Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strzela na gazie - rozrzad?

Featured Replies

Napisano

Witam Gazownikow. Mam takie problemik. Ostatnio wymienialem rozrzad i od tego czasu zauwazylem ze gdy dam autku w palnik na gazie(pedal w podloge) to wydobywa sie ( z regoly ) jeden bardzo mocny strzal wlasnie z okolic rozrzadu. Jest to uderzenie tak potezne(jakby ktos walnal pretem po karoserii) ze auto na ulamek sek nurkuje do przodu- taki efekt jakby momentalnie auto mialo stanac w miejscu! crazy.gif Jest to dosc niebezpieczne gdy chce wyprzedzac crazy.gif Gdy rozpedzam sie wzglednie powoli nic sie nie dzieje, zadnych stukow pukow. Dodam ze przed wymiana rozrzadu wszystko bylo OK frown.gif Wiec powiedzcie mi w jaki sposob ( bo wyczytalem ze przestawiony rorzad moze powodowac takie objawy) sie tak dzieje. I Czy na benzynie powienienm tez to jakos odczuwac? Bo na PB jest OK crazy.gif

Napisano

Ja miałem taki przypadek ze pasek rozrządu przeskoczył mi o pare ząbków. I wtedy zaczeło sie strzelanie.Po wcisnieciu wpodłoge 3sek czekanie na efekt (który w 90% konczył sie BUMem).

EDIT: Na benzynie jeździł. Jednak dopiero po poprawieniu rozrządu na benzynie zaczął jeździć naprawde dobrze.

Napisano
  • Autor

W pon. jade zobaczyc ten rozrzad..ale tak sie tylko zastanawiam. Co wplywa na to ze przestawiony rozrzad, moze ( bo tego jeszcze nie wiem czy to to ) powodowac takie objawy? Rozumiem ,ze przez to ze jest np kilka zabkow przesuniety, to wplywa to na synchronizacje ruchu tloka i otwierania zaworow - czy sie myle? wink.gif Bo przez tel mechanik powiedzial ze wtedy auto w ogole nie powinno palic crazy.gif A przeciez jezdzi, tylko problem jest gdy sa juz duze obroty i wtedy sa te szarpania ( te, ladnie okreslone BUM crazy.gif). I dwa - co to moga byc wtedy za strzaly, jesli to nie rozrzad blush.gif Bo to jest naprawde niepokojace i niebezpieczne icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Wymień świece i przewody.

Swieczki, przewody,cewka, filtry i regulacja robiona niedawno.( Przed wymiana rozrzadu.) Zatem mam cicha nadzieje ze to bedzie ten nieszczesny rozrzad crazy.gif

Napisano

Co może zepsuć przy naprawie rozrządu?Przestawić pasek o ząbek lub dwa.Takie przypadki były opisywane.Jedź na reklamację do tych co to naprawiali.

Napisano
  • Autor

W poniedzialek jade do mojego mechanika. Bardziej mnie interesuje w jaki sposob przestawiony np o jeden zabek rozrzad wplywa na strzaly na wysokich obrotach. Bo jak wspominalem, gdy autko rozpedzam powoli, to zadnych strzalow nie ma - tyle ze rozpedza sie badzreij mulowato. No i dlaczego na PB jedzie norlamnie, a tylko na gazie tak wariuje niewiem.gif

Napisano

. No i dlaczego na PB jedzie norlamnie, a

> tylko na gazie tak wariuje

Zaniedbany układ zapłonowy przypomina o sobie właśnie przy LPG, mimo że na benzynie wszystko wydaje się być w porządku. Miałem przypadek, że nowe przewody WN były przyczyną strzałów na gazie wink.gif

Napisano
  • Autor

Sluchajcie...dzis rano stala sie rzecz ,no nazwijmy to prawidlowo - straszna buu.gif Autko nie chce mi chodzic na gazie icon_eek.gif Nawet gdy jest w pelni rozgrzane, dam mu obrotow ( slysze charakterystyczny cyk instalacji ) jednk auto gasnie - tak jakby kompletnie nie podawal gazu do silnika icon_rolleyes.gif Nie moge uzyc wyszukiwarki bo ciagle mam takie komunikat :

"Nie możesz teraz korzystać z wyszukiwarki. Spróbuj ponownie za chwilę.

Użyj przycisku wstecz w przeglądarce, aby powrócić do poprzedniej strony."

Co moge w zwiazku z tym zrobic? Bo dzis zaden gazownik nie jest otwarty crazy.gif Watpie zeby to mialo cos wspolnego z raorzadem. Myslalem ,ze moze cos zamarzlo przez noc ( bylo kolo -8st) ale nawet po rozgrzaniu objaw nie znika. Czy jest cos co moge sprawdzic samemu, by rozwiazac ten problem.

EDIT : Watek mozna zamknac. Wszystkie problemy rozwiazane:

1.Nie jechal na gazie bo jeden styk obsunal sie( w okolicach filtra gazu)

2. Rozrzad okazalo sie ze jest OK waytogo.gif

3.Jeden przewod WN jest...nadtopiony od bloku icon_eek.gif Na 4 cylindrze. Stad tez zapewne mialem tak mocne strzaly. A zauwazylem to przypadkiem bo zblizylem niechcacy reka przewody do bloku i mi iskra poleciala icon_eek.gif Odciagnalem na razie przewody na maxa od bloku i juz jedzie normalnie waytogo.gif Nie strzela jump.gif A rano do sklepu po nowe przewody. Zatem dziekuje za uwage i pomoc waytogo.gif

Napisano

Jeszcze jedna mała podpowiedź - nie kupuj byle jakich przewodów WN, tylko jakieś markowe. Dobrze, że sam rozwiązałeś problem ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.