Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy to wszystko wymieniać ?

Featured Replies

Napisano

Mam Opla Astr F Kombi z 1995 r.

Żona miała wypadek. Nie wiem czy on miał z tym coś wspólnego, chodzi mi o bieżącą naprawę, ale silnik wtedy spadł z poduszek (uderzenie lewy róg, przód). Po odebraniu samochodu od blacharza, zauważyłem że silnik mi stuka, zwłaszcza na biegu jałowym. Przedtem tego nie było. Ostatnio jak jechałem to jakby ktoś młotkiem walił w środku. Po wyłączeniu silnika (postój 10 minut) i dalszej jeździe, autko szło cichutko. W domu zajrzałem pod dekiel i zobaczyłem że dwa samoregulatory są suchutkie. Pojechałem do mechanika który mi od razu zaproponował wymianę wszystkich 8 sztuk, do tego jakieś uszczelniacze, uszczelki pod zawory, przy okazji wymieniłbym rozrząd bo nie wiem kiedy był wymieniany (pasek + łożysko), mechanik chce od razu wymienić termostat oraz pompe wodną, tłucze mi się także koło napinacza alternatora i wspomagania. Jak myślicie czy ten wypadek miałby z tym coś wspólnego i czy jest sens od razu wymieniać wszystkie 8 sztuk samoregulatorów oraz pompę wodną ? mechanik stwierdził że co z tego jaki wymienię rozrząd jak pompa się zepsuje i zniszczy go. Nie znam się na tym, ale mi tylko nawalają samoregulatory, czy jest więc sens po kolei wszystko wymieniać ? koszt częśći około 800 zł (nie licząc robocizny). Nie bardzo mam kasę, bo dopiero co wyłożyłem na wyremontowanie blacharki 2.500 zł

pozdrawiam Andrzej

PS. a co to może być jak mi delikatnie trzęsie samochodem na biegu jałowym ? jak zwiększe obroty z 800 na 1.000 to jest OK

tego też nie miałem wcześniej przed wypadkiem

Napisano

O jakim silniku mówimy?

Napisano

1. uzupełnij profil, żeby było wiadomo co to za auto.

2. Powinienieś się przywitać w wątku powitalnym wink.gif

3. Pompa wody we wszystkich chyba silnikach w astrach F jest napędzana z rozrządu i jak się zatrze to może się zrobić problem. Zaleca się wymianę wraz z rozrządem, lub chociaż jej dokładną weryfikację.

4. W niektórych silnikach do wyjęcia termostatu trzeba zdejmować rozrząd. Termostat w porónaniu i ilościa roboty przy zdejmowaniu rozrządu jest tani i można go wymienić "przy okazji"

5. Jeżeli silnik spadł z poduszek, to napinacz paska klinowego mógł się uszkodzić -> mógł zahaczyć o nadwozie.

6. uszkodzenie samoregulatorów raczej nie powinno mieć związku z kolizją. Jeżeli piszez jendak że są suche, to problem leży raczej w niedrożnym kanale olejowym w głowicy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.