Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyn chłodniczy-OPEL ASTRA I 1.6 8V

Featured Replies

Napisano

WITAM!

Otóż, mam taki mały problem. Wczoraj auto zgasiłem normalnie. Dziś odpalam i spojrzałem że w zbiorniczku wyrównawczym nie mam płynu!Nigdzie nie wycieka ani nic takiego. Po nocnym postoju auta pod chmurką odpala normalnie i temp silnika podczas jazdy jakieś 80stopni podczas jazdy. Wszystko jest ok. Dolałem płynu i zakręciłem korek. Przejechałem do rozgrzania silnika patrzę i płynu znów nie ma. Odkręcam korek ciśnienie schodzi i płynu jest tyle ile dolałem. Co to może być wg Was?

Zaznaczę, że olej czysty, w płynie tłustych plam nie ma. Może to korek jest wadliwy? No nie wiem ale z pewnością coś podpowiecie.

Jeszcze tak pomyślałem, że może jest układ zapowietrzony, a jeśli tak to jak go się odpowietrza?Z kolei uszczelka głowicy gdyby była uszkodzona, to by dymiło na biało, albo paliło na nie wszystkie cylindry, temperatura by rosła ponad 90stopni, a tu nic się nie dzieje

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Napisano

węże twarde po rozgrzaniu silnika?

zaworek w korku sprawny?

Napisano
  • Autor

> węże twarde po rozgrzaniu silnika?

> zaworek w korku sprawny?

węże są miękkie, co do zaworka w korku to nie wiem. Jak go sprawdzić? Myślałem, żeby przejechać się na lekko dokręconym korku zbiorniczka...

Napisano

Mi to wygląda na zapowietrzony układ. Nalej płynu trochę ponad KALT i odkręć czujnik temp na zegary (jednoprzewodowy pionowo wkręcony w kolektor dolotowy). Niech trochę płynu wyleci otworem.

Napisano

> węże są miękkie, co do zaworka w korku to nie wiem. Jak go sprawdzić?

musiał byś mieć jakąś pompkę z manometrem i sprawdzić przy jakim

ciśnieniu zaworek się otwiera

ewentualnie podmienić korek biglaugh.gif

a tak a propos to dużo tego płynu znika?

Napisano
  • Autor

> musiał byś mieć jakąś pompkę z manometrem i sprawdzić przy jakim

> ciśnieniu zaworek się otwiera

> ewentualnie podmienić korek

> a tak a propos to dużo tego płynu znika?

Prawie wszystko, a jak odkręcę korek to wtedy płyn się pojawia i jest stan.

Gdzie jest ten czujnik temperatury?

Napisano
  • Autor

OK. Dzięki, jutro odpowietrzę bo wydaje mi się, że to będzie zapowietrzone. Gdyby UPG to auto by było nie do odpalenia z takim wyciekiem/brakiem płynu. Ponadto auto wczoraj przeleciało ponad 300km i temp silnika, ogrzewanie, osiągi wszystko było i jest ok. Poza tym, że płynu ubywa, a po pokręceniu korka znów jest stan jego w zbiorniczku

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi. Okazało się, że układ był zapowietrzony. Odpowietrzyłem go dolałem płynu i jest ok.

Pozdrawiam!

Napisano

> Dzięki za podpowiedzi. Okazało się, że układ był zapowietrzony.

> Odpowietrzyłem go dolałem płynu i jest ok.

> Pozdrawiam!

analyzer 64 dla pewnosci sprawdz czy ktoras swieca nie ma znamion lekkiej korozji iczy po dluzszej trasie nie pluje ci z rury . mialem juz taki przypadek plyn w niewielkich ilosciach szedl na jeden cylinder ibyl wyrzucany wydechem .aso sie zaklinalo ze to nie uszczelka ajednak okazalo sie ze woda ni g..... i droge zawsze znajdzie

Napisano
  • Autor

Nie nie. U mnie z rury niczym nie pluje. Poza uzupełnieniem płynu i wymianą korka nic nie robiłem i jest ok. Przejechałem ponad 100km i płyn jest. Wszystko w normie:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.