Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nagrzewanie silnika...

Featured Replies

Napisano

Czy jest sens pomagać silnikowi żeby sie szybciej grzał i "kratkę wlotową" (nie wiem jak sie to fachowo nazywa) czymś zastawiać ?

Napisano

> Czy jest sens pomagać silnikowi żeby sie szybciej grzał i "kratkę

> wlotową" (nie wiem jak sie to fachowo nazywa) czymś zastawiać ?

Nie ma sensu, bo jeśli masz sprawny termostat to płyn i tak nie krąży w chłodnicy...

Napisano

> Nie ma sensu, bo jeśli masz sprawny termostat to płyn i tak nie krąży

> w chłodnicy... kiedy silnik jest "zimny", a plyn nie osiagnal wlasciwej temperatury. Z zaslonkami jest tak ze czasem moze spowodowac przegrzanie chlodnicy i "bummm"- pekla i sie z niej lejeeee. Moj wujek w SC mial taka zaslonke i wszystko bylo ok do momentu rozszczelnienia sie chlodnicy... Pozdrawiam i wesolych swiat;)

Napisano

może pomóc bo powietrze nie ochładza tak silnika ok.gif

ja zakrywam zlosnik.gif

Napisano

ja zakrywam kartonem na calej dlugosci na krotkie traski po miescie, jak wiem ze bede dlugo stal w korkach lub cos grubszego na miescie to polowe chlodnicy zaslaniam. ale to 80-90 st i tak czy z kartonem czy bez bedzie sie tak samo nagrzewal silnik.

Napisano
  • Autor

> ja zakrywam kartonem na calej dlugosci na krotkie traski po miescie,

> jak wiem ze bede dlugo stal w korkach lub cos grubszego na

> miescie to polowe chlodnicy zaslaniam. ale to 80-90 st i tak czy

> z kartonem czy bez bedzie sie tak samo nagrzewal silnik.

tylko jak sie ma ten śmieszny znaczek zamiast porządnego wskaźnika temp to nie wiadomo ile *C ma płyn

Napisano

> tylko jak sie ma ten śmieszny znaczek zamiast porządnego wskaźnika

> temp to nie wiadomo ile *C ma płyn

znaczek się zapala przy 90oC zlosnik.gif

Napisano

> Nie ma sensu, bo jeśli masz sprawny termostat to płyn i tak nie krąży

> w chłodnicy...

termostat ma zawór zwrotny który umozliwia minimalny przepłym płynu przez chlodnicę (taka kulka w obudowie termostatu). Z pompy cieczy chłodzącej płyn wypływa podgrzany, strumień dzieli się na dwa, jeden płynie do nagrzewnicy i z powrotem do głowicy,kadłuba i znowu pompa itd. drugi strumień trafia do chłodnicy z racji tego że jest cieplejszy od płynu na górze chłodnicy miesza się z nim i ociepla płyn w całej chłodnicy. Gdyby płym w chłodnicy był zimny otwarcie termostatu spowodowałoby napływ zimnego przechłodzonego płynu do gorącej głowicy i np jej pęknięcie. Zasłonięcie cześciowe wlotu powietrza do chłodnicy zmniejsza napływ zimnego powietrza które chłodzi sam silnik(blok, głowica, miska olejowa) i pozwala szczególnie w mieście szybciej nagrzac silnik. wentylator w uno jest dośc wydajny pod warunkiem że jest sprawny jego czujnik umieszczony w chłodicy. jak się nam silnik zagrzeje w korku to zawsze można podkręcic ogrzewanie jesli boimy się o naszą jednostkę napędowa. Tak ja zakrywam chłodnicę w 2/3 jej powierzchni. silnik szybciej nabiera temperatury ale się nie przegrzewa.

Napisano

ja w zeszłym roku nie zasłaniałem, bo uważałem, że skoro jest sprawny termostat to po co mi tektura cfaniaczek.gif

jednak w tym roku zasłoniłem 2/3 chłodnicy i zauważyłem że szybciej się nagrzewa i trochę mniej pali palacz.gif

jak jeździsz dużo po mieście na krótkich trasach to się opłaca założyć waytogo.gif

ja założyłem kawałek kartonu z dziesięciopaka po Soplicy palacz.gif pasuje idealnie 893goodvibes.gif

Napisano

> jednak w tym roku zasłoniłem 2/3 chłodnicy i zauważyłem że szybciej

> się nagrzewa i trochę mniej pali

A no właśnie. Niby nie ma sensu zakładać a jednak po zasłonięciu chłodnicy widać poprawę. Ja też mam osłonkę na chłodnicę. Taką plastykową, heko. O przegrzanie się nie boję bo raz, ze nie cały wolt jest zasłonięty, dwa, ze mam sprawny wentylator, trzy mam wskaźnik temperatury a cztery to mam ciągle włączone ogrzewanie smile.gif

Termostat podstawą a osłonka wcale nie zabawą zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.