Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zniżki OC. Być właścicielem czy współwłaścicielem?

Featured Replies

Napisano

Szukałem informacji w necie ale ile for tyle opinii. Mam (a właściwie ojciec ma) Punto MK1 z 1999r. Jak to jest ze zniżkami? Obecnie auto jest zarejestrowane na ojca, który ma maksymalne zniżki przez co płaci nieco ponad 300zł. Chcę w końcu auto przepisać na siebie albo wpisać siebie jako współwłaściciela. Co się bardziej opłaca? Czy jako współwłaściciel będę nadal płacił składki z ojca zniżkami a jednocześnie mi będzie co rok przybywało zniżek? Jeśli tak, to co muszę zrobić? Ojciec musi na mnie zrobić darowiznę 50% auta? Jak to wygląda z Urzędem Skarbowym? Ile może kosztować podatek od darowizny? To jest jakoś procentowo, rocznikowo, czy przychodzą wycenić auto?

Jeśli będę współwłaścicielem i spowoduje wypadek, to rozumiem, że zniżki zabiorą mi i ojcu?

Napisano

jak chcesz zaoszczedzic to lepiej byc wspolwlascicielem.. chociaz pare lat zeby troche znizki sobie wyrobic.. uwzgledniaja znizki ojca i w zaleznosci od firmy robia zwyzki ze wzgledu na wiek, okres posiadania prawka..

taka darowizna to jest tzw. pierwsza linia i sie nie placi podatku, tylko trzeba zglosic do skarbowego umowe i tyle.. z tym idzie sie do wydzialu komunikacji i wpisuja wspolwlasciciela

jak auto warte np 10tys, to w umowie wpisuje sie 1/2 auta i darowana wartosc to 5tys

Napisano
  • Autor

Dzięki. Tylko teraz co z tą wartością auta? Na oko wpisać czy jak? Żeby się później skarbówka nie doczepiła, że zaniżyłem wartość.

Napisano

nie musisz być wpisany do dowodu, mało nie musisz nawet być współwłaścicielem, wystarczy, że jesteś wpisany w polise jako użytkownik i wtedy zniżki Ci lecą, tak jest w PZU nie wiem, czy jest tak też gdzie indziej i czy taka zniżka się przenosi do innego ubezpieczyciela.

Napisano
  • Autor

> nie musisz być wpisany do dowodu, mało nie musisz nawet być

> współwłaścicielem, wystarczy, że jesteś wpisany w polise jako

> użytkownik i wtedy zniżki Ci lecą, tak jest w PZU nie wiem, czy

> jest tak też gdzie indziej i czy taka zniżka się przenosi do

> innego ubezpieczyciela.

A to dla mnie nowość. Ojciec płacąc co rok OC w Warcie mówi, że auta używa syn (ja) i niby przez to płaci parę złotych więcej ale na polisie OC nigdzie nie ma tego zaznaczonego no a chyba powinno?

Napisano

> A to dla mnie nowość. Ojciec płacąc co rok OC w Warcie mówi, że auta

> używa syn (ja) i niby przez to płaci parę złotych więcej ale na

> polisie OC nigdzie nie ma tego zaznaczonego no a chyba powinno?

czyli jest zaznaczone w umowie ze auta uzywa wiecej niz jedna osoba. mój kuzyn a właściwie wujek nie miał kuzyna zaznaczonego i gdy moj kuzyn zaparkował w d***e pewnej pani to ilestam procent mniej dostali pieniedzy jako ze kuzyn prowadzil a nie byl zaznaczony;)

Napisano

ja jestem wpisany jako wspolwlasciciel w dowodzie i w polisie. Ubezpieczenie mam w compensie

Napisano

bardziej sie oplaca byc wspolwlascicielem z osoba z max znizkami, jesli masz ponizej 25 lat to licza sie znizki + zwyzka za wiek, jesli masz powyzej 25 lat to liczy sie osoba majaca wieksze znizki smile.gif

po8 latach bez szkody bedziesz mial max znizki na oc

wszystko na przykladzie PZU

Napisano

Kiedyś, za moich studenckich czasów, było tak: Mój kumpel (taki studencik - cfaniaczek) kupił jakiś tam wózek i zarejestrował go na matkę i siebie jako współwłaściciela. Matka od dawna miała max. 60% zniżek na OC i AC, on był świeżym kierowcą i to było jego pierwsze auto. Po roku czasu matkę wyrejestrował i jako jedyny właściciel dalej miał już 60% zniżek....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.