Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo 1,6 czasem chodzi na 3 gary???

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam taki problem.

Od pewnego czasu, jak zaczęło się robic chłodniej. Czasem gdy silnik jest tak średnio wychłodzony, autko przy odpalaniu wariuje. Zapala się kontrolka silnika i czuc ewidentnie, że autko nie chodzi na wszystkie cylindry. Nie ma mocy, ale trzyma równo obroty. Po całkowitym przestudzeniu silnika odpala bez problemu na wszystkie cylindry i potem jest już wszystko ok. Przy całkowicie rozgrzanym silniku też nie ma problemów.

Wymieniłem oczywiście świece i kable bo już im się to należało, ale problem pozostał.

Przy okazji. Robiłem to w Norauto i kolesie podłączyli mi źle kable i autko kompletnie sfiksowało, a oni rozkładali ręce i twierdzili, że to jakiś poważniejszy problem. Dla mnie to już szczyt.

Podejrzenia padły teraz na cewkę, ale nie chciałbym jej wymieniac tak w ciemno. Jak autko postawiłem u mechanika (to on poprawił, to co spartaczyli w Norauto). To stwierdził, że może to byc cewka bo w momencie jak autko chodzi na 3 gary i poruszy się fajką od świecy na 2 cylindrze, to on się włącza i słychac takie cyknięcie od cewki. Trudno jednak to zdiagnozowac gdy autko raz chodzi ok, a raz nie. Oględziny samego silnika nie wskazują na jakiekolwiek uszkodzenia. Raczej chodzi jednak o układ zapłonowy.

Czy to może byc coś jeszcze?

Pozdrawiam

PS

Jak autko chodzi na 3 cylindry nie da się go przełączyc na gaz, ale to akurat chyba normalne.

Napisano

> Jak autko chodzi na 3 cylindry nie da się go przełączyc na gaz, ale

Z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę powiedzieć że to cewka. Miałem identyczne objawy związane z gazem - tj brak możliwości przełączenia na LPG - z tym że u mnie cewka pracowała na 3 cylindry po rozgrzaniu.

1. Opcja prostsza - spróbuj podmienić cewkę od jakiegoś BBMowicza

2. Opcja trudniejsza - kiedy wystąpi problem (3 garnki i marchewka) to odłączaj po kolei kable WN i sprawdzaj czy dają iskrę.

Napisano
  • Autor

> 1. Opcja prostsza - spróbuj podmienić cewkę od jakiegoś BBMowicza

To samo doradzał mi mechanik, tylko niestety nie znam nikogo kto mógłby mi użyczyc cewki na parę godzin smile.gif))

> 2. Opcja trudniejsza - kiedy wystąpi problem (3 garnki i marchewka)

> to odłączaj po kolei kable WN i sprawdzaj czy dają iskrę.

No właśnie tego próbowaliśmy z mechanikiem. Nie chodzi zawsze ten sam gar, ale przy poruszeniu fajki od świecy na tym cylindrze, coś tam przeskakuje i autko zaczyna śmigac na wszystkie gary. Mechanik stwierdził, że byc może cewka czasem daje za słabe napięcie i stąd bierze się problem.

Kupic cewkę nie problem, tylko szkoda mi kasy na naprawianie samochodu metodą prób i błędów.

Napisano

> Kupic cewkę nie problem, tylko szkoda mi kasy na naprawianie

> samochodu metodą prób i błędów.

Jeżeli jest tak jak piszesz, tj. zawsze ten sam garnek i kontrolka wtrysku to raczej na 99% powinieneś zainwestować w cewkę. Ani padnięta świeca, ani padnięty przewód na da ci 'marchewki' na blacie, a pad uzwojenia cewki TAK.

Napisano

Ja miałem przypadek, że mi wygwizdało uszczelkę pod kolektorem ssącym i silnik brał lewe powietrze zamiast mieszanki z kolektora. Silnik nie palił na tym samym garnku i właśnie przy nim uszczelka powiedziała papa. Generalnie telepało nim i obroty były lekko poniżej oczekiwań. Ciśnienie, kable wszystko zostało sprawdzone. Kolesie z warsztatu rozkładali ręce, nie wiedzieli co jest grane. Dopiero przez przypadek znalazłem przyczynę sam.

Ps. Kolesie z norauto nadają się tylko do wymiany oleju i zakładania opon zimowych. Nigdy już więcej tam nie pojadę z czymś poważniejszym jak odkręcenie i przykręcenie czegoś.

Pzdr

Napisano

> Jeżeli jest tak jak piszesz, tj. zawsze ten sam garnek i kontrolka

> wtrysku to raczej na 99% powinieneś zainwestować w cewkę.

Witam

Właśnie spotkał mnie podobny problem, mechanik mówi, że to cewka. Moje pytanie - czy trzeba kupić idenrtczną cewkę (markę) jak trzy ozostałe w samochodzie?

Teściu wymieniał w nowym Clio w serwisie Renault i powiedzieli mu, że albo taka sama, albo wszystkie cztery nowe. Nie wiem co może się stać jak kupię jakąś inną (nie koniecznie chodzi o to, że najtańszą).

Pozdrawiam

abradaq

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.