Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

porawa dynamiki 903

Featured Replies

Napisano

witam po sprzedaży cc700 kilka lat temu znowu mam autko z silnikiem fiata tym razem jest to 903 na mechanicznie regulowanym aparacie zapłonowym i gaźniku z seata z wyjściem na pneumatyczną regulację wyprzedzenia zapłonu wyjście to zaślepiłem podobnie jak inne niewiadomego przeznaczenia, jednak silnik wg mnie nie chodzi tak jak powinien. Słyszałem że te silniki kręcą się dość wysoko i chętnie a mój tak jakoś z oporem dokręca się do tych powiedzmy 5,5 tyś. jednak w czasie rozpedzania nie ma żadnych szarpnięć czy innych takich efektów. co radzicie? czy mam zacząć kombinowac z dyszami w gaźniku? mogłoby tak dziać się z powodu małej ilości paliwa? poziom paliwa w komorze pływakowej ma na to jakiś wpływ? dodam jeszcze że mam tam wałek ireco 926. myślałem nad przerobieniem auta na wtrysk jednak moc i moment w tym momencie spada chyba że są jakieś sposoby na poprawienie tego wynikającego zapewne z ochrony środowiska i katalizatora zjawiska (katalizatora i tak nie mam) poza tym nie jestem pewien czy wtrysk współpracowałby z tym wałkiem i mechaniczną klawiaturą.

Napisano

> witam po sprzedaży cc700 kilka lat temu znowu mam autko z silnikiem

> fiata tym razem jest to 903 na mechanicznie regulowanym aparacie

> zapłonowym i gaźniku z seata z wyjściem na pneumatyczną

> regulację wyprzedzenia zapłonu wyjście to zaślepiłem podobnie

> jak inne niewiadomego przeznaczenia, jednak silnik wg mnie nie

> chodzi tak jak powinien. Słyszałem że te silniki kręcą się dość

> wysoko i chętnie a mój tak jakoś z oporem dokręca się do tych

> powiedzmy 5,5 tyś. jednak w czasie rozpedzania nie ma żadnych

> szarpnięć czy innych takich efektów. co radzicie? czy mam zacząć

> kombinowac z dyszami w gaźniku? mogłoby tak dziać się z powodu

> małej ilości paliwa? poziom paliwa w komorze pływakowej ma na to

> jakiś wpływ? dodam jeszcze że mam tam wałek ireco 926. myślałem

> nad przerobieniem auta na wtrysk jednak moc i moment w tym

> momencie spada chyba że są jakieś sposoby na poprawienie tego

> wynikającego zapewne z ochrony środowiska i katalizatora

> zjawiska (katalizatora i tak nie mam) poza tym nie jestem pewien

> czy wtrysk współpracowałby z tym wałkiem i mechaniczną

> klawiaturą.

czy wtrysk czy gaznik kreca sie tak samo.

katalozatora nie masz bo te auta nie miały katalizatora.

tam nie ma otworów niewiadomego, pochodzernia, skoro sa musze czemus służyc.

zacznij od przeanalizowania co ma byc w tych otworach i doprowadz do stanu normalnosci, a wtedy dalej mysl

Napisano

Mechaniczna klawiatura nie ma nic do rzeczy. Przy zmianie walka na sportowy to nawet koniecznosc.

Moze silnik Ci po prostu juz zdycha? Ja 903 seryjnego nie krecilem zbyt wysoko, bo nie bylo sensu, ale powinien zakrecic spokojnie powyzej 5,5 tys.

Edit: Jaki masz aparat zaplonowy? Wyprzedzenie sterowane ciezarkami, czy podcisnieniem? Najlepiej jakbys mial do czego podlaczyc to podcisnienie z gaznika 270751858-jezyk.gif

Napisano

regulowanym aparacie zapłonowym i gaźniku z seata z wyjściem na pneumatyczną regulację wyprzedzenia zapłonu wyjście to zaślepiłem podobnie

> jak inne niewiadomego przeznaczenia, jednak silnik wg mnie nie

> chodzi tak jak powinien. Słyszałem że te silniki kręcą się dość

> wysoko i chętnie a mój tak jakoś z oporem dokręca się do tych

> powiedzmy 5,5 tyś.

To wyjście to nie pneumatyczna regulacja zapłonu tylko podciśnieniowa zmiana kąta wyprzaedzenia zapłonu. Jest niezbędna aby w miarę ekonomicznie i plynnie silnik pracował w całym zakresie obciążenia i obrotów. Można obyć się bez tego, ale trzeba inaczej wyregulować zapłon. Ale wtedy będzie szarpało na wolnych obrotach i może być słbszy pod obciążeniem.

Napisano
  • Autor

no mam aparat z 127 regulawany cięzarkami więc nie mam gdzie tego podłączyć... a ten drugi kruciec jest niezidentyfikowany ale oba zaślepione. domyślam sie że dobrze byłoby załatwić sobie aparat regulowany podciśnieniowo? teoretycznie to powinno działać lepiej bo zależnie od wciśnięcia gazu a nie obrotów. gażni kma jeszcze tak zwaną pompke przyśpieszacza (poprawcie mnie jeśli się myle w nazwie) i działa to dobrze na ciepłym silniku można gaz wcisnąć do oporu w ułamku sejundu i obroty rosną natychmiast nic ie nie 'dusi' a i silnik jest w dobrej kondycji po remoncie jakiś rok/2 przy temp 90 kompresja na wszystkich cylindrach 12-12,5

ma ktoś pomysł na konfigurację dyz w gaźniku ewentualnie ustawienie poziomu paliwa w komorze pływakowej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.