Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana chłodnicy....

Featured Replies

Napisano

Hej !

będe wymieniał chłodnicę w swoim punciaku, gdyż kapie z niej płyn.

Mam pytanie... czy ktoś robił już jakiś manual? nie znalazłem zdjęć z tej operacji .. jakby ktos miał jakieś sugestie...

Proszę napiszcie mi dokładnie jak odpowietrzyć układ... krok po kroku jak dla dziecka... nie chce czegoś spaprać...

PS: mam jeszcze jeden problem, gdy auto było kiedyś u mechanika.. zerwał mi gwint w odpowietrzniku tym co idzie do nagrzewnicy... nie mogę go wykecić... jak mogę ten problem rozwiązać?

słyszałem że niektórzy robią sobie nowy gwint, wsadzają tam śrubkę czy coś i to jest odpowietrznik.. ale prosiłbym o jakieś dokładne opisy.

275092106-Image1.jpg

Prosze o wyrozumiałość smile.gif

Napisano

No manuala do tego nie ma na naszej stronie i chyba Yabollek by to pięknie opisał smile.gif

Napisano
  • Autor

> Hej !

> będe wymieniał chłodnicę w swoim punciaku, gdyż kapie z niej płyn.

> Mam pytanie... czy ktoś robił już jakiś manual? nie znalazłem zdjęć z

> tej operacji .. jakby ktos miał jakieś sugestie...

> Proszę napiszcie mi dokładnie jak odpowietrzyć układ... krok po kroku

> jak dla dziecka... nie chce czegoś spaprać...

> PS: mam jeszcze jeden problem, gdy auto było kiedyś u mechanika..

> zerwał mi gwint w odpowietrzniku tym co idzie do nagrzewnicy...

> nie mogę go wykecić... jak mogę ten problem rozwiązać?

> słyszałem że niektórzy robią sobie nowy gwint, wsadzają tam śrubkę

> czy coś i to jest odpowietrznik.. ale prosiłbym o jakieś

> dokładne opisy.

> Prosze o wyrozumiałość

Nie wiem jak w 55tce, ale ja u siebie mam dwa odpowietrzniki na przewodach ( plus trzeci w chłodnicy ).

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak w 55tce, ale ja u siebie mam dwa odpowietrzniki na

> przewodach ( plus trzeci w chłodnicy ).

jak to dwa odpowietrzniki na przewodach?

a nie tylko jeden ???? (ten co idzie do nagrzewnicy)

gdzie ew. ten drugi na wężach?

1. na chłodnicy

2. na wężu do nagrzewnicy

3. ?

Napisano
  • Autor

> jak to dwa odpowietrzniki na przewodach?

Takto. zlosnik.gif jeden ten widoczny lepiej, na jednym przewodzie do nagrzewnicy, drugi troszkę schowany, niżej, na drugim przewodzie do nagrzewnicy... Szukalem fotki, ale nima....

Napisano

> Takto. jeden ten widoczny lepiej, na jednym przewodzie do

> nagrzewnicy, drugi troszkę schowany, niżej, na drugim przewodzie

> do nagrzewnicy... Szukalem fotki, ale nima....

Jest fotka. zlosnik.gif

275092180-IM004338dwazaworki.jpg

Napisano

> Jest fotka.

No - bo już się przestraszyłem rotfl.gif

Napisano

> Takto. jeden ten widoczny lepiej, na jednym przewodzie do

> nagrzewnicy, drugi troszkę schowany, niżej, na drugim przewodzie

> do nagrzewnicy... Szukalem fotki, ale nima....

w 75 jest jeden, wiec w 55 pewnie tez zlosnik.gif

Napisano

witam !

sam ostatnio wymieniałem chłodnicę to chętnie się z kolegą podziele doświadczeniami.W perwszej kolejności spuszczasz płyn,następnie demontujesz taką zaślepkę w zderzaku (trzyma sie na takich języczkach ) za niąznajduje sie taka śruba,jak popatrzysz na zderzak to znajduje sie pod tą cześcią maski która jest zagięta,odkręcasz te śrubkę bo to ona głównie trzyma cały zespół chłodnica-wentylator,nastepnie odkręcasz wentylator z obudową (cztery śruby) i demontujesz delikatnie chłodnićę (jest osadzona na gumowych poduszkach "na wcisk" lekko ją odchlasz i jak nie masz kanału to musisz sie trochę pomeczyć bo żeby wyjąć chłodnicę "do góry" musissz najpierw zdemontować te plastikowe osłony,jak to zrobisz spokojnie wyciągasz chłodnicę,MONtaż przeprowadzasz w odwrotnej kolejności,przed zalaniem możesz przepłukać cały układ.

co do odpowietrzenia to powiem tak (szczególnie w autach z wysoko umieszczonym reduktorem jest to problem........):zawsze było dosyć ciężko dobrzee odp.układ ,ale ostatnio wpadłem na takipomysł:odkreciłem oba odpowietrzniki (jeden na chłodnicy drugi na wężu który idzie do chłodnicy),i powoli zacząłem nalewać płynu jak poziom doszedł do max i ztego odp.który jest w chłodnicy zaczął wyciekać płyn zakręciłem go i wtedy zacząłem dmuchać do otoru wlewowego chłodnicy tak długo aż z odp.na wężu nagrzewnicy zaczął wypływać płyn,wtedy go zakręciłem,i to by było na tyle,udało mi sie ukłąd odp.dokłądnie za pierwszym razem co w punto nie jest takie proste...........póżniej odpaliłem silnik i poczekałem aż sie wentyl.włączy (pełne otwarcie termostatu),wyłączyłem silnik poczekałem aż ostygnie i dolałem minimalnie płynu

,tak żeby był na max.

pozdrawiam

p.s.

jak już wszystko poskładasz nie zapomnij podłączyć czujnika wentylatora i samego wentylatora bo w lecie nieszczescie gotowe......,zaopatrz się też w 2-3 objemki na węże chłodnicy i koniecznie wymień płyn (nie musisz jeżeli był zmieniany niedawno) ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.