Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pomiar poziomu oleju - o co chodzi?

Featured Replies

Napisano

Mierzylem rano olej na zimnym silniku, jak zawsze do tej pory. Jak sie spodziewalem poziom sięgnal dolnej granicy na bagnecie, czyli nalezalo by dolac ok. 0.5l. Ale wyczytalem u Ezolta, ze olej nalezy sprawdzac na rozgzanym silnku po co najmniej 2 minutach od zgaszenia auta. Wlasnie to zrobilem i zeslupialem icon_eek.gif Bagnet pokazuje idealny stan oleju, dlaczego? myslalem, ze bedzie pokazywal ponizej minimum, bo olej nie zdazyl splynac. Dodam, ze przejechalem od ostatniej wymiany oleju 8tys. nic nie delewajac.

Napisano

Olej rozszerza się pod wpływem temperatury. Zalecenie sprawdzania na rozgrzanym silniku pewnie ma związek z termostatem kierującym obieg oleju do chłodnicy. Gorący olej bardzo szybko spływa do miski.

Napisano

Bardzo dziwna sprawa ,bo u mnie wręcz przeciwnie - na zimnym zaraz po zakupie auta sprawdzałem i po wymianie oleju nawet wlewając 4 litry poziom był na miniumum. Doczytałem jednak o 5,5 litrach wchodzących w układ i dolałem jeszcze litra na równe 5l i jest dobrze na ciepłym(w okolicach połowy na miarce). Na zimnym już nie sprawdzam ,bo niewiele brakło i tak bym sobie jeździł na 4 litrach oleju - nie spotkałem się jeszcze nigdy z silnikiem który miał by tak dużą różnicę w poziomach na zimnym i na ciepłym(po powiedzmy 3 min.odczekania różnica prawie litra) Miarka jest beznadziejna i to też może być powodem niezgodności.

Napisano

olej właśnie zdąży spłynąć przez te kilka minut po wyłączeniu silnika (dlatego każą czekać 2 minuty a nie mierzycodrazu). A jest go więcej, bo się po prostu rozszerza pod wpływem temperatury. proste

Napisano

A jest go

> więcej, bo się po prostu rozszerza pod wpływem temperatury.

> proste

No dobrze ale chyba nie 20% objętości. Coś ta teoria naciągana grinser006.gif

Napisano

> A jest go

> No dobrze ale chyba nie 20% objętości. Coś ta teoria naciągana

Rozszerzalność objętościowa oleju wynosi do 10% przy przyroście temperatury o 100 stopni C zlosnik.gif

czyli akurat koło pół litra

Napisano

> Rozszerzalność objętościowa oleju wynosi do 10% przy przyroście

> temperatury o 100 stopni C

> czyli akurat koło pół litra

No tak ale:

1. nie cały olej spływa do miski

2. z tego wynika że jak brakowało ok. 0,5l to daje dużo więcej niż te 10%

3. nie ma specjalnie tematu - Etzold pisze że po kilku minutach i tego należy się trzymać ...

Napisano

> No tak ale:

> 1. nie cały olej spływa do miski

a ile? i gdzie się podziewa ta reszta? ja mysle że w misce po kilku minutach od wyłączenia silnika zostaje ponad 80% oleju (nie jestem tego napewno pewien, ale tak myśle. Może ktoś mnie uświadomi danymi)

> 2. z tego wynika że jak brakowało ok. 0,5l to daje dużo więcej niż te

> 10%

nie tak dużo więcej. Jeśli moje powyższe założenie byłoby prawdziwe, to byłoby ponizej 11,36% różnicy pomiędzy ciepłym a zimnym silnikiem

Do silnika x17dtl wchodzi 5,5 litra i zakładamy że w misce zostaje 80% więc 4,4 litra.

Różnica między ciepłym a zimnym silnikiem jest 0,5 litra więc 11,36%

Napisano

> Mierzylem rano olej na zimnym silniku, jak zawsze do tej pory. Jak

> sie spodziewalem poziom sięgnal dolnej granicy na bagnecie,

> czyli nalezalo by dolac ok. 0.5l. Ale wyczytalem u Ezolta, ze

> olej nalezy sprawdzac na rozgzanym silnku po co najmniej 2

> minutach od zgaszenia auta. Wlasnie to zrobilem i zeslupialem

> Bagnet pokazuje idealny stan oleju, dlaczego? myslalem, ze

> bedzie pokazywal ponizej minimum, bo olej nie zdazyl splynac.

> Dodam, ze przejechalem od ostatniej wymiany oleju 8tys. nic nie

> delewajac.

Ja też tak mam. Tylko sie zastanawaim ,że jak niby na ciepłym slniku oleju jest pomiedzy min a max. a na zimnym bedzie minimum ,to wtedy popychacze dostaja po dupie. A silnik głosno chodzi.

-----------

Astra F 94/95r.X16XEL,HB

172kkm,15W-40 GM .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.