro jeszcze się okaże jak rano przy ujemnej temp będzie palić.

Zaciekawiło mnie to że teraz słychać jak się wyłanczają i przestają grzać hmm.gif

A mechanik za wymiane świec i wymiane opaski na końcowym tłumiku wziął 25 zł

Napisano
  • Autor

aha! jeszcze jedno! Mechanik powiedział że nie sprawdzał strych świec czy robią się czerowne.

Ja to sprawdzić najłatwiej i co najwazniejsze - najbezpieczniej do mojej ręki zlosnik.gif

Końcówką do plusa a gwintem(obudową) do minusa - tak?

Napisano

> aha! jeszcze jedno! Mechanik powiedział że nie sprawdzał strych świec

> czy robią się czerowne.

> Ja to sprawdzić najłatwiej i co najwazniejsze - najbezpieczniej do

> mojej ręki

> Końcówką do plusa a gwintem(obudową) do minusa - tak?

dlatego pisałem że najlepiej prostownikiem położysz świece na ziemi albo na stole podłączysz klamry i włączysz prostownik nie ma znaczenia gdzie dasz plus a gdzie minus jeżeli świece są wykręcone i w ten sposób napewno się nie poparzysz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.