Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AII] zapowietrzony uklad chlodzenia?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Pomimo przekopania kącika wyszukiwarką nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Sytuacja jest taka:

- odpalam autko bez problemów

- ogrzewanie włączone

- przejeżdżam około 3km i z kratek leci już ciepłe powietrze

- przez całą trasę (ok. 70km) nie ma problemów z zimnym powietrzem z nawiewów - czasami muszę nawet zmniejszyć ogrzewanie

- problem -->> przez całą trasę wskazówka temperatury niemal nie podnosi się z położenia zerowego (drgnie może jakieś 2mm).

W zeszłym tygodniu wymieniałem chłodnicę i na miejscu mechanik oczywiście nagrzał silnik do temperatury otwierającej termostat po czym uzupełnił płyn chłodzący. Płynu po tygodniu jeżdżenia nie ubywa. Przez pierwsze kilka dni wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej działał OK, od wczoraj coś się zaczęło dziać.

No i teraz pytania:

- czy możliwe jest, aby się gdzieś coś zapowietrzyło w układzie chłodzenia (i jak to odpowietrzyć)?

- czy jest to jednak uszkodzenie samego czujnika (jak to sprawdzić? gdzie się wpiąć miernikiem?)

- termostat wydaje mi się że działa - podczas jazdy co jakiś czas czuć bylo jakby uderzenia fali cieplego powietrza co jakiś czas przy jeździe ze stałą prędkością na trasie. Testu Macajewa wink.gif nie robiłem - godzinę temu wróciłem do domu i padam na pysk.

- gdzie mogę znaleźć jakiś przystępny opis/schemat układu chłodzenia?

Napisano

wykonaj test macajewa . jezeli waz wych. do chlodnicy bedzie zimny a po dluzszej chwili zrobi sie gwaltownie goracy to masz ok . mozesz do kontroli na zimno spryskac chlodnice wgornej czesci woda ,bedziesz widzial moment otwarcia termostatu jak zacznie gwaltownie parowac

mlotek.gif

Napisano

mi po naprawie i zalanu plynu mechanior troche tam pomacal weze zeby odpowietrzyc a pozniej po jakichs 15km kazal odkrecic korek od zbiorniczka wyrownawczego w celu odpowietrzenia - na zapalonym silniku - wtedy nie wystrzeli para

nie wiem czy mialo to jakis sens ale uklad spoko odpowietrzony

Napisano

> wykonaj test macajewa . jezeli waz wych. do chlodnicy bedzie zimny a

> po dluzszej chwili zrobi sie gwaltownie goracy to masz ok .

> mozesz do kontroli na zimno spryskac chlodnice wgornej czesci

> woda ,bedziesz widzial moment otwarcia termostatu jak zacznie

> gwaltownie parowac

Widzialem kolesia ktory macal te weze efekt poparzona reka i pol twarzy wiec radze ostroznosc.

Napisano

> Widzialem kolesia ktory macal te weze efekt poparzona reka i pol

> twarzy wiec radze ostroznosc.

to niezły gość...

wyrwał wąż czy co?

setki ludzi to robią i się nic nie dzieje

ale niech będzie - zalecana ostrożność idea.gifwink.gif

Napisano

> to niezły gość...

> wyrwał wąż czy co?

> setki ludzi to robią i się nic nie dzieje

> ale niech będzie - zalecana ostrożność

Waz byl stary koles nacisnal na niego i waz pekl.

Napisano
  • Autor

> wykonaj test macajewa . jezeli waz wych. do chlodnicy bedzie zimny a

> po dluzszej chwili zrobi sie gwaltownie goracy to masz ok .

> mozesz do kontroli na zimno spryskac chlodnice wgornej czesci

> woda ,bedziesz widzial moment otwarcia termostatu jak zacznie

> gwaltownie parowac

Wykonalem i .. nie wiem co o tym myslec. Grzecznie czekajac az samochod sie nagrzeje (bez przygazowek) sie nie doczekalem. Delikatnie cieplejsze powietrze szlo z kratek, ale wskazowka ni dudu, a wąż zimny. Normalnie w takcih warunkach po 5 minutach juz bylo 90*. Pojedzilem troche na II biegu po blokowisku przez jakies 5-10 minut. Cieplo z kratek komfortowe ale bez upalu. Dotykam weza dochodzacego do chlodnicy - goracy, chlodnica tez, ale nie na tyle, zeby od razu parzylo (czyli grubo ponizej 90*). Ot tak sobie po 3 dniach od wymiany chlodnicy padlby termostat? Dlaczego? Fuszera jakas przy wymianie chlodnicy? Czy moze do silnikow SZR jest inny typ niz do pozostalych i mnie zrobili w trabe?

Zanim pojade do mechaniora mam jeszcze pytania:

- gdzie jest ten cholerny czujnik temp.? (najlepiej fota jakas, bo z obrazkow Etzolda jak i tych co tu znalazlem nie moge dojsc, gdzie to jest)

- poniewaz podzialka na skali temp. silnika jest dosc umowna, od jakiej mniej wiecej temp. wskaznik powinien zaczac sie podnosic?

Napisano

ma dosc duza bezwladnosc .kup termostat ktory ma oznaczona temp.

otwarcia na min 95st .zgodnie z instr. temp . otwarcia 95 st. calkowite otwarcie 107 st C. po otwarciu term. na czujniku powinienes miec ok 5V

Napisano

U mie była podobna sytuacja mam 1,7 DTI. Wymieniłem termostat i jest ok. Temp. stoi az milo.

Pozdrawiam.

Napisano

>granat .ja mam co prawda SZ ale wmysle ze bedzi w tym samym miejscu .stan przy blotniku prawym tak zebys widzial altka iskieruj wzrok z altk w kierunku przodu czujnik stoi pionowo wrogu silnika

kabelek z wsowka

Napisano

> U mie była podobna sytuacja mam 1,7 DTI. Wymieniłem termostat i jest

> ok. Temp. stoi az milo.

> Pozdrawiam.

a u mnie jest z kolei taka sytuacja, wymienilem termostat razem z uszczelkami, wczesniej mialem wyciek "skądś" i podejrzewalem okolice termostatu, okazalo sie ze jedna z tych krociutkich rurek przy termostacie byla naderwana, podcielismy z mechem ja, do tego wymiana wkladu termostatu (firmy Mera) oraz uszczelek na termostacie i jest sucho. A moj problem polega na tym (i narastalo stopniowo od jesieni) ze gdy lecial nawiew z kratek, to cieple powietrze lecialo tylko wtedy jak silnik byl na obrotach, jak wrzucalem luz to po chwili lecialo letnio/zimne powietrze, czy mozliwe jest ze mam przytkana nagrzewnice?? bo kumpel tak twierdzi ze jak gazuje to pompa tloczy mocniej i poleci cieply plyn przez nagrzewnice, nie wiem co o tym sadzic.

Natomiast drugi problem z ukladem chlodzenia dotyczy wybijania plynu przez korek od zbiorniczka, wymienilem korek (wzialem od kumpla z corsy) i dalej to samo, domyslam sie ze uklad nie odpowietrzony ale przegonilem astre na postoju otwierajac co chwile korek i nic z tego, podkladam szmate wokol korka bo mokry zbiornik (a kabelki i bezpieczniki zaraz obok), znacie jakies rozwiazanie na to chlodne powietrze na jalowym biegu oraz wybijanie wody przez korek?

Napisano
  • Autor

> ma dosc duza bezwladnosc .kup termostat ktory ma oznaczona temp.

> otwarcia na min 95st .zgodnie z instr. temp . otwarcia 95 st.

> calkowite otwarcie 107 st C. po otwarciu term. na czujniku

> powinienes miec ok 5V

Polećcie pliz jakiś dobry i niedrogi warsztat w Łodzi. Wymiana w silniku SZR łączy się z wymontowaniem koła zębatego i rolki przy rozrządzie.

Napisano

> Polećcie pliz jakiś dobry i niedrogi warsztat w Łodzi. Wymiana w

> silniku SZR łączy się z wymontowaniem koła zębatego i rolki przy

> rozrządzie.

Granat zmierz napiecie na czujniku na zimno .musi byc duzo .odpal silnik rozgrzej dootwarcia termostatu i ponownie zmierz napiecie na czujniku .powinno byc w granicach 5V.jednoczesnie kontroluj wskazania wskaznika paliwa czy cie nie oszukuje .mozesz miec uwalony stabilizator nap.oba czujniki sa znigo zasilane .zdrugiej strony dziwne ze nie mozesz rozgrzac na postoju ,nie bac nicierpliwy , musi na postoju tez sie otworzyc .jezeli waz robi sie stopniowo coraz cieplejsz to termostat jest out iniekoniecznie musisz rozwalac rozrzad aby to usunac . jak nie masz miernika to kup wmarkecie za 15 -20 zeta w warsztacie wydasz grubo wiecej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.