Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozruch auta - wielkie problemy. Co to może być?

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Zakładam ten wątek po przeszukaniu forum i stwierdzeniu że mój problem jest albo rzadki albo w ogóle u innych nie wystepował.

Otóż moje pierwsze problemy pojawiły sie juz w oklicy sierpnia. Będąc nad morzem i chcąc autko odpalic po ulewnej nocy dopiero po chyba 5 czy 6 razem odpaliło i pojawił się CHECK (nr błedu nie pamietam ale chodziło o błedne położenie czujnika wałka rozrządu). Gdy samochodzik się nagrzał (stał potem na słońcu) wszystko wróciło do normy (zapalał za jednym dotknięciem). Po powrocie do domu któregos dnia problem sie pojawił ponownie (też chodziło o połozenie czujnika). Pojechałem wiec do mechanika aby to w koncu zreperowac. Mechanik zamontował nowy czujnik i.... dokładnie to samo! angryfire.gif Próbowaliśmy również wymienić drugi czujnik polozenia wałka ale tez bez poprawy. Czy na nowych czy na starych czujnikach wywalało błedy.

W koncu mechanik wpadł na pomysł i przeczyscił dokładnie wszystkie styki, połączenia ktore mogłyby miec znaczenie. I o dziwo było dobrze.... z miesiąc. Przy bardziej wilgotnych nocach (wrzesien ) problemy wrociły tylko że CHECK sie juz nie zapalał a po prostu trzeba było dłużej krecic zeby auto zapalilo. Po jakims czasie sprawa znowu sie uspokoiła.

Ale jakis m-c temu kiedy juz temperatury sa ranem w okolicy albo 0 albo troche powyżej okazało się ze nie moge odpalić. Po prostu wyglądało tak jakbym miał rozładowany aku (nie chciał nawet przekrecić raz wałem korbowym - po pół sekundy kręcenia zdychał). Dopiero 3 takie próby kręcenia ze "zdychaniem w trakcie" pozwalały mi zapalić autko. Wziąłem aku do domu i sie okazało że jest zupełnie rozładowany confused.gif Dziwne bo jezdzilem sporo a mrozów wielkich nie było. ALe nic - naładowałem wszystko podlączyłem i samochód zapalił od pierwszego dotknięcia. Pojechałem więc do zakładu który mierzy ładowanie akumulatora jak rowniez sprawdza akumulatory. Moj akumulator (BOSCH Silver - 1,5 roczny) okazał sie sprawny. Facet powiedział że zuzycie jest w normie i jeszcze mi posłuży. Sprawdził tez ładowanie. Podobno mam wzorowe, na wszystkich włączonych odbiornikach było ok. 13,8 - 14 . Wiec chyba dobrze.

Po 2 tygodniach od tego sprawdzenia sytuaca sie zaczęła powtarzać. Jednego dnia autko nie miało siły zeby zakrecic wałem i od razu zdychało a drugiergo "kręciło jak głupie" ale nie było tego zaskoczenia żeby zapalił.

Zaobserwowałem tez w pewnym momencie cos takiego że "oczko" w aku ktoregos dnia było .... białe - nie zielone nie czarne ale właśnie białe - czyli akumulator szmelc. Ale gdy cudem udało mi sie samochód odpalic i przejechac dosłownie 200 m i potem sprawdzałem, oczko było zielone shocked.gif Nie wiem do prawdy o co chodzi?

Bardzo dziwne rzeczy sie dzieją. Tym bardziej że jak rano nie moge odpalic przy np 3 stopniach (mimo że wieczorem poprzedniego dnai jezdzilem) to wieczorem zapal od ręki. Co to może być?

Sprawdzilem świece i kable wysokiego napiecia ale są ok. Regulator napiecia jest nowy i sprawny - sprawdzane było

Byłem juz u 3 mechaników i kazdy nie wie co to może być.

Po prostu nie mażadnej logiki w tym jego zapalaniu. Nigdy nie wiem czy sie uda czy nie. Nawet objawy mimo że powtarzające się zawsze prowadzą kazdego dnia do innych skutków.

Prosze poradzcie coś bo juz mi rece odpadaja

P.S.

jak juz cudem odpalę to cały dzien jezdzi sie dobrze, kolejne odpalenia są udane za pierwszym razem, nic nie szarpie, zadne kontrolki ładowania w trakcie jazdy sie nie palą.

Napisano
  • Autor

> Miałem podobnie, żeby nie powiedzieć identycznie. Poczytaj wątek:

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...&PHPSESSID=

> oraz dodatkowo sprawdź EGR.

> Pozdrawiam

Czytałem Twój wątek ale tam jest tylko problem z tymi rzeczami c u mnie działy sie na poczatku. Natomiast nie wiem co to teraz moze byc. Albo kreci jak głupi i nie zaskakuje albo nie ma siły w ogóle przekrecic .

Napisano

Odnośnie czujników na wałach. Skoro są one wymienione to należy sprawdzić w jakim stanie są koła, które z nimi współpracują. Pęknięcia, wykruszenia itp mogą być powodem fałszywych wskazań. Najlepiej porównać wskazania oscyloskopem, lub diagnoskopem.

Odnośnie akumulatora. Areometr (oczko) wskazuje gęstość elektrolitu tylko w jednej celi. Całkowite rozładowanie znacznie skraca żywotność akumulatora. Do tego może być problem z rozrusznikiem (szczotki, upalony przewód itp). Warto to sprawdzić. Jeśli będą jakieś problemy to sprawdź napięcie na aku podczas kręcenia rozrusznikiem. Wyczyść i powlecz wazeliną połączenia aku-rozrusznik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.