Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przerobienie instalacji na BLOS w silniku V8?

Featured Replies

Napisano

Panowie mam takie pytanie:

Wczesniej bylo inne pytanie, ale teraz zmiana orientacji - co sadzicie na temat montazu blosa w silniku 3.9 litra z wtryskiem V8? Pomoze cos? BO samochod obecnie jest bardzo ospaly i jak na bezynie jedzie cudownie to na gazie sie wlecze... Spalanie i tak jest okolo 20 litrow, wiec 1 w ta czy w tamta nie robi roznicy.

Obecnie jakas instalacja z komputerkiem, przelaczajaca sie gdy silnik osiagnie dana temperature. Chodzi bez problemow.

Napisano

> I teraz pytanie: co sie zmienia,

Zostaje zbiornik i przewody od zbiornika do parownika.

Napisano
  • Autor

no to straszne koszty z tego co sie orientowalem frown.gif

A mozecie mi powiedziec czy cos da zalozenie blosa?

Co do instalacji - napewno jest dobrze wyregulowana, dobrze zalozona i markowa.

Napisano

> Panowie mam takie pytanie:

> Wczesniej bylo inne pytanie, ale teraz zmiana orientacji - co

> sadzicie na temat montazu blosa w silniku 3.9 litra z wtryskiem

> V8? Pomoze cos? BO samochod obecnie jest bardzo ospaly i jak na

> bezynie jedzie cudownie to na gazie sie wlecze... Spalanie i tak

> jest okolo 20 litrow, wiec 1 w ta czy w tamta nie robi roznicy.

> Obecnie jakas instalacja z komputerkiem, przelaczajaca sie gdy silnik

> osiagnie dana temperature. Chodzi bez problemow.

To masz problem z regulacją tego gazu, a nie dławieniem dolotu. Jakby na benzynie się wlókł, to by blos mógł cos pomóc.

Napisano
  • Autor

> To masz problem z regulacją tego gazu, a nie dławieniem dolotu. Jakby

> na benzynie się wlókł, to by blos mógł cos pomóc.

No ale instalacja jest wyregulowana podobno bardzo dobrze, bylem w 3 niezaleznych serwisach markowych.

Wszyscy pisza ze do tego silnika najlepiej sekwencje bo bedzie zamulony (tak wlasnie jak moj), tylko ze u mnie samochod ma juz normalna instalke, a ja nie mam pieniedzy zeby wlozyc w sekwencje.

Dlatego tez mysle nad blosem, bo podobno znacznie on pomaga z tego co czytalem w archiwum i innych zrodlach

BTW: nie wiem czy na benzynie jedzie tak jak orginalnie (mam go z gazem), ale napewno nieporownywalnie lepiej niz na gazie...

Napisano

> no to straszne koszty z tego co sie orientowalem

> A mozecie mi powiedziec czy cos da zalozenie blosa?

> Co do instalacji - napewno jest dobrze wyregulowana, dobrze zalozona

> i markowa.

Dostępny na rynku Blos jest przewidziany dla silników o mocy do 150KM. Podobno po tuningu-wygładzeniu gardzieli wewnątrz wyrabia do 200KM. Jaką moc ma twój silnik? Bo może trzeba by zastosować do niego dwa blosy?

Co do tego czy twój silnik jest aktualnie zdławiony przez instalację gazową to najłatwiej się przekonać poprzez porównanie z takim samym autem bez gazu lub wymontowanie u Ciebie miksera gazu, reset kompa benzynowego i poganianie na benzynce do ,,zafiksowania" przez komputer nowych parametrów dla benzyny. Z marszu łatwo porównać przelot miksera gazu. Blos przy pełnym otwarciu odpowiada zwężce o średnicy 45mm. Ciekawe jaki zamontowano u Ciebie?

Odrębna rzecz warta sprawdzenia to skład mieszanki na gazie pod obciążeniem. Czy gazownicy podłączali laptopa do kompa gazowego i sprawdzali odczyty z sondy lambda podczas jazdy?

Napisano

> Bo może trzeba by zastosować do niego dwa blosy?

No tak, tylko jak te dwa BLOSy potem wyregulować, żeby oba dawały właściwą mieszankę ...

Według mnie to jednak sprawa regulacji lub wydajności parownika - może przywiększym obciążeniu nie wyrabie.

Zastanawiam się czy sprawdzali mieszankę podczas jazdy, czy tylko na postoju ...

Napisano
  • Autor

nie mam zielonego pojecia, wiem ze samochod jest bardzo zamulony podczas jazdy na gazie i tyle frown.gif

Z tego co czytam z wyciagu swiadectwa homologacji:

Reduktor Lovato, tak samo zawor gazowy

Weilozawor, obudowa i zawor tankowania Tomasetto

Uklad elektroniczny Autronic Al-700

Czy wiecie gdzie w Warszawie znajdzie sie ktos kto zajrzy co sie tam dzieje i ewentualnie podlaczy sie do tego ukladu elektronicznego?

Napisano

mialem podobna przypadlosc w audi v8 na benzynce super na gazie tragedia moj gazownik zalozyl mi dwa miksery i znacznie pomoglo ale nie bylo super

znam bardzo dobrego fachowca ale w Łomży (moge dac nr telefonu) bardzo pomocna osoba i znajaca sie na rzeczy robi wszelakie wynalazki teraz mam gs 300 ze zwykla instalacja i nie czuje roznicy .

Chcialem u niego zalozyc sekwencje ale mi odradzil .

Ja mam w kieszeni 2 tysie a on super reklame w mojej osobie

kiedys mialem ls 400 w zwyklej instalacji .

jedzi do dzis ma 600 tys w kolach

z tego 200 tysi na gazie

moim zdaniem wszystko najpierw zalezy od czlowieka potem od sprzetu

pozdr

Napisano

Jak masz instalacje stag 300 to pogadaj na stronie producenta na ich forum są tam prawie sami instalatorzy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.