Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duże spalanie w MW TD100

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Padło pali przy ostrym but.gif tak do 4000 obr/min 9.2 litra na 100 km przy spokojnej jeździe 8.9 litra tak do 3000 obr/min Wycieków żadnych nie ma, pali od dotyku, nie kopci wszystko jest cacy a jednak spalanie jest icon_eek.gif Wiem ze po wawie więcej się stoi niż jeździ ale to aż takie duże różnice były. Do pracy mam 7 km. Jak czytam innych opinie ze pali mi max 7 litrów to mnie angryfire.gif miało być tanio ekonomicznie smile.gif Dzięki za wszystkie sugestie.

Napisano
  • Autor

> 7 mi sie jeszcze nie zdarzyło....max 6.5

jeszcze lepiej sciana.gif

Napisano

u mnie max 7,5 min 5. średnio teraz 6,1-6,3

Może na kompa warto pojechac i zmienić stację benzyową

Napisano

może przepływomierz...

a nie daje błędu na konsole i nie świeci się marchewka...

moja paliła do 7,5 przy dość mocnej jeździe...

a po wymianie przepływki w trasie zeszło nawet poniżej 6... a po górkach i w mieście to do 6,5 l

Napisano
  • Autor

Stacja jest Ok znajomi tankują i nie maja kłopotów. Na kompa podjadę ale dopiero jak wszystko posprawdzam co będę mógł.

Napisano
  • Autor

> to sciagnij sobie akumulator oraz podstawke akumulatora to zobaczysz

> przeplywomierz

> http://moto.allegro.pl/item276413677_przeplywomierz_bravo_brava_marea_td_0281002144.html

zlazłem do padła i faktycznie kuż...a jest ale dałem d...y W gorszy miejscu już nie mogli go dać makarony jedne sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano

> Jak czytam innych opinie ze pali mi max 7 litrów to mnie

To też tak pisz i będzie OK.

Boa

Napisano

przepływka jest , ale ona jest potrzebna do sterowania Egr przez kompa , a dawka jest ustalana kopytem kierownika (linka) but.gif wiec raczej nie powinna miec wpływu na spalnie

Napisano

>a dawka jest ustalana kopytem kierownika (linka) wiec raczej nie powinna miec wpływu na spalnie

oj chyba jednak ma. gadalem dzisiaj z szoferem taxi _ oni chyba maja jakies pojecie o dislach ) mowiel ze przeplywka jak jest walnieta to potrafi i ze 15 na 100 wsiorbac ropki

Napisano

> oj chyba jednak ma. gadalem dzisiaj z szoferem taxi _ oni chyba maja

> jakies pojecie o dislach ) mowiel ze przeplywka jak jest

> walnieta to potrafi i ze 15 na 100 wsiorbac ropki

Dawka nigdy nie jest ustalana bezposrednio z linki.

Linka tylko robi wstępną nastawę. Od dawki jest w pompie regulator bierze pod uwagę nastawę linki ,obroty silnika a silnikach doładowanych ciśnienie doładowania, w silnikach wolnossących były też patenty mierzące cisnienie atmosferyczne. Nie miałem do czynienia z td 100 to nie wiem na ile elektronika ma wpływ na dawkę na pewno ustala kąt wtrysku.

Jak go żle nastawi to ma to duży wpływ na moc i spalanie.

Napisano

> czynienia z td 100 to nie wiem na ile elektronika ma wpływ na

> dawkę na pewno ustala kąt wtrysku.

> Jak go żle nastawi to ma to duży wpływ na moc i spalanie.

CZY PO WYMIANIE PASKA ROZRZADU NALEZY USTAWIAC KAT WTRYSKU ??

Napisano

> CZY PO WYMIANIE PASKA ROZRZADU NALEZY USTAWIAC KAT WTRYSKU ??

Powiem tak . Dieslami jeżdżę odkąd pamietam .Paski wymieniałem zawsze sam i do puki nie ruszałem pompy wtryskowej do puty nie ustawiałem kąta wtrysku.

Za regulację kąta wtrysku w pompach rozdzielaczowych nie sterowanych elektronicznie, była odpowiedzialna pompa przetłaczająca paliwo to jej ciśnienie sterowało siłownikiem który ustawiał kąt wtrysku zależnie od obrotów silnika.

Wraz ze zuzyciem pompy przetłaczającej stosowało się patent że korygowało się ustawienie kąta wtrysku do optymalnego w uzywanym zakresie obrotów. Na koniec dochodziło do tego że faktyczne ustawienie kąta rózniło się strasznie od tego co przewiduje instrukcja a silnik działał prawidłowo.

Pamiętajmy że książkowo kąt ustawia się na silniku będącym w spoczynku więc ten nieszczęsny regulator nie pracuje.

Na dawkę ma też wpływ stan wtryskiwaczy bo regulator jeżeli przy określonej dawce nie osiągnie właściwych obrotów silnika to ją automatycznie zwiększa. A wiadomo ,że lejące wtryski pracują z mniejszą sprawnością to i wymagają zwiększonej dawki paliwa. I ostatni element to membrama sterowana ciśnieniem doładowania która też zmienia nastawy regulatora. Działa w myśl zasady im większe ciśnienie (więcej powietrza) tym przy danych obrotach można dać więcej paliwa nie wywołując dymienia.

W TD100 nie bardzo wiem jaką rolę spełnia przepływka. Nie zdążyłem zgłębić tego tematu bo ze zwykłego D i TD przesiadłem się na JTD a to juz zupełnie inna bajka .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.