Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Marea 1.6 16V

Featured Replies

Napisano

WITAM!

Mam do kupienia wyżej wymienione autko. Jest to 1997r, wszystkie płyny, oleje wymienione,rozrząd wymieniony przy 70tys km(teraz ma przejechane 125tys), wymienione klocki hamulcowe+tarcze.Autko jest bez gazu. Przebieg auta udokumentowany. Do wymiany jest przednia szyba(pękła na skutek uderzenia kamienia spod kół tira), klosz przedniej lampy kierunkowskazu(chociaż to akurat niekoniecznie trzeba na już wymieniać). Środek autka zadbany, wszystko działa bez zarzutu. Z wyposażenia mogę powiedzieć, że ma:centralny zamek, alarm, el. szyby,alufelgi z nowymi oponami letnimi, kompletne koła z zimówkami gość dorzuca, wszystkie 4 nowe klamki też daje(na oryginalnych obłazi guma co zresztą jest standardem u tego modelu), wspomaganie kierownicy. Jedynym mankamentem oprócz szyby jest to, że na tylnych rantach nadkoli pojawiają się ślady korozji(nie ma rdzy tylko lakier jest wzniesiony, także coś się zaczyna dziać no i od wewn. strony nadkoli widać ślady korozji.

Reszta auta jest ok. Przejechałem się i wszystko jest technicznie idealnie, zawieszenie nie stuka, wspomaganie pracuje ok. Cena ostateczna to 7600. Co powiecie mi, warto wg Was kupić? Co sądzicie?

Napisano

Cześć. ok.gif

wg.mnie warto,jak wszystko jest tak jak mówisz, ale zastanawia mnie ta korozja ...,buda jest w ocynku także nie powinno jej tam być,chyba że gość coś ukrywa,jakieś bum hmm.gif

Napisano

> rozrząd wymieniony przy 70tys km

Czyli do wymiany w ciągu najbliższego roku. Może dla świętego spokoju wymienisz już teraz?

> Przebieg auta udokumentowany.

A sprawdzony w ASO?

> klosz przedniej lampy kierunkowskazu(chociaż to akurat

> niekoniecznie trzeba na już wymieniać)

Lampa jest zintegrowana, więc pęknięcie klosza wiąże się z wymianą całego reflektora. Same klesze są nie do dostania.

> nowe klamki też daje

ok.gif

> na tylnych rantach nadkoli

> pojawiają się ślady korozji

Jeśli w okolicach styku ze zderzakiem, to TTTM, nic nie poradzisz - wibracje w tych miejscach powodują mikropęknięcia, a nawet łuszczenie się lakieru.

Napisano
  • Autor

Odsłaniałem dywany w bagażniku i nic nie wskazuje na to żeby było coś robione.W sumie te ślady korozji występują w dwóch identycznych miejscach tyle że po obu stronach auta(ranty błotników)-to też wg mnie nie wskazuje na historię powypadkową ponieważ wtedy w innych miejscach też by wychodziło coś(np rant tylnej klapy). Reszta jest tak jak mówię-ok.Za wyjątkiem szyby no i klosza lampy.W niedzielę lub jeszcze sobotę mam jechać po to auto tyle, że w dzień i jeszcze dokładniej je obejrzę(wczoraj było już ciemno i niby po światłem oglądałem i świeciłem gdzie się dało to jednak nie jest to to samo co światło dzienne).

Co do przebiegu to gość ma faktury ze stacji ASO i tam są przebiegi po których auto było serwisowane(były to tylko wymiany rzeczy które się zużywają-klocki,tarcze,filtry,płyny,oleje). Innych rzeczy które byłyby naprawiane nie ma w dokumentacji, także może nic się z nią nie działo. Kurde sam już nie wiem czy wziąć to auto czy szukać dalej. Tyle że spośród aut używanych do tej kwoty(10.000) ideału nie znajdę a tym bardziej w komisach. To autko kupiłbym od właściciela(ale to też nie jest pewnikiem że właściciel nie oszuka)

AAA i jeszcze jedno co powiedział mi sprzedający odnośnie oleju. Jeździ na SELENI(nie wiem czy to dobry olej,wiem że jakiś włoski ale czy to dobre to nie wiem) i to że stan oleju sprawdza się w MAREI/BRAVO/BRAVIE po 10 minutach postoju auta i tylko!Zawsze oleje sprawdzałem po całkowitym ostudzeniu motoru(najlepiej po nocnym postoju) a on mówi że w tych modelach po dłuższym postoju na bagnecie pokaże nie stan a pół bagnetu. Nie mam pojęcia o czym on chrzanił (nawet zaczął szukać tego w instrukcji bo niby tam jest jak się sprawdza olej ale nie mógł znaleźć). Co Wy na to?

Napisano

> AAA i jeszcze jedno co powiedział mi sprzedający odnośnie oleju.

> Jeździ na SELENI(nie wiem czy to dobry olej,wiem że jakiś włoski

> ale czy to dobre to nie wiem) i to że stan oleju sprawdza się w

> MAREI/BRAVO/BRAVIE po 10 minutach postoju auta i tylko!Zawsze

> oleje sprawdzałem po całkowitym ostudzeniu motoru(najlepiej po

> nocnym postoju) a on mówi że w tych modelach po dłuższym postoju

> na bagnecie pokaże nie stan a pół bagnetu. Nie mam pojęcia o

> czym on chrzanił (nawet zaczął szukać tego w instrukcji bo niby

> tam jest jak się sprawdza olej ale nie mógł znaleźć). Co Wy na

> to?

Nie zmyślił tego. Nie pamiętam dokładnie czy w instrukcji stoi tak napisane - ale już kiedyś dyskutowaliśmy o tym na forum i ponoć tak właśnie należy sprawdzać.

Napisano
  • Autor

> Nie zmyślił tego. Nie pamiętam dokładnie czy w instrukcji stoi tak

> napisane - ale już kiedyś dyskutowaliśmy o tym na forum i ponoć

> tak właśnie należy sprawdzać.

Dziwne trochę ale skoro tak jest i ktoś z Was to potwierdza to musi to być prawda. A co myślicie o oleju SELENIA?Czy to dobry olej?Bo na tym oleju pracuje silnik tego auta

Napisano

> to być prawda. A co myślicie o oleju SELENIA?

Olej to olej. W ramach jednej klasy lepkości oleje różnią się głównie ceną. Selenia do najtańszych nie należy.

Napisano

A co myślicie o oleju SELENIA?Czy to dobry olej?Bo na tym oleju pracuje silnik tego auta...

Fiat fabrycznie leje do silników Selenię...

pzdr

Napisano

> WITAM!

> Mam do kupienia wyżej wymienione autko. Jest to 1997r, wszystkie

> płyny, oleje wymienione,rozrząd wymieniony przy 70tys km(teraz

> ma przejechane 125tys), wymienione klocki hamulcowe+tarcze.Autko

> jest bez gazu. Przebieg auta udokumentowany. Do wymiany jest

> przednia szyba(pękła na skutek uderzenia kamienia spod kół

> tira), klosz przedniej lampy kierunkowskazu(chociaż to akurat

> niekoniecznie trzeba na już wymieniać). Środek autka zadbany,

> wszystko działa bez zarzutu. Z wyposażenia mogę powiedzieć, że

> ma:centralny zamek, alarm, el. szyby,alufelgi z nowymi oponami

> letnimi, kompletne koła z zimówkami gość dorzuca, wszystkie 4

> nowe klamki też daje(na oryginalnych obłazi guma co zresztą jest

> standardem u tego modelu), wspomaganie kierownicy. Jedynym

> mankamentem oprócz szyby jest to, że na tylnych rantach nadkoli

> pojawiają się ślady korozji(nie ma rdzy tylko lakier jest

> wzniesiony, także coś się zaczyna dziać no i od wewn. strony

> nadkoli widać ślady korozji.

> Reszta auta jest ok. Przejechałem się i wszystko jest technicznie

> idealnie, zawieszenie nie stuka, wspomaganie pracuje ok. Cena

> ostateczna to 7600. Co powiecie mi, warto wg Was kupić? Co

> sądzicie?

jeżeli wierzysz temu udokumentowaniu to bierz .- ja nie wierzę - ale są też samochody tylko do kościółka. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.