Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Notorycznie padajacy moduł zapłonowy (DIS)

Featured Replies

Napisano

Notorycznie pada u mnie moduł zapłonowy . Samochód ma 4 lata i już 4 razy wymienili mi w ASO moduł. Ostatni raz tydzień temu i dzisiaj znowu padł. Słyszałem że to "błąd konstrukcyjny" w tych rocznikach ale można się wkurzyć . Wymieniają na gwarancji ale to lekka przesada. Nikt nie potrafi zdiagnozowac przyczyny twierdząc że "lubią sie przegrzewać" i zawsze w okresie zimowym.

Poradźcie coś . Ręce opadaja przy takiej częstotliwości tej usterki.

Napisano

> Notorycznie pada u mnie moduł zapłonowy . Samochód ma 4 lata i już 4

> razy wymienili mi w ASO moduł. Ostatni raz tydzień temu i

> dzisiaj znowu padł. Słyszałem że to "błąd konstrukcyjny" w tych

> rocznikach ale można się wkurzyć .

rozumiem że to sławna cewka 12 08 307?

hmm problem jest znany szczególnie w autach w których pod niego się gazownicy wpinają ze swoją instalacją [czytają impulsy chyba?], gdy jednak nie ma gazu powinna ze 100kkm wytrzymać, dlaczego u Ciebie tak często pada nie mam pojęcia, wcześniej produkował go zresztą FGP chyba a później przeszli na Delphi lub odwrotnie, w każdym razie ta zamiana producenta wydawało mi się załatwiła ten problem, może powinni się dokładnie przyjrzeć instalacji czy nie ma jakiegoś otarcia lub miejsca gdzie woda się dostaje? sam nie wiem co Ci radzić,

brat

Napisano

>...sławna cewka 12 08 307?

Dla niewtajemniczonych:

280026744-disberu.jpg

post-79818-14352489351841_thumb.jpg

Napisano

> Dla niewtajemniczonych:

no i mamy trzeciego producenta tego badziewia, Beru, ciekawe czy też tak pada jak muchy?

brat

Napisano

> no i mamy trzeciego producenta tego badziewia, Beru, ciekawe czy też

> tak pada jak muchy?

> brat

u mnie oryginał padł po 140 tys km, potem zakupiłem oryginał z aso, produkcji delphi i działa juz prawie dwa lata

także skoro u autora wątku po tygodniu "pada" to cos jest nie tak,albo z modułem albo z instalacją elektryczną

Napisano
  • Autor

> także skoro u autora wątku po tygodniu "pada" to cos jest nie

> tak,albo z modułem albo z instalacją elektryczną

czy elektryka może miec wpływ na pracę modułu ? w ASO twierdzą że nie , pogoda też nie , oprogramowanie sterujące kompa też nie .... Twierdzą że cewka jest konstrukcyjnie do du..y i jako cały element jest do wymiany.

Co do elektryki to dodatkowo miałem w samochodzie zamontowany w tym samym ASO autoalarm oplowski i przekaźnik pod światła zimowe. Alarm przy kupnie a przekaźnik teraz - ale wątpię żeby miało to związek z praca modułu. W ASO śmieją się że są jeszcze więksi rekordziści wymian i przy takiej częstotliwości to mam "wieczystą gwarancję".

Napisano

Ciekaw jestm czy można by ten moduł jakoś zastąpić, np zewnętrznym modułem + kablami zapłonowymi... Takie rozwiązanie stosują ponoć właściciele renówek coponiektórych w których podobny moduł pada często i kosztuje sporo.

Napisano

> Ciekaw jestm czy można by ten moduł jakoś zastąpić, np zewnętrznym

> modułem + kablami zapłonowymi... Takie rozwiązanie stosują

> ponoć właściciele renówek coponiektórych w których podobny moduł

> pada często i kosztuje sporo.

jakbym sam miał płacić ciągle za takie badziewie to pewnie bym spróbował założyć DISa od wcześniejszych wersji X14XE [umieszczonych z boku silnika z Astry F ] i kable z Beru i pewnie byłby spokój na lata, rozwiązanie cokolwiek nieeleganckie a mogłoby zaoszczędzić dużo czasu i pieniędzy,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.