Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy jest możliwośc wyboru silnika w nowym aucie?

Featured Replies

Napisano

mam taką wątpliwość;

załóżmy że kupuję nową II lub III czy jest możliwość wyboru silnika w takim nowym autku? np żeby rozrząd byl na łańcuchu, żeby nie żlopał oleju itp....

jeśli tak to napiszcie który z silników wartałoby wziąć w takim nowym aucie...

Napisano

>witam możesz przy kupnie nowego wózka wybrac czy benzyniak czy dizel i pojemnośc zle czy to będzie rozrząd na pasku czy na łańcuchu to już chyba nie pozdrawiam

mam taką wątpliwość;

> załóżmy że kupuję nową II lub III czy jest możliwość wyboru silnika w

> takim nowym autku? np żeby rozrząd byl na łańcuchu, żeby nie

> żlopał oleju itp....

> jeśli tak to napiszcie który z silników wartałoby wziąć w takim nowym

> aucie...

Napisano
  • Autor

to to ja wiem ale dziękuję

chodzilo mi o to że np w eFkach jest wiele rodzjów silników a wiadomo że każdy z nich inny - np jeden lepszy do gazu a drugi też ale np więcej z nim klopotów.

Napisano

> to to ja wiem ale dziękuję

> chodzilo mi o to że np w eFkach jest wiele rodzjów silników a wiadomo

> że każdy z nich inny - np jeden lepszy do gazu a drugi też ale

> np więcej z nim klopotów.

Mysle ze to bedzie raczej zalezalo od egzemplarza jaki dostaniesz. Niektorzy kupuja nowe auto i jezdza nim bezawaryjnie wiele dlugich lat i to jest pewnie wiekszosc. A w mniejszosci sa Ci ktorzy pomstuja dana marke i model twierdzac ze nigdy juz jej nie kupia.

Niestety ryzyko zawsze istnieje ale na nowe auto zawsze masz gwarancje. Wiec wybierz autko i milego uzytkowania.

Napisano
  • Autor

Wiec wybierz autko i milego uzytkowania.

dzięki wielkie.

Napisano

> mam taką wątpliwość;

> załóżmy że kupuję nową II lub III czy jest możliwość wyboru silnika w

> takim nowym autku? np żeby rozrząd byl na łańcuchu, żeby nie

> żlopał oleju itp....

> jeśli tak to napiszcie który z silników wartałoby wziąć w takim nowym

> aucie...

nie bardzo rozumiem intencje pytania,

jeżeli chodzi o silnik i rozrząd to wiadomo przecież jak dany silnik ma napędzany mechanizm rozrządu, czyli Z14XEP ma łańcuch a Z16XEP ma pasek i tyle, nie da się zamówić Z16XEP na łańcuchu, a zatem wybór silnika i innych rzeczy opiera się na wiedzy o wadach i zaletach danych silników, doświadczeniu i jest/powinien być wyborem świadomym,

jeżeli chodzi Ci natomiast o to że chciałbyś mieć egzemplarz "lepiej" wykonany to nikt nie rozgranicza czegoś takiego, jeżeli jest to auto zamawiane specjalnie dla Ciebie w fabryce to dealer puszcza zamówienie na auto, kolor, opcje, silnik i tyle, w systemie wisi tylko z Twoim nazwiskiem i tak na prawdę dopóki nie zaczniesz go użytkować nie będziesz wiedział czy masz ten dobry egzemplarz, tak samo jest zresztą z kupnem auta ze "stoku", przyjeżdża na plac do dealera z fabryki i tyle,

generalnie zgadzam sie z krzysiem139 ,

dam Ci przykład, moi rodzice kupili Vectre w 2000r i do przebiegu 45kkm wymienione były na gwarancji: kolumna kierownicza, dwa razy łożyska na wałku głównym z synchronizatorami I i II biegu, sprężarka klimatyzacji, pompa wspomagania, rozrząd z pompą bo zaczęła lać, cały dół fotela kierowcy - to najważniejsze rzeczy, po gwarancji jeszcze padła pompa oleju w silniku - około 60kkm, teraz auto ma 200kkm i odpukać od tamtych wymian _nic_ z tymi elementami sie nie dzieje, i jak to wytłumaczyć? a przecież na pierwszy montaż powinny iść częsci najlepsze,

trzeba kupić i się cieszyć smile.gif

czego Ci życzę

brat

Napisano

> dam Ci przykład, moi rodzice kupili Vectre w 2000r i do przebiegu

> 45kkm wymienione były na gwarancji: kolumna kierownicza, dwa

> razy łożyska na wałku głównym z synchronizatorami I i II biegu,

> sprężarka klimatyzacji, pompa wspomagania, rozrząd z pompą bo

> zaczęła lać, cały dół fotela kierowcy - to najważniejsze rzeczy,

> po gwarancji jeszcze padła pompa oleju w silniku - około 60kkm,

> teraz auto ma 200kkm i odpukać od tamtych wymian _nic_ z tymi

> elementami sie nie dzieje, i jak to wytłumaczyć?

Wytłumaczenie jest banalne: Trafili na egzemplarz zmontowany o poranku, w poniedziałek po znanych imieninach. To oczywiście żart, ale... zapewniam, że nie do końca....

Napisano
  • Autor

> Z14XEP ma łańcuch

> Z16XEP ma pasek

poprawcie mnie jeśli się mylę ale czy obecnie tylko takie dwa silniki sa wkładane ? wyjdzie że jestem laikiem ale cóż

Napisano

> poprawcie mnie jeśli się mylę ale czy obecnie tylko takie dwa silniki

> sa wkładane ? wyjdzie że jestem laikiem ale cóż

to był przykład,

w astrze G jest zdaje się jeszcze Z17DTL a w Astrze H jest od cholery różnych silników, trzeba grzebać na stronie opla ale dla mnie ona jest tak debilnie skonstruowana że nie umiem znaleźć oznaczeń silników,

brat

Napisano

> poprawcie mnie jeśli się mylę ale czy obecnie tylko takie dwa silniki

> sa wkładane ? wyjdzie że jestem laikiem ale cóż

Jeśli chodzi o silniki benzynowe w Astrze G to tak.

W Astrze H gama silników jest większa.

Polecam wejść sobie chociażby na tą stronę i zobaczyć oferty.

Pozdrawiam.

Napisano

Zgadzam się. Strasznie trudno znaleźć na stronie jakieś konkrety o silniku. Gdyby kolega kliooo określił pojemność, ilość koni, rodzaj paliwa, to z pewnością ludziska na forum doradzą który lepszy. Albo choć jak się zachowują ich egzemplarze.

Napisano

> Zgadzam się. Strasznie trudno znaleźć na stronie jakieś konkrety o

> silniku.

W linku, który podałem powyżej można dotrzeć do podstawowych danych o silnikach. Oznaczeń silników chyba jednak tam nie ma.

Napisano
  • Autor

Oznaczeń silników chyba jednak tam nie ma.

no wlaśnie....

mnie interesuje 1,4 benzyna 90 km, jak i 1,6 - obydwa z benzyną

Napisano

> no wlaśnie....

> mnie interesuje 1,4 benzyna 90 km, jak i 1,6 - obydwa z benzyną

No to tak jak Orochimaru napisał - trzeba poczekać, aż przyjdą użytkownicy Twinportów i się wypowiedzą.

Ja mam starszy silnik - zubożoną wersję X16SZR, na dodatek 8 zaworowy, tak więc nic nie podpowiem. Wskazałem tylko miejsce gdzie można znaleźć dane katalogowe tych silników.

Pozdrawiam.

Napisano

> Oznaczeń silników chyba jednak tam nie ma.

> no wlaśnie....

> mnie interesuje 1,4 benzyna 90 km, jak i 1,6 - obydwa z benzyną

z tego co ludzie piszą silniki ZxxXEP poprawili w stosunku do ZxxXE, widzę też w EPC że są inne tłoki i pierścienie - widać się pokapowali że przesadzili z oszczędnościami w ZxxXE i pogrubili je z powrotem,

ponoć już nawet 1.4-90KM się ładnie zbiera i mało pali, nie palą też z tego co czytałem oliwy - co by było logiczne vide grubość pierścieni tłokowych, więc spokojnie Astrę G można by brać z tymi silnikami, ale nie mam tych informacji z pierwszej ręki,

>Amberek

>Ja mam starszy silnik - zubożoną wersję X16SZR,

nie no, odrobina samokrytycyzmu nie zaszkodzi ale bez przesady, masz Z16SE który jest modyfikacją X16SZR, a to że tą modyfikację robił księgowy a nie inżynier mechanik, cóż, takie czasy, tak się dzieje w większości dziedzin życia niestety,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.