Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakość gazu ???

Featured Replies

Napisano

Witam !

Z ciekawości tydzień temu pojechałem zatankować LPG na stacji Carrefoura (Toruń) po tym ja wyczytałem dość pozytywne opinie o jakości LPG na tej stacji ...

Bardzo zdziwiło mnie że weszło aż tyle LPG do mojej butli , ale ok , inna stacja , być może później odbija u nich "zawór" i itd ...

Spalanie więc nie było zbyt ciekawe ...

Ale no właśnie ...

Gaz był chyba naprawdę bardzo dobry bo samochód żwawiej przyśpieszał , zrobił się zrywniejszy , o wiele lepiej się jeździło ...

Zaobserwowałem też że na moim wskaźniku AFR wskazania mieszanki wskazywały że jeżdżę na dośc bogatej mieszance (2 zółte diody).

Wczoraj ponownie zatankowałem na tej stacji i wynik spalania wyszedł dość przyzwoity , do butli weszło już mniej gazu ale ...

No właśnie ...

Auto już nie miało tego "powera" , nie miało już takiej mocy jak przy poprzednim tankowaniu frown.gif

Podczas jazdy zaobserwowałem już że zamiast dwóch zółtych diod (bogata mieszanka) świeciły się już zielone diody (poprawna mieszanka) , czyli wyglądało na to że ten paliwo było mniej "kaloryczne ???" i słabsze ...

Czemu tak jest ?

czy są jakieś normy dotyczące jakości gazu i proporcji obu gazów w LPG ?

Bo zapewne taką firmę jak Carrrefour zaopatruje jeden dostawca LPG i zapewne nie "chrzczą" LPG .. ?

Bo jakoś nie rozumię czemu raz na tej samej stacji i na tym samym dystrybutorze był lepszy (bardziej kaloryczny ??? gaz) a już za tydzień był gorszy i auto już tak ładnie nie jedzie frown.gif

Samochód to Nubira II 2.0 133KM z Blosem i AFR smile.gif

PS.

Jako ciekawostkę dodam że na Słowacji tankowałem podczas pobytu tam LPG i tam w warunkach miejskich (+ odpalona klima) + mocne wciskanie pedału gazu (Wysokie Tatry) samochód spalił mi tyle LPG w mieście co normalnie pali mi LPG w dłuuugiej trasie ... (w Polsce na polskim LPG)

Czyli 11-12L LPG , dla porównania w PL - 14-15L ...

Tego nie rozumię już. Czyżby nawet na LPG nas oszukiwali ?

angryfire.gif

Napisano

> Jako ciekawostkę dodam że na Słowacji tankowałem podczas pobytu tam

> LPG i tam w warunkach miejskich (+ odpalona klima) + mocne

> wciskanie pedału gazu (Wysokie Tatry) samochód spalił mi tyle

> LPG w mieście co normalnie pali mi LPG w dłuuugiej trasie ... (w

> Polsce na polskim LPG)

> Czyli 11-12L LPG , dla porównania w PL - 14-15L ...

> Tego nie rozumię już. Czyżby nawet na LPG nas oszukiwali ?

Podobne mam odczucia. Na Słowackim LPG udało mi się osiągnąć rekordowo niskie spalanie 5,8/100km. Na polskim LPG nigdy do tylu nie zszedłem hmm.gif

Napisano

Oczywiście ze na lpg oszukują.I nie mam tu na myśli ilość gazu bo na to raczej na stacjach dużych koncernów nie ma wpływu,ponieważ są kontrole a zreszta przestawienie dystrybutora to tez nie taka prosta rzecz przynajmniej na stacji benzynowej na której pracuje(my jako pracownicy nie mamy takiej mozliwosci).Wiem ze w polsce nie ma rzadnych norm jeśli chodzi o skład mieszkanki LPG ani rzadnych kontroli. Już w zeszlym roku mieli sie za to brac.Dlatego mamy taką jakość gazu jaką mamy. Jesli chodzi o gaz za granica to z racji tego ze pracuje na stacji słyszałem bardzo dużo pozytywnych opinii dotyczących jakości gazu czy to w Niemczech czy w Czechach. Cóz zrobic pozostaje nam jedynie cierpliwie czekac i miec nadzieje ze jesli jakość gazu kiedyś będzie lepsza w polsce to ceny nie poszybują wysoko wysoko.

Napisano

> Podobne mam odczucia. Na Słowackim LPG udało mi się osiągnąć

> rekordowo niskie spalanie 5,8/100km. Na polskim LPG nigdy do

> tylu nie zszedłem

też potwierdzam na słowacji tankowałem w stacji "krzak" a spalanie takie jakiego w życiu w polsce nie miałem

Napisano
  • Autor

> Niemczech czy w Czechach. Cóz zrobic pozostaje nam jedynie

> cierpliwie czekac i miec nadzieje ze jesli jakość gazu kiedyś

> będzie lepsza w polsce to ceny nie poszybują wysoko wysoko.

Na Słowacji tankowałem w sierpniu kilka razy. Zawsze na markowych stacjach i po przeliczeniu na złotówki gaz kosztował podobnie jak u nas ...

Tyle ze u nich podczas jazdy miejskiej i lekko podmiejskiej z włączoną klimą , mocno wciśniętym pedałem gazu (duże wzniesienia) spalił mi mniej niż 12l LPG ...

Dla porównania w Polsce w lato z włączoną klimą palił nawet 16L ...

Napisano

> Na Słowacji tankowałem w sierpniu kilka razy. Zawsze na markowych

> stacjach i po przeliczeniu na złotówki gaz kosztował podobnie

> jak u nas ...

> Tyle ze u nich podczas jazdy miejskiej i lekko podmiejskiej z

> włączoną klimą , mocno wciśniętym pedałem gazu (duże

> wzniesienia) spalił mi mniej niż 12l LPG ...

> Dla porównania w Polsce w lato z włączoną klimą palił nawet 16L ...

ja na Slowacji tankowalem tylko raz swojego Matiza, roznicy w spalaniu nie bylo jakiejs duzej, ale pozniej tankujac na stacji, na ktorej zwykle tankowalem w Polsce przekonalem sie o jakosci gazu tam... (JET)... screwy.gif

zmienilem stacje w Polsce i teraz gaz tankuje tylko na Bliskiej...

w kazdym razie tym Slowackim gazem bylem zadowolony...

teraz tematu nie znajde, ale jeden z Matiziakow wybral sie Matizem do Anglii... Pisal, ze w Niemczech, na gazie Belgijskim, Niemieckim auto bardzo dobrze jechalo i mogl jechac nawet z predkoscia 170km/h (licznikowe...)... Po zatankowaniu w Polsce i nadal jezdzie autostrada, auto nie jechalo wiecej niz 140km/h, a spalanie bodajze wieksze niz na tym zachodnim gazie...

na tym gazie z Jet'a spalanie mialem bardzo ladne... ale co z tego, skoro auto mi na nim nie jechalo... icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.