Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawianie emulacji.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Interesuje mnie czy podczas ustawiania emulacji (poniewaz ostanio na benzynie nie chodzi) rozreguluje sie gaz. Jak ktos ustawial emulacje to ile to kosztuje, tak zeby mnie nie naciagneli.

Z gory dzieki za pomoc.

Napisano

> Interesuje mnie czy podczas ustawiania emulacji (poniewaz ostanio na

> benzynie nie chodzi) rozreguluje sie gaz.

Nie rozreguluje się.

A może lepiej sprawdzić, czy winą jest zła emulacja sondy? Wystarczy skasować adaptacje - odłaczyć akumulator na kilka minut... Jak się poprawi, to emulacja, jak nie, to inna przyczyna. Przyczyną mogą być np. pozatykane wtryskiwacze, zatkany filtr benzyny, uszkodzona pompa paliwa lub jeszcze co innego i wtedy żadna regulacja emulacji nie pomoże.

> Jak ktos ustawial

> emulacje to ile to kosztuje, tak zeby mnie nie naciagneli.

Najlepiej samemu to zrobić, bo to robota eksperymentalna... i na pewno nie jednorazowa.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Najlepiej samemu to zrobić, bo to robota eksperymentalna... i na pewno nie jednorazowa.

Da sie w kilku zdaniach to wytlumaczyc? smile.gif bo nie spotkalem sie z tym wczesniej

Napisano

Tu: klik. Przeczytaj cały wątek. Żeby wiedzieć, jak ustawić emulację, trzeba rozpoznać, w którą stronę się adaptacje rozjeżdżają... To tak w skrócie.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> A może lepiej sprawdzić, czy winą jest zła emulacja sondy? Wystarczy

> skasować adaptacje - odłaczyć akumulator na kilka minut... Jak

> się poprawi, to emulacja, jak nie, to inna przyczyna. Przyczyną

> mogą być np. pozatykane wtryskiwacze, zatkany filtr benzyny,

> uszkodzona pompa paliwa lub jeszcze co innego i wtedy żadna regulacja emulacji nie pomoże.

Własnie w tym problem ze po odlaczeniu akumulatora nie ma prawie zadnej roznicy i dalej kuleje na benzynie. Czyli z tego wynika ze to nie winna emulacji?? moze trzeba kupic jakis srodek do czyscenia wtryskiwaczy?

Napisano

Nie wiadomo, czy to wtryskiwacze... ale prawdopodobne. Krąży opinia, że jeśli są niewiele zabrudzone - czarny STP poradzi sobie, ale jak mocno - tylko demontaż i mycie w myjce ultradźwiękowej.

Pozdr.

Napisano

hmmm czytam twoj post #279456250 - 20/08/2007 21:31

i czegos w sumie nie rozumie {bo mala jeszcze moja wiedza w tym temacie}

znaczy jak wyjasnic to ze na benzynie bylo ok {prawidlowe wartosci ITM BLM} a auto na benzynie poprawnie nie jechalo ?

czyzby chodzilo to ze ECU lapal i zapamietywal rowniez bledy z emulacji lambdy na LPG przez to pozniej sa takie rozne cyrki ??

Napisano
  • Autor

Wlalem czarnego STP i zrobilem okolo 20 km (przez ktore szarpalo samochodem itd) po 20 km zaczal jezdzi normalnie. zrobie jeszcze tak kilkadziesiat kilometrow i zobacze czy jak zmienie na gaz to benzyna znow przestanie dzialac.

Napisano

> znaczy jak wyjasnic to ze na benzynie bylo ok {prawidlowe wartosci

> ITM BLM} a auto na benzynie poprawnie nie jechalo ?

Rzeczywiście tak napisałem, bo widocznie tak było. Ale musisz wiedzieć, że mapy wtrysków nie są dwuwymiarowe, a komórki tej mapy są zapisane wieloma wartościami różniącymi się w zależności od obciążenia silnika, temperatury i pewnie od czegoś tam jeszcze... Po właczeniu zapłonu wartości wynosiły 128, ale nie sprawdziłem, ile wynosiłyby po właczeniu silnika... i to był mój bład.

> czyzby chodzilo to ze ECU lapal i zapamietywal rowniez bledy z

> emulacji lambdy na LPG przez to pozniej sa takie rozne cyrki ??

To jest już oczywiste i doświadczalnie i teoretycznie udowodnione!!! Może słowo "błędy" nie jest właściwe, po prostu po jeździe na LPG w konkretne komórki wpisane są inne wartości, niż gdyby jeździł na noPb i stąd zła praca silnikana noPb po jeździe na LPG.

Ale i błędy też potrafią się pojawiać: błąd niewłaściwej (zbyt ubogiej lub bogatej mieszanki), ale to na jeździe na LPG: źle ustawiona emulacja rozjeżdża BLM w jedną stronę, ECM usiłuje to korygować, co jest bezsensowne, bo on nie ma wpływu na mieszankę i na wskazania sondy (emulacja!) i gdy BLM osiągnie skrajną wartość pojawia się odpowiedni CE!

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.