Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Listwy boczne samoprzylepne z metra

Featured Replies

Napisano

do dostania np. na allegro

jakies doswiadczenia?

sugestie co do celowosci tego rozwiazania, trwalosci czy w koncu wplywu na lakier?

Napisano

A po co Ci to

ja w Corolli zerwałem bo bez łasdniej auto wygląda (lepsza linia bez brzydkich listew)

do jakiego samochodu ? cfaniaczek.gif

Napisano

> A po co Ci to

> ja w Corolli zerwałem bo bez łasdniej auto wygląda (lepsza linia bez

> brzydkich listew)

> do jakiego samochodu ?

No ja widziałem np. użytkownika starego Poloneza, który wcisnął się między zaparkowane samochody (wszystko poprawnie, po prostu ciasno miejsca namalowane) po czym wysiadając zirytował się, że nie ma za wiele miejsca na otwarcie drzwi i zemścił się uderzając kilkakrotnie swoimi białymi drzwiami w zaparkowane obok auto.

To samo przydarzyło mi się siedząc w aucie nauki jazdy - podjechał jakiś ledwie widzący na oczy człowiek i przywalił nam drzwiami. smile.gif

Kiedyś zostałem zastawiony na parkingu i dzięki listwom udało mi się wyjechać - ocierając się nimi o stojącego obok Peugeota (nieszkodliwie - listwa po listwie, bardzo się śpieszyłem wtedy).

Więc listwy pewnie niekiedy się przydają i bardzo żałuję, że ich obecnie nie mam.

Napisano
  • Autor

> A po co Ci to

> ja w Corolli zerwałem bo bez łasdniej auto wygląda (lepsza linia bez

> brzydkich listew)

> do jakiego samochodu ?

chodzi tu o wzgledy praktyczne, czyli ochrone przed poobijaniem na ten przyklad

280027667-bluemicraspirita1.jpg

producent nie przewidzial listew i nie oferuje w "akcesoriach"

post-27931-14352489354249_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> No ja widziałem np. użytkownika starego Poloneza, który wcisnął się

> między zaparkowane samochody (wszystko poprawnie, po prostu

> ciasno miejsca namalowane) po czym wysiadając zirytował się, że

> nie ma za wiele miejsca na otwarcie drzwi i zemścił się

> uderzając kilkakrotnie swoimi białymi drzwiami w zaparkowane

> obok auto.

> To samo przydarzyło mi się siedząc w aucie nauki jazdy - podjechał

> jakiś ledwie widzący na oczy człowiek i przywalił nam drzwiami.

> Kiedyś zostałem zastawiony na parkingu i dzięki listwom udało mi się

> wyjechać - ocierając się nimi o stojącego obok Peugeota

> (nieszkodliwie - listwa po listwie, bardzo się śpieszyłem

> wtedy).

> Więc listwy pewnie niekiedy się przydają i bardzo żałuję, że ich

> obecnie nie mam.

czyli nie ja jeden widze sens listew, chociaz wydaje mi sie, ze najwieksza ochrone przynosi strategiczne zlosnik.gif parkowanie pod sklepami i wlasny podjazd pod domem

ze warchol jakis ze swojego trupa wysiada i "zamach" ostry bierze to normalne grinser006.gif ale wlos mi sie zjezyl, kiedy ostatnio ogladalem 6-12 miesieczne samochody z niewielkim przebiegiem w kraju kulturalnych ludzi zlosnik.gif - wszystkie mialy poobijane krawedzie drzwi kierowcy, pamietam yarisa ze zgieta krawedzia drzwi na prawie 1cm icon_eek.gif a na czyms sie musialy te drzwi zatrzymac oink.gif

Napisano

> miesieczne samochody z niewielkim przebiegiem w kraju

> kulturalnych ludzi - wszystkie mialy poobijane krawedzie drzwi

> kierowcy, pamietam yarisa ze zgieta krawedzia drzwi na prawie

> 1cm a na czyms sie musialy te drzwi zatrzymac

W Goteborgu są również wszelkie warunki ku temu, aby auta były porozbijane. Na niektórych parkingach miejsca są wręcz niezwykle wąskie. Czasem jak przychodzi mi zaparkować między Saabem 9-5 a jakimś BMW o podobnych gabarytach to oprócz tego, że dostaję doła porównując te samochody z moim wink.gif dodatkowo zastanawiam się jak ich właściciele wejdą do swych pojazdów... Mimo tego nigdy nie byłem świadkiem żadnych aktów wandalizmu, ani też nie zauważyłem oznak uderzenia w moje auto - natomiast nagminne jest, że jakiś nieszczęśliwiec zetrze mi cały brud z drzwi swoim płaszczem... Ba! W ciągu kilku miesięcy klakson słyszałem może 4-5 razy, sam nie użyłem ani razu.

We Francji z kolei zdarza się w niektórych miastach, że kierowcy aby zmieścić się podczas parkowania wzdłuż ulicy popychają nieco samochod stojący przed nimi smile.gif - stąd czasem widuje się ładne i nowe auta z pokiereszowanymi zderzakami. Jak widać, "co kraj to obyczaj..."

Napisano

poniewaz dyskusja zrobila sie geopolityczna to moze ja na temat-mialem takie listwy kupione na gieldzie w krakowie-przez dwa lata uzytkowania[do czasu sprzedania auta]zdawaly egzamin.polecam jesli duzo parkujesz na ciasnych parkingach.listwy praktycznie nie do odklejenia jezeli dobrze sie je przyklei.

Napisano

> do dostania np. na allegro

> jakies doswiadczenia?

> sugestie co do celowosci tego rozwiazania, trwalosci czy w koncu

> wplywu na lakier?

Listwy zdają egzamin na parkingu, nie kupuj listew z kolorowymi wstawkami- po jakimś czasie po prostu wyblakną, jedynie czarne. Montaż - oczywiście odtłuszczenie miejsca przyklejania i podgrzanie listwy w celu lepszego kontaktu kleju z podłożem.

Napisano

> poniewaz dyskusja zrobila sie geopolityczna to moze ja na

> temat-mialem takie listwy kupione na gieldzie w krakowie-przez

> dwa lata uzytkowania[do czasu sprzedania auta]zdawaly

> egzamin.polecam jesli duzo parkujesz na ciasnych

> parkingach.listwy praktycznie nie do odklejenia jezeli dobrze

> sie je przyklei.

smile.gif No trochę się zagalopowałem w opowieściach - to fakt. zeby.GIF

A jak wygląda wpływ stosowanego tam kleju na lakier? Bo czasem czytam, że niektórzy kleją te listwy czym się da, a nie zawsze jest to ponoć zdrowe dla lakieru.

Napisano

> do dostania np. na allegro

> jakies doswiadczenia?

> sugestie co do celowosci tego rozwiazania, trwalosci czy w koncu

> wplywu na lakier?

Mój samochodzik ma takie listwy z metra. Pięć-sześć lat temu oddałem go do lakiernika (malowane boki) i w miejsce sfatygowanych oryginałów poszły wzdłuż boków listwy z metra. Nic ich nie ruszyło, trzymają się bardzo dobrze i żadnych skutków ubocznych. Tylko nie kupowałem ich na allegro, a w specjalistycznym sklepiku z moto-plastikami w Białymstoku.

Napisano

> A jak wygląda wpływ stosowanego tam kleju na lakier? Bo czasem

> czytam, że niektórzy kleją te listwy czym się da, a nie zawsze

> jest to ponoć zdrowe dla lakieru.

Dobra listwa posiada już odpowiednią warstwę taśmy klejącej, więc nie ma kłopotu z montażem i lęków o lakier.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.