Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podmiana altków delco na bosch

Featured Replies

Napisano

witam,

w Wigilie zapaliła mi się kontrolka ładowania (nie chciała zgasnąć nawet po wyjęciu kluczyka). teraz pali się w czasie jazdy im więcej gazu tym mocniej. po lekturze archiwum wiem już że to regulator napięcia i prawdopobnie diody prostownicze.

zmierzyłem napięcia na klemach z aku i na zgaszonym silnik, mam 12,2V; na zapalonym przy jałowych obrotach 13,5V, przy 3000obr/min jakieś 16V. mimo wszystko puściłem ciężarną żone do pracy z przykazaniem żeby 200obr/min nie przekraczała spineyes.gif

zastanawiam się czy warto inwestować w naprawe tego delco. znalazłem regulator i diody za około 80pln na allegro, ale firma z gdańska więc pewnie przyjdzie po niedzieli. dodatkowo alternator zaczął świszczeć więc pewnie też łożyska, a i przy okazji szczotki, więc w sumie części plus robota conajmniej 200pln. crazy.gif

parę osób wsadziło łatwiejsze w naprawie bosche i tu moje pytanie czy taki z allegro podejdzie? mam pasek wieloklinowy, klimy brak. niestety nie umiem odczytać numeru mojego delco ani czy jest 70 czy 100A.

problem może być tylko z mocowaniem (podobno są 2 typy mocowań) ale nie wiem za bardzo jak je odróżnić hmm.gif

warto w ogóle kupować taki na oko 10letni altek? czy już lepiej brać taką niby nówke allegro wawa ?

sprawa oczywiście gardłowa bo żona ciągnie na weekend w górki alien.gif

pozdro

grześ

ps. święta święta i po świętach

Napisano

Qmpel jezdzi na z takim nowym od kilku miesiecy i twierdzi ze jest ok. W starym mial takie same objawy jak Ty i tez mu sie nie oplacalo naprawiac go

Napisano

Witam. Problem altka przerabiałem w lipcu. Miałem dokładnie taki sam przypadek jak Ty, też padlo Delco a za regenerowany z gwarancją śpiewali 280zł. Próbowałem zamontować taki jak podałeś w linku ale nie pasowało mocowanie( 150zł ) Kolega jednak namówił mnie na Taki i chodzi jak złoto. Dałem za niego 150zł po znajomości na szrocie( szkoda że kumpel wyjechał za chlebem). Tak więc polecam boscha ale tego nowszego.

P.S. Szwagier siedzi w motoryzacji i mówił że żeby spalić boscha trzeba się naprawdę postarać. Pozdrawionka

Napisano

Witam poświątecznie,

taki sam alternator, z identycznymi objawami wymontowałem (w marcu 2007) i zawiozłem do elektryka. Wymienił mostek prostowniczy, regulator napięcia i oba łożyska. Za całość wziął 190 zł i dał 0,5 roku gwarancji. Jak do tej pory wszystko OK, a ja przynajmniej wiem co mam.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.