Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

M-10

Featured Replies

Napisano

witam

zamontowalem dzis glosnik PB w skrzyni zamknietej wlasnej roboty i jest problem glosnik nie daje basu tylko buczy pierdzi czy jak to nazwac dlaczego confused.gifconfused.gifconfused.gif

Napisano

Skrzynia jest na pewno dobrze zbudowana? Dobry litraż, pochyła chociaż jedna ściana, wytłumiona? Pamiętaj, że nowy głośnik najpierw trzeba wygrzewac przez ileś godzin grania na połowie mocy na przykład i dopiero dawac mu stopniowo więcej mocy. Dobre wygrzewanie to 2-4 tygodnie jak nic.

Napisano

> litrarz bedzie dobry ale nie mam sciany pochylonej

Te pochylone ściany w subach nie robią tylko po to, żeby ładnie do tylnej kanapy przylegał smile.gif.

Napisano
  • Autor

> Te pochylone ściany w subach nie robią tylko po to, żeby ładnie do

> tylnej kanapy przylegał .

no to swietnie oslabiony.gif wywalilem kase w bloto oslabiony.gif dobra wiem wszystko skrzynia do niczego jest dobra trudno

nie wiesz czy da sie to jeszcze uratowac jakos?

Napisano

> no to swietnie wywalilem kase w bloto dobra wiem wszystko skrzynia

> do niczego jest dobra trudno

> nie wiesz czy da sie to jeszcze uratowac jakos?

Gdy pochylisz jedną ścianę poprzez zcięcie dwóch bocznych i gurnej to wyjdzie Ci mniejszy litraż i ta pochylona musi być większa. Więc uratować możesz tylko tą z głośnikiem (no jak dobrze po kąbinujesz to jeszcze z dwie) grinser006.gif.

Pozdro

Napisano

> co daje pochylona sciana

Z tego co wiem, to chodzi chyba o to, że fale dźwiękowe rozchodzą się bardziej chaotycznie, przez co nie występuje ich wzmacnianie i ściszanie. Inaczej mówiąc skrzynia nie wpada w rezonans (tak mi się wydaje grinser006.gif).

Niech lepiej mądrzejsi się wypowiedzą ok.gif

Napisano

Jedyne co Ci z tego może zostac to przednia sciana i górna. Ściana musi byc pochylona, żeby fale sie wzajemnie nie znosiły. W Twoim przypadku fale idą prostopadle do tylnej ściany, odbijają sie i wracają spowrotem do przedniej ściany pod kątem prostym przez co sie znoszą.

Napisano

> W Twoim

> przypadku fale idą prostopadle do tylnej ściany, odbijają sie i

> wracają spowrotem do przedniej ściany pod kątem prostym przez co

> sie znoszą.

nie w moim przypadku, a autora postu grinser006.gif

Napisano

No następny hehe.gif

Bawicie sie w jakieś drzewka itd, ja zawsze klikam na odpowiedź pierwszą z brzegu i tyle 270751858-jezyk.gif.

Napisano

ja mam zabudowe od kolegi Memphisa z tym głosniczkiem i jedna sciana jest pochylona i gra bardzo dobrze waytogo.gif

Napisano

a ja nie mam żadnej pochylonej ścianki. zwykły matematyczny sześcian i nie narzekam na jakość dzwięku... zlosnik.gif

Napisano

> witam

> zamontowalem dzis glosnik PB w skrzyni zamknietej wlasnej roboty i

> jest problem glosnik nie daje basu tylko buczy pierdzi czy jak

> to nazwac dlaczego

a czym go zasilasz?? masz wszystko dobrze ustawione na wzmacniaczu??

albo moze na radiu masz na makasa jakies podbicie basu czy cos??

tak czy siak, sprawdz najpierw ustawienia wzmacniacza i radia,

koniecznie bez zadnych super bassów czy czegos takiego włączonego.

potem zobacz czy wzmacniacz jest zmostkowany znaczy czy podlaczyles dobrze kable przeważnie plus z jednego kanału a minus z drugiego

i przełączony na jakims przełączniku na "sub ON" albo na "LP" chodzi o to zeby bylo odciecie wszystkiego co nie jest dźwiekiem bassowym 270751858-jezyk.gif

posprawdzaj to zeby.GIF

a pozatym tak jak ktos pisal, nie katuj glosnika od razu, na polowie mocy maks, musisz jezdzic i sluchac sobie muzyki zeby.GIF wtedy glosniczek sie ladnie wygrzeje, a potem to juz mozesz testowac coraz glosniej smile.gif

Pozdrowka biglaugh.gif

Napisano

> a czym go zasilasz?? masz wszystko dobrze ustawione na wzmacniaczu??

> albo moze na radiu masz na makasa jakies podbicie basu czy cos??

> tak czy siak, sprawdz najpierw ustawienia wzmacniacza i radia,

> koniecznie bez zadnych super bassów czy czegos takiego włączonego.

> potem zobacz czy wzmacniacz jest zmostkowany znaczy czy podlaczyles

> dobrze kable przeważnie plus z jednego kanału a minus z drugiego

> i przełączony na jakims przełączniku na "sub ON" albo na "LP" chodzi

> o to zeby bylo odciecie wszystkiego co nie jest dźwiekiem

> bassowym

> posprawdzaj to

> a pozatym tak jak ktos pisal, nie katuj glosnika od razu, na polowie

> mocy maks, musisz jezdzic i sluchac sobie muzyki wtedy

> glosniczek sie ladnie wygrzeje, a potem to juz mozesz testowac

> coraz glosniej

> Pozdrowka

No właśnie teraz mnie oświeciło. Ja kiedyś nie miałem włączonej funkcji loud (czy jakoś tak) na radiu i w ogóle nie było słychać suba, jak włączyłem było ok. Radio było kijowate i mało taką sposobność.

Pozdro

Napisano

Przy włączonym LOUDNESS byłby ewentualne zniekształcenia przy mocnym kopnięciu, a nie głośnik by buczał i pierdział. To ewidentnie wina skrzynki. Jest ona na pewno w 100% szczelna?

Napisano
  • Autor

> Przy włączonym LOUDNESS byłby ewentualne zniekształcenia przy mocnym

> kopnięciu, a nie głośnik by buczał i pierdział. To ewidentnie

> wina skrzynki. Jest ona na pewno w 100% szczelna?

okazalo sie ze nie zeby.GIF

Napisano

> okazalo sie ze nie

to jak to skrecales?? na same wkrety czy jak??

Napisano

> ano

i to jest blad trzeba bylo nie dosc ze poskrecsc to jeszcze na kleju typu np wikol albo podobne ja tak zrobilem i jest szczelna

Napisano

> Jedyne co Ci z tego może zostac to przednia sciana i górna. Ściana

> musi byc pochylona, żeby fale sie wzajemnie nie znosiły. W Twoim

> przypadku fale idą prostopadle do tylnej ściany, odbijają sie i

> wracają spowrotem do przedniej ściany pod kątem prostym przez co

> sie znoszą. \

A jakiej dlugości są te fale , ze mogą sie znosic ?

Czy w Twoim subie zmieścisz przynajmniej polowe długości tej fali icon_rolleyes.gif

Napisano

> Masz pożyczyc suwmiarke?

A chcesz dlugości fal ponizej 100 Hz nia mierzyć smile.gif

Napisano

Nie mam takiej potrzeby smile.gif. Tak czy siak ściana powinna byc pochyła, żeby nie zachodziło zjawisko fali stojącej (dwie fale o tym samym kierunku i przeciwnych zwrotach).

Napisano

> Nie mam takiej potrzeby . Tak czy siak ściana powinna byc pochyła,

> żeby nie zachodziło zjawisko fali stojącej (dwie fale o tym

> samym kierunku i przeciwnych zwrotach).

Nie bedzie fali stojącej , bo dlugośc fali dla najwyzszego zakresu jaki przenosi w zestawie głosnik subbasowy (100 Hz ) wynosi 3,4 metra. Zakladając nawet ze bedzie to polowa jej dlugości to i tak wymiary standardowych skrzynek wykluczają mozliwośc aby takie zjawiska zachodziły . W 30 cm nie "upchniesz" tej dlugości fali smile.gif

Napisano

Wiesz, teoria teorią, ale w praktyce różnie to może byc. Ja i tak dalej obstaje przy tym, że jedna ściana powinna byc pod kątem.

Napisano

> Wiesz, teoria teorią, ale w praktyce różnie to może byc.

To cos jak zyczenia do Mikolaja , nikt w Niego nie wierzy a wszyscy po cichu licza na prezenty smile.gif

Tak tez ludzie chca objasniac sobie pewne zjawiska , jakie w danej sytuacji nie maja miejsca .

Pogody ducha , radości i masy prezentow na Świeta dla WSZYSTKICH .

Napisano

To i ja się podłączę do JW, bo we dwóch będzie raźniej.

Czyli - kształt obudowy zamkniętej jak i pochylenie (lub nie) tylnej ścianki nie mają wpływu na brzmienie subwoofera.

Wpływ ma ogólna stabilność (sztywność) ścianek, litraż paczki oraz jej szczelnoś.

Tak jak już zostało powiedziane wcześniej nic się w tej skrzynce nie będzie odbijać, znosić i rozpraszać, bo nic (czytaj nic=fala dźwiękowa) co gra od 80-100Hz w dół nie zmieści się do takiej paczki ani w całości, ani w połówca a nawet i ćwiertce swojej długości. A skoro się nie zmieści to się nie ma też co odbijać. No chyba że głośnik zabuduje się w autobusie przegubowym, to już fala tam pewnie wejdzie nawet i w całości.

PS

I nie kupować książek pisanych przez wątpliwej jakości teoretyków, którzy zapewne samodzielnie nigdy nie skręcili do kupy sześciu desek.

hehe.gif

Napisano

moja skrzynka tez nie ma pochylonych scianek jest w ksztalcie 2 porosokatow przyczepionych do siebie siankami

280126620-Bez%A0tytu%B3u.jpg

Taki ma przekroj i jest dobrze

Napisano

no fajnie sa rozne teorie jednak czemu kupujac w sklepie obudowe dostajesz ja z pochylona sciana?mysle ze jakies ziarenko prawdyw tymm jest:]

Napisano

> Nie mam takiej potrzeby . Tak czy siak ściana powinna byc pochyła,

> żeby nie zachodziło zjawisko fali stojącej (dwie fale o tym

> samym kierunku i przeciwnych zwrotach).

W CA tylna ścianka jest pochyła najczęściej o 30stopni a to dlatego że oparcie kanapy ma takie pochylenie, natomiast jeśli chodzi o fale i inne takie to która skrzynia z HA ma pochyłą tylną ściankę? A przecież głośnik z CA i HA tak samo działa i takie same fale wywołuje.

Napisano

> no fajnie sa rozne teorie jednak czemu kupujac w sklepie obudowe

> dostajesz ja z pochylona sciana?mysle ze jakies ziarenko prawdyw

> tymm jest:]

Tym ziarenkiem prawdy jest to, że skrzynka z pochyloną tylną ścianką lepiej pasuje do pochylonego oparcia kanapy. I na tym kończy się cała teoria odbić i powstawania fal stojących wewnątrz małych obudów dla głośników grających w paśmie poniżej 100Hz.

Tak więc teoria jest nadal oraz nieustannie jedna i ta sama, tylko co niektórzy chcą sobie do niej dorobić własną i z palca wyssaną wersję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.