Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka VW GOLF II

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, jestem tu po sasiedzku ale sprawa tyczy sie VW GOLFA II diesel. Otoż w czym rzecz: jest to samochod mojego ojca i dzis zawolal mnie zebym zobaczyl czy tak ma byc. Dokładniej to gdy przekreca kluczyk w pozycje gdy zapala mu sie kontrolka swiec, ładowania i smarowania zapala mu sie takze kontrolka przy znaczku takim samym jak na wskazniku temp.(czyli symbolu termometru) a znajduje sie ona pomiedzy kontrolka ladowania a cisn. oleju, miga ona z taka sama czestotliwoscia co kontrolka cisnienia oleju z tym, ze po 3 sek. gasnie i pozniej sie juz nie zapala.pojawia sie podczas kazdego uruchamiania samochodu. Ojciec twierdzi ze nigdy wczesniej mu sie ona nie zpalala i dzis dopiero sie pokazala. moje pytanie jest takie czy ta kontrolka ma sie tak swiecic czy wskazuje poprostu jakas usterke a jezeli tak to jaka?? Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

Napisano

> Witam wszystkich, jestem tu po sasiedzku ale sprawa tyczy sie VW

> GOLFA II diesel. Otoż w czym rzecz: jest to samochod mojego ojca

> i dzis zawolal mnie zebym zobaczyl czy tak ma byc. Dokładniej to

> gdy przekreca kluczyk w pozycje gdy zapala mu sie kontrolka

> swiec, ładowania i smarowania zapala mu sie takze kontrolka przy

> znaczku takim samym jak na wskazniku temp.(czyli symbolu

> termometru) a znajduje sie ona pomiedzy kontrolka ladowania a

> cisn. oleju, miga ona z taka sama czestotliwoscia co kontrolka

> cisnienia oleju z tym, ze po 3 sek. gasnie i pozniej sie juz nie

> zapala.pojawia sie podczas kazdego uruchamiania samochodu.

> Ojciec twierdzi ze nigdy wczesniej mu sie ona nie zpalala i dzis

> dopiero sie pokazala. moje pytanie jest takie czy ta kontrolka

> ma sie tak swiecic czy wskazuje poprostu jakas usterke a jezeli

> tak to jaka?? Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

wszystko OK ! po prostu nigdy nie zwracał uwagi smile.gif na to !

Napisano
  • Autor

no ale jak kilka razy jechalem tym samochodem to tez jakos nie pamietam aby zapalaly sie trzy kontrolki czerwone jedynie ładowanie i cisn. oleju ale skoro kolega tak mowi ze jest ok to ok.gif Niepewnosc zwiazana byla rowniez z tym ze nie dawno byl wymieniany plyn i ojciec pomyslal ze moze to spowodowalo swiecenie a wlasciwie jakas usterke.Zapytam jeszcze z ciekawosci zapalenie tej kontrolki co sygnalizuje??

Napisano

> no ale jak kilka razy jechalem tym samochodem to tez jakos nie

> pamietam aby zapalaly sie trzy kontrolki czerwone jedynie

> ładowanie i cisn. oleju ale skoro kolega tak mowi ze jest ok to

> Niepewnosc zwiazana byla rowniez z tym ze nie dawno byl

> wymieniany plyn i ojciec pomyslal ze moze to spowodowalo

> swiecenie a wlasciwie jakas usterke.Zapytam jeszcze z ciekawosci

> zapalenie tej kontrolki co sygnalizuje??

u mnie tez miga tak ze 3 sekundy i przestaje! za każdym razem jak włączę i wyłączę zapłon u kumpla tez tak jest!

Napisano

nie wiem czy dobrze pamietam ale takie "miganie" oznacza poprostu że nalezy dokonac INSPEKCJI serwisowych. jak to się kasuje to nie mam pojęcia. tak w starszych modelach VW było to rozwiązane, chyba że było to GTI z elektron. wyświetlaczem wink.gif

to samo tyczy się oleju.

Napisano
  • Autor

> nie wiem czy dobrze pamietam ale takie "miganie" oznacza poprostu że

> nalezy dokonac INSPEKCJI serwisowych. jak to się kasuje to nie

> mam pojęcia. tak w starszych modelach VW było to rozwiązane,

> chyba że było to GTI z elektron. wyświetlaczem

> to samo tyczy się oleju.

no ale jak mozna to wykasowac jak tam nie ma zadnego kompa...jezeli ta kontrolka bierze sygnal z jakiegos czujnika to wydaje mi sie ze jedynym pewnie rozwiazaniem tego moze byc wymiana tego czujnika... nie dopisalem w pierwszym poscie jest to GOLF II 1,6 turbodiesel 91 r.

Aha ojciec jakis tydzien temu byl wymieniac plyn i zalali mu chyba ponad poziom bo jak otworzyl korek to az buchlo z zbiorniczka a po ostygnieciu i tak byl ponad max. wiec go oddessalem i myslalem ze to moze wina tego ale jednak na zimnym silniku tez migalo...

Napisano

> no ale jak mozna to wykasowac jak tam nie ma zadnego kompa...jezeli

> ta kontrolka bierze sygnal z jakiegos czujnika to wydaje mi sie

> ze jedynym pewnie rozwiazaniem tego moze byc wymiana tego

> czujnika... nie dopisalem w pierwszym poscie jest to GOLF II 1,6

> turbodiesel 91 r.

Czy na zbiorniku wyrownawczym plynu chlodzacego masz czujnik ?? Dochodzi tam jakas wtyczka ??

Napisano
  • Autor

> Czy na zbiorniku wyrownawczym plynu chlodzacego masz czujnik ??

> Dochodzi tam jakas wtyczka ??

dochodzi i jest czujnik,

P.S dopisalem post wyzej co wedlug mnie moglo to spowodowac...

Napisano

> dochodzi i jest czujnik,

> P.S dopisalem post wyzej co wedlug mnie moglo to spowodowac...

U mnie kiedys padl ten czujnik w zbiorniczku w Seacie Toledo 2.0 GT po tym jak pekla glowica i olej "poszedl" w uklad chlodzenia. Plukanie, czyszczenie itp czary nic nie pomogly. Gdzies czytalem ale nie pamietam gdzie (czy tu na AK czy na forum.vwgolf.pl) ze to dosc czesta usterka w vwejach (chodzi o ten czujnik w zbiorniczku)

Napisano
  • Autor

czyli co wymieniac czujnik?? a jaki to moze byc koszt?? i czy wogole ten czujnik jest do wymiany w tym zbiorniczku czy trzeba caly zbiorniczek??

Napisano

> czyli co wymieniac czujnik?? a jaki to moze byc koszt?? i czy wogole

> ten czujnik jest do wymiany w tym zbiorniczku czy trzeba caly

> zbiorniczek??

Ja dalem sobie spokoj i nic nie wymienialem. Podejrzewam ze czujnik jest zespolony ze zbiornikiem i wymiana to tylko komplet. Dla pewnosci zrob jeszcze jakies testy, pomiary, porownania z innym sprawnym bo tutaj pewnosci nie ma ze to on. Mozesz rowniez sprobowac go zdemontowac i zrobic mu jakas plukanke (np srodkiem do plukania ukladow chlodzenia)

Napisano

iii tam, sie nie przejmujcie... Mam Golfa Mk3 diesel, jak wlaczam zaplon, to tez mruga chwile kontrolka ukladu chlodniczego, zas w instrukcji jest to opisane, ze jest to zupelna normalka, tak ma byc, bo on sie kalibruje wtedy, czy jakos tak... smile.gif

Tu masz to ladnie wyjasnione dla Mk3, ale raczej w Mk2 bylo tak samo. smile.gif Ja tez nie mam zadnego komputera, co by nie bylo. smile.gif Diesel to 1y, czyli na pompie mechanicznej, jedyna elektryka to elektryczne przednie szyby... zlosnik.gif

ed74124fd288e248.jpg

Napisano

> a wogole co ten czujnik mierzy i co pokazuje ta kontrolka??

olej temat, jeździ to się tym nie przejmuj, temp. wchodzi na 90'C? nie przegrzewa się?

każda niepotrzebna inwestycja w prawie 17 letnie auto to zbędny wydatek ... rotfl.gif

Napisano

no przecież pisałem ze to normalna sprawa jest frown.gif ale nikt mnie nie słucha smile.gif

Napisano

> no przecież pisałem ze to normalna sprawa jest ale nikt mnie nie

> słucha

wiesz, teraz na wszystko trza miec papiery, dokumenta... zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.