Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lewe powietrze

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zauważylem ze jak zaslonie dwa wloty przy filtrze powietrza samochod nie gasnie, chodzi dalej (obroty sie nie zmieniaja). Jezli zrobie tak na gazie to samochod gasnie od razu. Byc moze jest to przyczyna ze na benzynie bardzo ciezko sie jezdzi.

Wydaje mi sie ze uklad lapie lewe powietrze bo inaczej by zgasl. tylko nie moge zlokalizowac gdzie je lapie. Na gazie jest wszystko ok.

Od czego zaczac sprawdzanie?

z gory dzieki za pomoc.

Napisano

Wg mnie jest to objaw normalny. Problemy z pracą na benzynie wynikają za pewne ze złej (braku) emulacji sondy lambda. Na początek odłączenie akumulatora na minutkę i pomiary sondy podczas jazdy na benzynie.

Napisano
  • Autor

> Wg mnie jest to objaw normalny. Problemy z pracą na benzynie wynikają

> za pewne ze złej (braku) emulacji sondy lambda. Na początek

> odłączenie akumulatora na minutkę i pomiary sondy podczas jazdy

> na benzynie.

Akumulator odlaczalem i nie zauwazylem zadnej poprawy. Sonde dzis mierzylem i pokazywala rożnie zdarzalo sie nawet i po 2V (skakalo) ale 90% pomiarow miescilo sie miedzy 0.1 a 1V.

Wlalem benzyny i STP (czarny) pomeczylem asterke poza miastem i jak narazie jezdzi na benzynie. Choc pare razy juz tak mialem ze jezdzi dobrze pozniej pojezdze na gazie i znow lipa. Zauwazylem tez ze jak mam wiecej benzyny (powyzej 10l) to lepiej chodzi ale nie zawsze frown.gif Kiedys czytalem ze moze to byc wina wezy przy pomie paliwa, ale tam jeszcze nie zagladalem.

Bylem tez u dwoch gazownikow i jeden powiedzial ze to moze byc winna emulacji a drugi daje sobie reke uciac ze to napewno nie jest to emulacja!!

Sprawdzilem: krokowca, czujnik temp cieczy (wymienilem), swiece, kable WN, sonde, wydajnosc pompy paliwa, przekaznik od pompy.

Co jeszcze mozna sprawdzic aby na benzynie jezdzil rowniez dobrze jak na gazie?

Napisano

skoro po dłuższej jeździe na noPB jest poprawa a potem znowu po przejechaniu na LPG masz problem na noPB to na 99% jest to wina źle dobranej emulacji sondy lambda

Napisano
  • Autor

Chyba wszystkiemu jest winna sonda. Wczoraj mierzylem ja i pokazywala miedzy 0.1 a 1V i byla roznica jak przytrzymywalem na obrotach.

Dzis sprawdzilem jeszcze raz dla pewnosci i okazuje sie ze napiecie ok 0.01 do 0.04V wydaje mi sie ze to troche za malo. Sprawdzalem kilka razy w ciagu dnia i za kazdym razem na cieplym silniku.

Czy tak male napiecie moze byc oznaka uszkodzenia sond?

Napisano

Z pomiarów wynika, że sonda padła... wczoraj. Na pewno masz sprawny miernik? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Z pomiarów wynika, że sonda padła... wczoraj. Na pewno masz sprawny

> miernik?

Miernik napewno dobry. Poniewaz co jakis czas mierzylem napiecie na akumulatorze.

A moze sie tak dziac przez zapchany katakizator?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.