Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra II 2,0 DTI 16V

Featured Replies

Napisano

cześć sąsiedzi,

czy możecie mi coś powiedzieć, doradzić, na co zwrócić szczególną uwagę itp. na temat asterki z takim silnikiem.

PZDR palacz.gif

Napisano

Mam co prawda Zafirę z tym silnikiem ale podejrzewam, że nie powinny się za bardzo różnić (silniki).

Jeżeli auto ma klimatyzację, sprawdź koniecznie szczelność układu. Chłodnica klimy (zawsze zapominam jak ona fachowo się nazywa grinser006.gif) lubi skorodować już po kilku latach. Z reguły dzieje się to pod wentylatorem i jest ponoć związane z gromadzącymi się tam zimą zanieczyszczeniami. Silnik nie jest zły, jego wadą jest wrażliwość pompy wtryskowej na jakość paliwa. Niestety, z tego co wiem, to jej awaria nie jest poprzedzana żadnymi "ostrzeżeniami". Astra kolegi (co prawda DTL) po prostu pewnego razu nie odpaliła i tyle. To tyle z moich skromnych doświadczeń. Powodzenia w kupowaniu i ewentualnej eksploatacji. 30.GIF

Napisano

pozwole sobie dodać że należałoby:

- sprawdzić czy turbina nie bierze oleju : ściągnąć przewód od strony turbiny idący do filtru powietrza i sprawdzić czy nie ma tam brudnego czarnego oleju ( jak jest bardzo źle to olej będzie nawet na filtrze powietrza)

- sprawdzić czy turbo chodzi od ok 1700 obr powinno się czuć początkowego "kopa" (kulminacja przy 2-2,5 tys.)

- sprawdzić jak odpala na zimno i czy świece żarowe działają

---> ok. 0* zapala się automatycznie spiralka na desce przy zimnym silniku jeśli nie to mogły paść świece lub czujnik temp silnika (przy termostacie)

- jak odpala na ciepłym silniku po 10-20 min od zgaszenia

jeśli ciężko to wtryskiwacze pewnie do wymiany bo leją za dużo paliwa lub znowu czujnik temp.

- i powtórze po kol. lać dobre paliwko a nie od pana zdzicha

więcej grzechów nie pamiętam wink.gif

pozdrawiam!!!

Napisano

Z tym zapalaniem się kontrolki od świec żarowych może być różnie. W astrach jest tak jak mówisz (przynajmniej tych, z którymi miałem do czynienia). Inaczej jest w mojej zafirze ( i w dwóch innych, które sprawdziłem pod tym kątem). Tutaj już przy kilkunastu stopniach powyżej zera, kontrolka świec żarowych włącza się na 1-2 s. i potem zaraz gaśnie.

Napisano

> Z tym zapalaniem się kontrolki od świec żarowych może być różnie. W

> astrach jest tak jak mówisz (przynajmniej tych, z którymi miałem

> do czynienia).

ja mówiłem na przykładzie mojej viki 270751858-jezyk.gif

widocznie większa siostra nie dużo rózni się od astruni wink.gif

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.