Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słabe grzanie nawet po dłuższej jeździe

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich użytkowników forum oraz miłośników Marysiek. Chociaż jestem już posiadaczem wspomnianego modelu z motorem 1.8 sedan od ponad roku dopiero niedawno dołączyłem do forum, do czego nie ukrywam, zmusiła mnie tytułowa usterka samochodu.

Jest kilka podobnych wątków poruszonych już na forum ale żaden nie jest identyczny z moim przypadkiem stąd pozwolę sobie przedstawić mój problem oraz poprosić o konstruktywne porady.

Problem polega na słabym dogrzaniu wnętrza samochodu, co w sytuacji kilkunastu stopniowych mrozów staje się dokuczliwe. W samochodzie nawet po przejechaniu 30 km nadal jest zimno, a do środka (mimo regulatora ustawionego na HI) leci letnie powietrze. Dodam tylko, że termostat jest w porządku, gdyż nie puszcza płynu na duży obieg (na chłodnice) i poziom płynu wystarczający. Nie wiem czy może być to wina:

-zapowietrzonego układu, a jeśli tak to jak się go odpowietrza (wiem, że artykuł na ten temat jest na śmietniku ale nie wiem CO i GDZIE to jest);

-czujnika temperatury zewnętrznej (pokazuje w zimie 40 stopni), a jeśli tak to jak go można zdemontować, gdzie taki kupić i ile taka przyjemność będzie kosztowała;

-jakiejś innej usterki układu wentylacji.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i udzielone porady.

Dodam jeszcze tylko, że wskazówka w zimie nie podniosła się nigdy powyżej pierwszej kreski i nie wiem czy to ten typ tak ma czy to zachowanie anormalne Marysi.

Pozdrawiam

Damian

Napisano

<ciach>

> Dodam jeszcze tylko, że wskazówka w zimie nie podniosła się nigdy

> powyżej pierwszej kreski i nie wiem czy to ten typ tak ma czy to

> zachowanie anormalne Marysi.

Czyli jakaś 1/4 skali? TERMOSTAT wymień TERMOSTAT wymień TERMOSTAT wymień TERMOSTAT wymień TERMOSTAT.

Nie ma takiej opcji, żeby Ci po 30km/h wskazówka nie doszła do połowy skali!!! Jeśli jest tak jak piszesz to na 100% wymień TERMOSTAT.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dzięki za poradę. Wiesz może jaki to koszt i czy można to zrobić samemu czy wymagany warsztat?

Napisano

> Dzięki za poradę. Wiesz może jaki to koszt i czy można to zrobić

> samemu czy wymagany warsztat?

Można samemu wygląda tak musisz jeszcze wiedzieć jaki masz termostat, przeszukaj forum bo były termostaty, w których dało się wymienić tylko wkład za 20-30zł.

Generalnie spuszczasz płyn, wymieniasz termostat, napełniasz układ, odpowietrzasz i cieszysz się właściwą temperaturą.

Pozdrawiam BAS

ps. Przeczytaj FAQ tego kącika tam masz link do śmietnika a na śmietniku znajdziesz opis jak wymienić.

Napisano

Jesli wskazowka nie dochodzi ci do polowy skali - problem z termostatem lub... wskaznikami - uderz w deske nad wskaznikiem temp. to bedziesz widzial czy cos sie zmieni (choc niedogrzane wnetrze wskazuje typowo na termostat). Druga przyczyna moze tkwic w elektronice sterowania klapka nawiewu zimnego-ciepłego powietrza (jesli masz z klima), u mnie poluzowala sie wtyczka od silnika nim sterujacego i dawal tylko letnie powietrze. Na pewno elektronika bierze informacje o temp. wnetrza i w zaleznosci od niej ustawia poziom zimnego i cieplego powietrza, jesli bierze rowniez pod uwage zewn. temp. - u ciebie 40 stopni to moze byc maly problem, ale generalnie przy ustawieniu na HI powinna dawac max cieplo.

Napisano

Sprawdź na www.termostat.pl czy mają wkład do silnika 1,8.

Co do śmietnika, wpisz w google "śmietnik bravo" i znajdziesz w okolicy 4-5 wyniku wyszukiwania.

Napisano
  • Autor

Dzięki za porady i wskazówki do lokalizacji śmietnika:) Jak znajdę trochę czasu by się tym zająć i zdziałam coś w kwestii ogrzewania to dam znać czy i co dokładnie pomogło. Pozdro.

Napisano

Miałem podobne objawy z ogrzewaniem, zakupiłem termostat firmy Vernet i wszystko wróciło do normy. Z wymianą nie było problemów , zajeło mi to około dwóch godzin z przerwą na 20.GIF

Napisano

Do 1.8 nie ma wkładów - musisz wymienić cały. Kiedyś na allegro znalazłem taki za 110zł + przesyłka (firma z Zakopanego). Miałem wymieniać, ale narazie auto i tak stoi, bo pompa paliwa prawdopodobnie się wykruszyła.

Także byłoby miło jakbyś po wymianie podzielił się informacjami, bo też mnie to czeka frown.gif

Napisano

a jezeli ma sie 2.4 td i wymieniony termostat na nowy i wieje ciepłym, i szybko sie nagrzewa i zawsze trzyma idealnie ale nie w połowie skali tylko na kresce niżej to czemu ? czy to normalne?

w korku zagrzeje sie wyrzej do połowy potem wentylatory i spada

czujnik ? odpowietrzony profi

olać ?

Napisano

nie wiem jak u Ciebie ale u mnie w td100 TERMOS otwiera sie przy 75* wiec jesli jest wyskalowany ze polowa skali to 90* wiec wsio OK ja mam tak samo jak Ty a termos nowy i uklad odpowietrzony na starym termosie przed jego padnieciem bylo tak samo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.