Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 1.3 cdti 90 KM

Featured Replies

Napisano

dobry zlosnik.gif

jest taki silnik w Astrze III? (czy jaki tam ona ma teraz numerek porządkowy) Jakieś wady, typowe usterki? Jak sprawuje sie to nadwozie z tym silnikiem bo wiem, ze też montowany jest chyba w Corsie. Nie jest to przypadkiem silnik z fiata 1.3 multijet?

Napisano

W Astrze H jest silnik Fiata Multijet 1,3 ale astra ma 6 biegową skrzynię biegów smile.gif

Napisano

> Corsie. Nie jest to przypadkiem silnik z fiata 1.3 multijet?

Ten sam robiony zresztą chyba w PL. Do tak ciężkiej budy nieco mały, ale jak kto lubi.

Napisano

> Ten sam robiony zresztą chyba w PL. Do tak ciężkiej budy nieco mały,

> ale jak kto lubi.

zgodzę się, ten silniczek chyba za mały do asterki nono.gif

Napisano

Kolego nie patrz na to ze ten silnik ma 90KM bo to jest max tego silnika. To autko pojedzie ale z butem w podłodze a rezultatów jakiś zaskakujących nie będzie. A spalanie podobne do silników o większej pojemności.

Nie jest tak że mniejszy silnik mniej pali, wręcz na odwrót, a kasta wcale nie taka mała.

Jechałem 1,9 cdti i powiem tyle: fajnie wciska zlosnik.gif

Napisano

Witam tutaj jest więcej na temat tego silnika. Mam taki od jesieni ubiegłego roku. Jak dla mnie, ale jestem raczej spokojnym kierowcą, jest w zupełności wystarczający. Zużycie paliwa nie było większe od 5 l/100, w trasie znacznie niżej. Fajnie przyspiesza jak włącza się turbina, silnik nie jest głośny. Ja jestem zadowolony.

Napisano

> zgodzę się, ten silniczek chyba za mały do asterki

ja sie nie zgodzę. silnik jest optymalny do spokojnej, ekonomicznej jazdy. 200 Nm daje naprawde fajna jak na tą pojemnosc elastycznosc

kwestia przyzwyczajenia jest dziura do ok 2000 obr/min wtedy auto nie jedzie zbyt żwawo. ale potem..... 893goodvibes.gif

w ofercie nowych aut kolejnym silnikiem jest 1.7 100 km. 10 KM wiecej za 5000 zł ekstra? ja bym podziękował.

inna kwestia jest to że im silnik większy tym mocniejszy i tym fajnieszy. kupujac astrę 1.9 150 KM dostarczasz sobie super wrazen.... ale w cenie takiej astry mozesz miec wieksza vectre.

Napisano
  • Autor

> Witam tutaj jest więcej na temat tego silnika. Mam taki od jesieni

> ubiegłego roku. Jak dla mnie, ale jestem raczej spokojnym

> kierowcą, jest w zupełności wystarczający. Zużycie paliwa nie

> było większe od 5 l/100, w trasie znacznie niżej. Fajnie

> przyspiesza jak włącza się turbina, silnik nie jest głośny. Ja

> jestem zadowolony.

dzieki za wszystkie opinie. Jestem już po jeżdzie próbnej i padaczki nie ma, do spokojnego przemieszczania sie wystarczy a najważniejsze na czym nam zależy to żeby bardzo mało palił. Co mnie zaskoczyło na plus to to, ze wewn jest na prawde cichy.

Jeszcze jedno pytanko czy ten silnik ma turbine o zmiennej geometrii?

Napisano

> dzieki za wszystkie opinie. Jestem już po jeżdzie próbnej i padaczki

> nie ma, do spokojnego przemieszczania sie wystarczy a

> najważniejsze na czym nam zależy to żeby bardzo mało palił. Co

> mnie zaskoczyło na plus to to, ze wewn jest na prawde cichy.

> Jeszcze jedno pytanko czy ten silnik ma turbine o zmiennej geometrii?

Jak ma malo palic to chyba lepiej Corse z tym silnikiem bo astre taka przyciezkawa jest.

Napisano

> Jak ma malo palic to chyba lepiej Corse z tym silnikiem bo astre taka

> przyciezkawa jest.

Zdaje mi sie ze chyba nie byl montowany ten silniczek w corsach.

Napisano

> Zdaje mi sie ze chyba nie byl montowany ten silniczek w corsach.

był montowany w corsie C ustawiony na 70KM a w nowej D 75 i 90 KM a propo wybrany jako njlepszy silnk disla małej pojemności produkowany w Bielsku konstrukcji Fiata

Napisano

Wlasnie to mnie martwi ze maczal tu swoje łapy fiat. Ta firma zawsze robila silniki z nowinkami, dobre parametry itp ale nie byly to auta wytrzymale. Fiat to fiat i nie ma co sie oszukiwac. Niby chwala te silniki 1.3 jak i 1.9 ale ciekawe co bedzie za 5 lat. To tak jak fordy kazdy po kilku latach musi brac olej i kopcic to juz jakies logo firmy jest. Dlatego jestem przewrazliwiony co do tych marek aut. Czy slusznie czy nieslusznie to nie wiem.

Napisano

> Fiat to fiat i nie ma co sie oszukiwac. Niby

> chwala te silniki 1.3 jak i 1.9 ale ciekawe co bedzie za 5 lat.

Dobrze będzie. Silniki (1.9 8v) są montowane w Fiatach chyba od 1999r i mają bardzo dobre opinie - oprócz dupereli w postaci przepływki nie ma z nimi żadnych problemów, a pracują jako woły robocze w taksówkach, dostawczakach itd.

Napisano

> Wlasnie to mnie martwi ze maczal tu swoje łapy fiat. Ta firma zawsze

> robila silniki z nowinkami, dobre parametry itp ale nie byly to

> auta wytrzymale. Fiat to fiat i nie ma co sie oszukiwac. Niby

> To tak jak fordy kazdy po kilku latach musi brac olej i kopcic

> to juz jakies logo firmy jest. Dlatego jestem przewrazliwiony

> co do tych marek aut. Czy slusznie czy nieslusznie to nie wiem.

Widze ze powielasz stereotypy a bardzo tego nie lubie. Gdybys poczytal troszke wiecej o nich to wiedzialbys ze to jedna z abrdziej udanych jednostek. I raczej wszyscy chwala te siliniki.

A co do fordow i spalaniu oleju poczytaj techniczny astry forum vectra klub polska co drugi temat dotyczy brania oleju i to w ektremalnych ilosciach. I w fordach ktorymi jezdzilem nie musialem zdierac glowicy i robic uszczelniaczy tak jak w mlodszej astrze.

Napisano

> Wlasnie to mnie martwi ze maczal tu swoje łapy fiat. Ta firma zawsze

> robila silniki z nowinkami, dobre parametry itp ale nie byly to

> auta wytrzymale. Fiat to fiat i nie ma co sie oszukiwac. Niby

> To tak jak fordy kazdy po kilku latach musi brac olej i kopcic

> to juz jakies logo firmy jest. Dlatego jestem przewrazliwiony

> co do tych marek aut. Czy slusznie czy nieslusznie to nie wiem.

Co do silników fiata to z własnego doświadczenia i nie tylko mogę powiedzieć że to jedna z lepszych rzeczy jakie robią oczywiście oprócz design, silnik 1.9 JTD jest produkowany już od 1998 roku i w każdym aucie w którym jest wkładany uważany jest za mocny punkt auta, silnik 1.3 jest produkowany od 2003. Powiem tak, że jeśli miał bym zmieniać auto na koleją Astrę III to tylko z silnikiem 1.9

Napisano
  • Autor

zmiana koncepcji, auto z 1.3 cdti kosztuje ok 60 koła za 1.7cdti trzeba dopłacić 4,7 kPLN ale salon zaproponował bardzo dobrą oferte i za 1.9 cdti 120 KM chce dopłaty tylko 6 kPLN, zatem zmiana wysokości raty w leasingu - prawie niezauwazalna. Zatem skończy się na 1.9 cdti. Mam nadzieje, ze ten motor nas nie zawiedzie

Napisano

> Widze ze powielasz stereotypy a bardzo tego nie lubie. Gdybys

> poczytal troszke wiecej o nich to wiedzialbys ze to jedna z

> abrdziej udanych jednostek. I raczej wszyscy chwala te siliniki.

> A co do fordow i spalaniu oleju poczytaj techniczny astry forum

> vectra klub polska co drugi temat dotyczy brania oleju i to w

> ektremalnych ilosciach. I w fordach ktorymi jezdzilem nie

> musialem zdierac glowicy i robic uszczelniaczy tak jak w

> mlodszej astrze.

Ja również nie lubię powielania stereotypów chaja.gif

To nie forum onetu, gdzie najwięcej na Fiata, Alfę, itp. najbardziej najeżdżają ci, którzy z Fiatów mieli tylko 126p. chaja.gif

Miałem i Bravę (1.2 16V) i Alfę 146 (1.9 TD) i na obydwa nie mogłem narzekać (niestety, oba zostały rozbite, oba z winy innych uczestników ruchu ). Ze stajni Fiata najbardziej sypała się Lancia Dedra, ale wynikało to w części z mojego zaniedbania. oslabiony.gif

Zamiast powielać te głupoty proponuję poszperać w necie za historią fiata, marki, koncernu, patentów, itp. Niektórym krytykom by się oczy otworzyły, gdyby wiedzieli, skąd się wzięła część najpopularniejszych technologii w motoryzacji... icon_eek.gif

Wychodzę z założenia, że "Jak dbasz tak masz", a powielanie głupich stereotypów zostawmy dzieciom neostrady i nie marnujmy na nie klawiatury na poważnym forum. foch.gifczerwona.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.