Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poziom oleju...

Featured Replies

Napisano

Witam. Jak w opisie , z rana na zimnym silniku pokazuje na bagnecie jakby dwa maxymalne stany czyli za duzo po wytarciu szmatką pokazuje niecaly max czyli ok po uruchomieniu silnika na bagnecie jest ledwo widoczny znak oleju po nizej minimum. I tu pytanie czy tez tak macie w swoich wozach ? Pytanie zadaje bo w marcu naprawialem glowice [spawana] i teraz zastanawiam sie czy znowu cos sie nie dzieje tym bardziej ze zauwarzylem ubytki plynu . Nie chcialbym jeszcze raz przez to przechodzic angryfire.gif dzieki za odpowiedzi

Napisano

No nie dziwne, że po uruchomieniu silnika inaczej pokazuje

Ja sprawdzam poziom oleju po osiągnięciu temp. i odczekaniu ok. 10 minut jak olej spłynie. Co ciekawe słyszałem również o sprawdzaniu poziomu oleju na zimnym silniku ale raczej nie jest to prawidłowe wskazanie.

Napisano

rozgrzany samochód stawiasz na równej powierzchni, gasisz silnik, czekasz 5 minut i sprawdzasz.

TAk wg teorii powinno się dokonywać pomiaru poziomu oleju w silniku.

(jak sprawdzisz bezpośrednio po wyłączeniu silnika oleju będzie trochę mniej bo nie zdąży spłynąć i jak będziesz sprawdzał poziom oleju na zimnym silniku to też bedzie go mniej, bo olej się kurczy wraz ze spadkiem temperatury [nawet o 10% przy zmianie temp o 100 stopni])

o tym że najpierw wycierasz bagnet szmatką, potem dopiero go wkładasz i odczytujesz poziom, chyba nie muszę wspominać

Napisano
  • Autor

Co ciekawe słyszałem również o

> sprawdzaniu poziomu oleju na zimnym silniku ale raczej nie jest

> to prawidłowe wskazanie.

A mnie wlasnie jak dobrze pamietam uczono sprawdzania oleju na zimnym silniku no ale to bylo z 20 lat temu wiec niewiem.gif

Napisano
  • Autor

jak będziesz sprawdzał

> poziom oleju na zimnym silniku to też bedzie go mniej, bo olej

> się kurczy wraz ze spadkiem temperatury [nawet o 10% przy

> zmianie temp o 100 stopni])

No ale on wlasnie na zimnym pokazuje dwa maxymalne stany confused.gif nie wiem scieka gdzies po sciankach i osiada na bagnecie czy co niewiem.gif zkad on niewiem.gif

Napisano

> jak będziesz sprawdzał

> No ale on wlasnie na zimnym pokazuje dwa maxymalne stany nie wiem

> scieka gdzies po sciankach i osiada na bagnecie czy co zkad on

no przecież Ci napisałem, że bagnet się wyciera szmatą, wkłada i dopiero wtedy odczytuje. Jak wyciągasz bagnet po raz pierwszy i juz odczytujesz poziom, to sa zakłamania

Napisano

a tak znalazłem na stronie platinumoil

Quote:

Kto chce być przezornym, ten sprawdza poziom oleju co 1000 do 2000 km. Powinno się to odbyć w kilka minut po wyłączeniu silnika na równym podłożu aby uzyskać możliwie dokładny wynik. Olej uzupełnia się, kiedy wskaźnik oleju opadnie w pobliże kreski odpowiadającej minimum.

Nie zostanie wówczas przekroczona minimalna granica przy ostrej jeździe, co mogłoby oznaczać ogromne niebezpieczeństwo dla pojazdu. Także nie powinno się przekraczać poziomu maksymalnego, bo w przeciwnym razie wzrośnie zużycie oleju a katalizator może ulec uszkodzeniu . Optymalny poziom oleju to wskazanie w środku pomiędzy oznaczeniem minimalny i maksymalny.

Napisano
  • Autor

Dzieki za podpowiedzi jutro sprawdze i mam nadzieje ze bedzie ok 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.