Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowanie akumulatora?

Featured Replies

Napisano

Witam mam do was szybkie pytanie :jakie optymalne napiecie powinno byc na biegunach akumulatora podczas ladowania prostownikiem ?Takie jak z alternatora?Pytam bo moj prostownik cos swiruje i nie chcial bym popsuc akumulatora .

Napisano

> Witam mam do was szybkie pytanie :jakie optymalne napiecie powinno

> byc na biegunach akumulatora podczas ladowania prostownikiem

> ?Takie jak z alternatora?Pytam bo moj prostownik cos swiruje i

> nie chcial bym popsuc akumulatora .

to zależy od rodzaju akumulatora .te typowo bezobsługowe typu centra futura ładuje się napięciem ktore nie przekracza 14.4V najlepszy do tego jest prostownik z zasilacza ups .

pozostałe takie jak centra plus ładuje się napięciem nieprzekraczającym 15.8V lub gdy temperatura elektrolitu wzrośnie powyżej 40C .wtedy ładowanie akumulatora należy przerwać

Napisano

> Witam mam do was szybkie pytanie :jakie optymalne napiecie powinno

> byc na biegunach akumulatora podczas ladowania prostownikiem

> ?Takie jak z alternatora?Pytam bo moj prostownik cos swiruje i

> nie chcial bym popsuc akumulatora .

zalecane jest ładowanie prądem 10 krotnie mniejszym od pojemności akumulatora. Zakładamy, że masz 40 Ah, czyli około czwóreczką powinien sobie delikatnie pykać cała noc ok.gif

Napisano

> 4czką ale przez 24h

No... jeśli byś utrzymał natężenie 4A przez 24h to akumulator już raczej Ci nie posłuży....

Jeśli akumulator jest rozładowany to należy ograniczyć prąd początkowy ( nie może być większy niż 1/10 pojemności ). Podczas ładowania prąd sam spada, przy czym należy kontrolować temperaturę elektrolitu, aby nie dopuścić do zbyt intensywnego gazowania ( powoduje to zasiarczenie aku ).

Napisano

> 4czką ale przez 24h

też zależy w jakim stanie akumulator był, ja ładowałem rozładowany (auto nie odpaliło) akumulator przez nockę i rano no problem, kwestia przejechania paru km, altek wsio wyrówna ok.gif

Napisano

Podręcznikowa zasada ładowania akumulatora to: ładowanie prądem dziesięciogodzinnym do oznak pełnego naładowania tzn: gęstość elektrolitu 1,28 g/cm^3, gazowanie akumulatora.

W praktyce można kupić w sklepie motoryzacyjnym aerometr (niecałe 10 zł) i ładować prądem 0,1*Poj. akum., przy czym należy kontrolować co jakiś czas temperaturę. Gdy aerometr wskaże 1,28 lub osiągnie zieloną skalę przerywamy ładowanie. Czas takiego ładowania jest zależny od stopnia rozładowania akumulatora.

Jeśli chodzi o napięcie na zaciskach akumulatora to nie jest ono istotne, najważniejszy jest PRĄD ŁADOWANIA, na jego wartości musimy się skupiać. Przy tanich prostownikach prąd w miarę ładowania będzie nam malał, jest to zjawisko normalne, chcąc skrócić czas ładowania musimy co jakiś czas go podkręcić do zadanej wartości - pamiętajmy o kontroli temperatury akumulatora.

Gdy nam się spieszy i chcemy szybko podładować akumulator to można na krótko dać prąd 2-3 krotnie większy od dziesięciogodzinnego - do czasu gazowania - trzeba pilnie kontrolować temperaturę. Akumulator takie krótkie zwiększenie prądu wytrzyma - pod warunkiem, że nie ładujemy tak za każdym razem.

Napisano

> Jeśli chodzi o napięcie na zaciskach akumulatora to nie jest ono

> istotne,

Pod warunkiem, że będzie wyższe niż napięcie ładowanego akumulatora ok.gif

Napisano

> Pod warunkiem, że będzie wyższe niż napięcie ładowanego akumulatora

Oczywiście, inaczej nie będzie płynął prąd do akumulatora - ale to już wchodzimy w prawa elektrotechniki

Napisano

> No... jeśli byś utrzymał natężenie 4A przez 24h to akumulator już

> raczej Ci nie posłuży....

> Jeśli akumulator jest rozładowany to należy ograniczyć prąd

> początkowy ( nie może być większy niż 1/10 pojemności ). Podczas

> ładowania prąd sam spada, przy czym należy kontrolować

> temperaturę elektrolitu, aby nie dopuścić do zbyt intensywnego

> gazowania ( powoduje to zasiarczenie aku ).

Mam tylko małą uwagę, że gazowanie nie powoduje zasiarczenia, tylko wypadanie masy czynnej z płyt i tym samym maleje pojemność akumulatora. Zasiarczenie jest spowodowane długim przechowywaniem nienaładowanego aku

Napisano

> Mam tylko małą uwagę, że gazowanie nie powoduje zasiarczenia, tylko

> wypadanie masy czynnej z płyt i tym samym maleje pojemność

> akumulatora. Zasiarczenie jest spowodowane długim

> przechowywaniem nienaładowanego aku

Hmm muszę sobie jeszcze poczytać, ja znam taką wersję, że jak sobie bąbelek wędruje po płycie to w tym miejscu nie styka się ona z kwasem tylko z gazem i następuje właśnie zasiarczanie...

Jak faktycznie masz rację to zwracam honor wink.gif

Napisano

> Hmm muszę sobie jeszcze poczytać, ja znam taką wersję, że jak sobie

> bąbelek wędruje po płycie to w tym miejscu nie styka się ona z

> kwasem tylko z gazem i następuje właśnie zasiarczanie...

> Jak faktycznie masz rację to zwracam honor

kolego,zasiarczenie to krystalizacja "trwałego" siarczaniu ołowiu na płytach wskutek zbyt długiego przechowywania rozładowanego aku,a wskutek gazowania energia mechaniczna wyzwalana podczas tego procesu powoduje tak,jak kolega wyżej napisał,spływ mas czynnych z płyt,co obniza pojemnośc robocza aku i może prowadzić do zwarcia wewnętrznego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.