Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to jest?

Featured Replies

Napisano

Mam to od kilku dni. Ruszam jest OK. Po 200m zaczyna mieć coraz większe opory toczenia, nie mogę nawet pojechać szybciej niż 60km/h (męczy się) - na luzie zwalnia i staje. Po 2-3km nagle odpuszcza i znów jedzie jak trzeba. Przy oporze nie skręca. Co to może być? Myślałem, że hamulec, łożysko, ale te objawy?

Napisano

No ja miałem bardzo podobne objawy, jakiś czas piszczało i przytrzymywało, potem niewiem.gifczy jak sie hamulce rozgrzały to objawy ustawały?, ale ustawały.

A jak zajrzałem w hamulce to klocków nie było prawie wcale, jeden tłoczek zapieczony stał, a z tyłu okleiny poodklejane i cieniutkie jak papier.Teraz mam i tył i przód zrobiony i toczy sie bez problemowo. palacz.gif

Tak było bynajmniej u mnie. skromny.gif

Napisano

> Mam to od kilku dni. Ruszam jest OK. Po 200m zaczyna mieć coraz

> większe opory toczenia, nie mogę nawet pojechać szybciej niż

> 60km/h (męczy się) - na luzie zwalnia i staje. Po 2-3km nagle

> odpuszcza i znów jedzie jak trzeba. Przy oporze nie skręca. Co

> to może być? Myślałem, że hamulec, łożysko, ale te objawy?

Zrób prosty test.

Ustaw samochód na równym i wrzuć luz a następnie spróbuj go przepchnąć. Jeśli Ci się ta sztuka nie uda to znaczy, ze hamulce blokują. Możesz też po spróbować po jeździe dotknąć felgi - jeśli będzie gorąca to też objaw blokującego się hamulca (tutaj dodatkowo możesz sprawdzić, które koło blokuje). Z tego co piszesz stawiam, że blokuje ręczny hamulec (rozpieracze szczęk hamulcowych nie odbijają i szczęki blokują bęben).

Napisano
  • Autor

Klocki są OK. Sprawdzane 2 tygodnie temu. Na luzie, gdy zimny też OK. Dopiero po 200m pojawia sie opór, ale potem ustaje. Gdyby trzymał od razu to sprawa prosta.

Napisano

> Klocki są OK. Sprawdzane 2 tygodnie temu. Na luzie, gdy zimny też OK.

> Dopiero po 200m pojawia sie opór, ale potem ustaje. Gdyby

> trzymał od razu to sprawa prosta.

Hmm - gdy przejedziesz te kilkaset metrów i zaczną koła blokować sprawdź tak jak pisałem czy felga jest gorąca.

Możliwe, że elastyczny przewód hamulcowy jest zatkany i powoduje, że tłoczek po hamowaniu wraca z dużym opóźnieniem.

Napisano
  • Autor

Dzięki. Tak zrobię. Używanie hamulców gdy jest źle, czy dobrze nie wpływa na objaw.

Napisano

> Dzięki. Tak zrobię. Używanie hamulców gdy jest źle, czy dobrze nie

> wpływa na objaw.

A silnik pracuje na biegu jałowym normalnie?

A co tankujesz?

Zimą miałem podobnie tzn. po przejechaniu 100m musiałem coraz mocnej deptać na gaz bo miał opory.

Zmieniłem benzynę na lepszą (inna korporacja) i problem jak ręka odjął - zniknął. smile.gif

Ale zastanawia mnie to co pisałeś o skręcaniu i zwalnianiu na luzie... hamulec ręczny nie przyblokował sie gdzieś na lince?

Napisano

> Zrób prosty test.

> Ustaw samochód na równym i wrzuć luz a następnie spróbuj go

> przepchnąć. Jeśli Ci się ta sztuka nie uda to znaczy, ze hamulce

> blokują. Możesz też po spróbować po jeździe dotknąć felgi -

> jeśli będzie gorąca to też objaw blokującego się hamulca (tutaj

> dodatkowo możesz sprawdzić, które koło blokuje). Z tego co

> piszesz stawiam, że blokuje ręczny hamulec (rozpieracze szczęk

> hamulcowych nie odbijają i szczęki blokują bęben).

Podepne sie pod temat.

U mnie objawy sa nieco inne - jak jest zimny cholernie blokuja sie przednie kola. Na tyle ze jak podnioslem na podnosniku i chcialem zakrecic kolem - ledwo sie dalo.

Dwa miesiace temu czyczszone tloczki w zaciskach..:(

Wtedy - kola sie nagrzewaly. Teraz sprawdzam - na odmiane felgi sa zimne, zadna sie nei rozgrzewa, a kolo ledwo sie kreci - po km-dwoch, popuszcza.

Napisano
  • Autor

Paliwo wykluczam. Trochę popróbowałem i wychodzi mi, że jest to przednie prawe koło. Jechałem około 2km bez hamulca i toczył sie jak trzeba (choć wcześniej źle było już po 200m). Po hamowaniu opór na około 1km i znów OK. Cieplejsze minimalnie koło prawe - ledwo ciepłe, lewe - zimne. Może więc to przewód jak pisał Abarth_83, a może...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.